-

SAP leidt markt voor Business Intelligence

Ongeveer 37 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt gebruik van een oplossing op het gebied van Business Intelligence (BI). De aanbieder met de grootste penetratiegraad in BI-software is SAP. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van circa 7.000 gesprekken die zijn gevoerd met IT-verantwoordelijken.

Circa 15 procent van alle locaties gebruikt SAP voor BI-doeleinden. BI-oplossingen van IBM Cognos worden door een kleine 10 procent van de locaties gebruikt. Qlik, voorheen QlikTech, kent een penetratie van 4,5 procent.

Als er alleen wordt gekeken naar het aantal vestigingen dat een BI-oplossing gebruikt, dan ziet de top 5 er als volgt uit: 40 procent van de BI-oplossingen is van SAP, circa 24 procent van IBM en 10 procent van alle BI-oplossingen is van Qlik. De top 5 wordt gesloten door Oracle en Microsoft, goed voor circa 6 procent van de BI-oplossingen.
Opvallend is dat maatwerkoplossingen nauwelijks voorkomen. De tien grootste aanbieders zijn samen dan ook goed voor meer dan 90 procent van de gebruikte BI-software.

SAP komt het meest voor bij multinationals. IBM Cognos komt bovengemiddeld vaak voor bij publieke instellingen, het betreft dan met name Nederlandse gemeenten. Qlik wordt bovengemiddeld ingezet door grotere (250 tot 2500 medewerkers) en middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers). Ook Oracle kent in deze twee segmenten haar hoogste aandeel.

BI-oplossingen worden procentueel gezien het meest gebruikt in de segmenten overheid, gezondheidszorg en in het handelssegment. Als echter wordt gekeken naar het aantal bedrijfsvestigingen per segment, is te zien dat binnen de industriële sector, de zakelijke en financiële dienstverlening en de groothandel de meeste bedrijfslocaties gebruikmaken van een BI-oplossing.

Alle grotere softwareleveranciers zijn actief met het aanbieden van oplossingen uit de cloud. Voor Business Intelligence is dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld HR en CRM, veel minder van toepassing. Slechts één procent van de gebruikte BI-oplossingen betreft een publieke cloud variant. Bij ongeveer een derde van de bedrijfsvestigingen draait de BI-oplossing nog op servers op de eigen locatie.

Het grootste deel van de locaties geeft aan dat de gebruikte BI-oplossing buiten de deur wordt gehost. Voor 35 procent van de oplossingen geldt dat ze draaien op een andere locatie binnen de eigen organisatie (remote) en 33 procent draait in een datacenter van een externe dienstverlener (hosted).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond