-

Het vangnet dat flexwerkers nodig hebben en verdienen

Flexibiliteit en freelance werken hebben voor- maar ook nadelen. Eigen keuzes maken aan de ene kant, maar wisselend inkomen en onzekerheid aan de andere kant. Flexwerken gaat alleen nog maar verder groeien. Hoogste tijd om te werken aan oplossingen voor meer financiële zekerheid.

Tijdens de coronapandemie bleek flexwerken een veel gevonden manier om aan het werk te blijven. Tegelijkertijd bleek toen pas goed hoe kwetsbaar deze werkvorm eigenlijk is. Zo verloor de helft van de freelancers wereldwijd hun inkomen tijdens de eerste maanden van de pandemie. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat deze werknemers toegang hebben tot dezelfde financiële vangnetten als werknemers in loondienst.

De huidige beroepsbevolking is flexibeler dan ooit, mede door de opkomt van digitale werkplatforms als Uber en Deliveroo. De opkomst van flexbanen werd flink versneld door de lockdowns van het afgelopen jaar. De verwachting is dat deze ‘gig-economie’ de komende jaren blijft groeien: een studie in opdracht van Mastercard verwacht zelfs een jaarlijkse groei van 17,5% vanaf 2023. Dat betekent dat het steeds gebruikelijker wordt om tijdelijke krachten in te huren en om voor meerdere werkgevers te werken.

De kwetsbaarheid van flexibel werken

De coronapandemie heeft niet alleen de verschuiving naar flexibele arbeidskrachten versneld. Het heeft ook de kwetsbaarheden ervan blootgelegd. De economische dip van 2020 trof flexwerkers en freelancers hard: volgens Fairwork verloor wereldwijd zo’n 50% zijn baan. Flexibele werknemers werden vaak als eersten ontslagen, zonder dat zij een financieel vangnet hadden om die klap op te vangen.

Flexwerknemers – met name veel jongeren – kiezen ook voor de onafhankelijkheid om zelf te bepalen voor wie, waar en hoeveel ze werken. Maar daartegenover staan wispelturige klanten, schommelingen in inkomen, werkgevers die er maanden over doen om te betalen en problemen met bijvoorbeeld het afsluiten van een ziektekostenverzekering.

De voordelen van een vangnet

Het is niet meer dan eerlijk dat we ons allemaal inzetten voor het collectieve welzijn van deze flexwerkers: we hebben namelijk ook geprofiteerd van goedkope taxiritten en razendsnelle thuisbezorging van boodschappen.

We moeten ervoor zorgen dat deze cruciale flexibele werknemers toegang hebben tot dezelfde vangnetten die werknemers in loondienst hebben. Dit is in lijn met de Europese pijler van sociale rechten, die werknemers zekerheid van werk, eerlijke lonen, toegang tot een minimuminkomen, recht op sociale bescherming, werkloosheidsuitkeringen en een goed evenwicht tussen werk en privéleven belooft. Het gaat om het vinden van een balans: aan de ene kant een beter vangnet en aan de andere kant willen we de innovaties van bedrijven als Uber en Deliveroo koesteren.

Een vangnet heeft niet alleen voordelen voor flexibele werknemers. Ook voor werkgevers is de oprichting van een financieel vangnet van belang. Als ze dat kunnen bieden, hebben ze een groot concurrentievoordeel, zeker met de toenemende vraag naar personeel en flexwerkers.

Oplossingen in de flexibele economie

Bij Mastercard werken we daarom samen met beleidsmakers, platformbedrijven en andere belanghebbenden om inzichtelijk te krijgen waar flexwerkers tegenaan lopen en hoe we dit op kunnen lossen. Uit een denktankonderzoek bleek bijvoorbeeld dat veel flexwerkers moeite hebben met de schommelingen in hun inkomen, werkgevers die pas na maanden uitbetalen en het gebrek aan financiële educatie vanuit huis of school. Deze verhalen benadrukken voor ons nog eens extra dat flexwerkers extra ondersteuning nodig hebben. En als financiële tussenpersoon tussen veel werkgevers en flexwerkers kunnen we een platform vormen waarmee we aan veel behoeften van werkgevers en werknemers voldoen.

Een van de ideeën uit de denktank was bijvoorbeeld een innovatieve website of app die werkgevers in staat kan stellen om hun freelancers vrijwel direct uit te betalen. Uber-chauffeurs werken nu al met een kaart waarmee ze direct toegang hebben tot het geld dat ze verdienen. Ze hoeven dus geen dagen of weken te wachten op traditionele betalingssystemen.

Of denk aan een inkomensversoepelingprogramma dat in betere periodes met kunstmatige intelligentie het inkomen van flexwerknemers automatisch naar een spaarrekening verschuift. Op die manier hebben werknemers altijd geld achter de hand voor periodes waarin ze minder werk hebben. En met een kredietbeoordelingssysteem dat rekening houdt met de seizoensgebonden aard van flexwerk, wordt het voor freelancers makkelijker om leningen te krijgen.

Deze innovatieve ideeën maken het voor werkgevers makkelijker om met financiële dienstverleners samen te werken. Zo kunnen zij op maat gemaakte bank-, spaar-, krediet-, verzekerings- en onderwijsdiensten bieden voor hun flexwerknemers. Zij speelden namelijk een cruciale rol tijdens de pandemie. Het is nu onze taak om ervoor te zorgen dat deze flexwerkeconomie voor iedereen blijft werken.

Over de auteur: Jan-Willem van der Schoot is Country manager bij Mastercard Nederland.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond