-

Column: Meerdere gezichten

Van gebruik op vliegvelden en het ontgrendelen van telefoons tot het herkennen van geregistreerde winkeldieven. Gezichtsherkenningstechnologie vindt zijn plek in steeds meer toepassingen. Dat maakt de discussie omtrent privacy steeds interessanter.

Het gebruik mag niemand schade berokkenen en burgers moeten hiertegen worden beschermd, zo laat het zich kort door de bocht samenvatten. Waarbij opvalt dat de focus op het beteugelen – of zelfs verbieden – zich naast overheidsorganisaties steeds meer richt op commerciële spelers. Nadat Amerikaanse steden als San Francisco en Berkeley het gebruik van de herkenningstechnologie door hun overheidsinstanties (inclusief politie) al in de ban hebben gedaan, ligt er in Portland een voorstel om nog een stap verder gaan en ook het bedrijfsleven te verbieden de technologie in te zetten. Dit door bias en grote foutmarges. Nu is de kogel nog niet door de kerk, maar de commerciële beperking wordt al gezien als een voorbode voor wat landsbreed komen gaat.

En ook in Europa wordt het gebruik van biometrische informatie onder de loep genomen. We hebben natuurlijk al de AVG, maar voor maatschappelijk verantwoord gebruik van artificial intelligence zijn aanvullende maatregelen nodig, klonk het afgelopen zomer vanuit de Europese commissie. Met specifieke vermelding van gezichtsherkenning. Ursula von der Leyen, sinds begin december voorzitter van de Europese Commissie, wil daar binnen de eerste honderd dagen van haar nieuwe job voor zorgen. In uitgelekte plannen wordt onder andere genoemd dat burgers zelf de controle moeten krijgen over de data die via gezichtsherkenning wordt verzameld. Echter, honderd dagen bekt lekker, maar lijkt vooral een campagnekreet. Want kunstmatige intelligentie wordt inmiddels gezien als een van de drijvende krachten van de Europese economie. Er is dan ook een intensieve lobby van de industrie gaande met velen die waarschuwen dat een te grote haast met regulering innovatie – en daarmee de economie – zal remmen. En dat zorgt binnen de politiek voor verdeeldheid. Want hoe zit het dan met de ontwikkeling van de techhubs die Europa relevant moeten houden op het wereldtoneel? Tel daar bij op bedrijven onder druk van hun klanten afzien van tests, zoals concertorganisator Live Nation deed bij voor ingangscontrole na klachten van artiesten en bezoekers, en het is duidelijk dat dit een kwestie is met meerdere gezichten. Zullen we over binnenkort meer weten?

* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#175).

Over de auteur: Niels Achtereekte werkt als chef redactie bij Emerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond