Waarom full-service digitale bureaus keuzes moeten maken
Software is eating the world en daardoor is de full-service online agency aan het verdwijnen. Vooral middelgrote en kleine spelers zijn genoodzaakt duidelijke keuzes te maken in hun propositie. Wat zijn de opties?
Het maakt niet uit wat bedrijven doen of verkopen, uiteindelijk worden het allemaal softwarebedrijven. Digitalisering en innovatie is onderdeel van de kern van een gezonde onderneming en alles wat daarmee te maken heeft wordt daarom steeds vaker in eigen huis gerealiseerd. Dit zorgt voor een grote verandering in de wijze waarop opdrachtgevers hun projecten realiseren. Was vroeger een briefing aan het vaste online bureau de gebruikelijke weg, nu gaan bedrijven en afdelingen binnen corporates eerst zelf aan de slag. Er worden zelfstandige specialisten ingehuurd en vervolgens haalt het bedrijf de benodigde kennis permanent in eigen huis.
Daar hangt een prijskaartje aan. De investeringen zijn fors, financieel maar ook qua verandering in bedrijfsvoering en de benodigde kennis. Tegelijkertijd is innovatie toekomstbepalend voor het bedrijf – het is de core business geworden. Niet meer dan logisch dus dat klanten dit zelf willen gaan doen.
Deze ontwikkelingen maken dat de rol van bureaus hard aan het veranderen is. Let wel, ik zie het absoluut niet somber in. Ik zie juist kansen. In mijn optiek zijn er drie wegen die je kunt bewandelen:
1. Innovatie en digitalisering versnellen
Het innovatieproces bestaat uit het bedenken, valideren, ontwikkelen en schalen van nieuwe proposities, producten en diensten. Dit proces vereist veel kennis en kunde en de meeste ondernemingen hebben die niet direct beschikbaar. Hierdoor komen innovaties niet snel genoeg van de grond. Digital agencies hebben deze expertise al jaren in huis, van strategie, concept en validatie tot het ontwikkelen en opschalen van online platformen. Hier ligt een uitgelezen kans voor agencies om op in te spelen.
Je kunt je ook focussen op het digitaliseren van bestaande processen. Dan kijk je vooral vanuit de klant en klantreis hoe je waarde kunt toevoegen door processen efficiënter en leuker te maken. Anders dan bij innovatie, waar de focus ligt op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, draait het om het optimaliseren van de bestaande business. Ook hier kunnen bureaus hun jarenlange kennis op dit vlak inzetten om digitalisering te versnellen.
2. Detacheren
Je kunt er als bureau ook voor kiezen om individuele specialisten te leveren. Je wordt dan dus detacheerder. Het is een mooi businessmodel maar voor Freshheads werkt dit niet, omdat het synergie-effect van een bureau zo wegvalt. Je hebt toch een identiteit en vaak is dat de reden waarom juist deze medewerkers samenwerken onder de vlag van één bureau. Veel bureaus kennen al een hybride model waarbij ze projecten aannemen maar ook een deel van hun mensen detacheren.
3. Specialisatie per branche of discipline
De derde optie is specialiseren per branche of discipline. Je kunt je volledig storten op één branche, wat lucratief kan zijn maar je bent dan wel kwetsbaar als het met die branche even wat minder gaat. Je ziet daarom dat veel bureaus zich richtten op branche-overstijgende disciplines zoals bijvoorbeeld loyalty of campagnes. Dat doen ze over de volle breedte en vaak zeer succesvol. Maar je kunt je ook specialiseren door de focus te leggen op e-commerce of een bepaalde technologie (bijvoorbeeld Sitecore, Drupal of Magento).
Mijn voorkeur? Teams met een missie
Elk bureau kiest uiteindelijk de strategie waarmee hij de meeste waarde toevoegt. Onze voorkeur gaat ernaar uit om samen met opdrachtgevers innovatie te versnellen met behulp van op elkaar ingespeelde teams. Dit multidisciplinaire team vormt samen met de opdrachtgever één team met één missie en helpt bij het bedenken, experimenteren, valideren, ontwikkelen en opschalen van ideeën. In de praktijk betekent dit meestal dat een vaste groep medewerkers onderdeel uitmaakt van het team van de klant.
In plaats van een project met een scope en eventueel het onderhoud daarvan, verkoop je capaciteit van een team. De klant heeft een doelstelling die binnen een bepaald tijdsbestek moet worden gerealiseerd. Samen met het bureau wordt bepaald welke skills en hoeveel tijd daarvoor ongeveer nodig is. Dat maakt het voor ons en onze klanten transparant en eenvoudig.
Leer het je klant zelf te doen
Je creëert als bureau pas écht duurzame waarde wanneer je klanten leert om het zelf te doen. De klant moet worden meegenomen in het ontwikkelingsproces met als expliciet doel dat ze het zelfstandig voort kunnen zetten. De ‘vendor lock-in’ waarbij klanten afhankelijk worden van de kennis of technologie die geleverd wordt door een bureau is volkomen achterhaald. Zoals gezegd is innovatie de kern van elk bedrijf. Dan is het niet logisch dat klanten tot in de lengte der dagen afhankelijk zijn van een bureau voor de uitvoering van nieuwe ideeën. Bij gebleken succes moeten klanten het project zelf verder ontwikkelen en kan het bureau door naar de volgende klus.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond