
Innoveren in de zorg: het wiel uitvinden of ‘trots kopiëren’?
De patiënt is er vaak bij gebaat dat zorginnovaties beter worden gedeeld. Hoe zorg je dat goede voorbeelden van digitale zorg zich verder verspreiden?
Stephanie Daleweij, innovatiemanager bij Coöperatie VGZ, heeft als doel succesvolle voorbeelden verder te verspreiden. VGZ ziet liever het label ‘proudly copied from’ en schaalt bestaande ideeën als deze op, in plaats van dat iedere zorgaanbieder het wiel opnieuw uit gaat vinden, oftewel ‘not invented here’. In deze video vertelt zij samen met Yves Prevoo (Oprichter & CEO Easee) & Robert Wisse (Oogarts Universitair Medisch Centrum Utrecht) over hun good practice en hoe goede voorbeelden van digitale zorg zich verder verspreiden.
Met een combinatie van een videoconsult, online vragenlijst en digitale virusmeting ontwikkeld door Easee, hebben oogarts in deze best practice voldoende informatie om te beoordelen welke patiënt meteen gezien moet worden of welke patiënt ook hulp op afstand kan ontvangen. En dat is hard nodig, aangezien de wachtlijsten voor oogheelkundige zorg lang zijn en de zorgvraag jaarlijks door onder meer vergrijzing en verbeterde behandelmogelijkheden stijgt. Dat, terwijl door corona de capaciteit op de poliklinieken drastisch werd teruggeschroefd. De behoefte om vooraf nog beter in te schatten of een patiënt echt gezien moet worden door een oogarts, of ook geholpen is met andere hulp, werd dus nog acuter.

Stephanie Daleweij
Stephanie is van origine verpleegkundige en heeft Health Care Management gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkt inmiddels 3 jaar als innovatiemanager bij Coöperatie VGZ. Samen met zorgverleners en zorgaanbieders is zij op zoek naar initiatieven die bijdragen aan het realiseren van Zinnige Zorg, oftewel betere zorg tegen lagere kosten. Zodat iedereen in de toekomst zeker is van betaalbare én toegankelijke zorg. Voorbeelden van initiatieven zijn digitale oplossingen waardoor patiënten beter begeleid worden en daarnaast zorgen voor een gevoel van zelfregie bij de patiënt, zoals de TeleTriage Oogheelkunde.

Yves Prevoo
Yves Prevoo is de oprichter en CEO van Easee, een bedrijf dat mensen binnen 15 minuten voorziet in oogmetingen vanuit huis met behulp van een computer en smartphone. Na het meten van je gezichtsvermogen worden de resultaten bekeken door optometristen van Easee, die binnen 24 uur een recept terugsturen. Voorheen was Yves werkzaam bij medicijngigant Pfizer.

Robert Wisse
Robert Wisse is een clinicus-wetenschapper die zich toelegt op innovatie, onderzoek en onderwijs. Zijn klinische subspecialisatie is hoornvlies pathologiechirurgie. Hij heeft een brede staat van dienst in onderzoek, met zowel biomedische (hoornvlies immunologie), klinische (keratoconus & transplantaties), en kosteneffectiviteit studies (HTA). Zijn huidige projecten gaan over de toepassing van nieuwe technologie in de oogheelkunde en de digitalisering van de gezondheidszorg.
Zijn ambitie is om oogzorgprofessionals voor te bereiden op de steeds hogere eisen die aan de gezondheidszorg worden gesteld. Innovatie en interdisciplinaire samenwerking gaan daarbij hand in hand. Robert heeft mede de TeleTriage ontwikkeld: een innovatieve nieuwe methode waarbij (student) optometristen de gezondheidsstatus en zorgbehoefte van de individuele patiënt met oogheelkundige problemen inventariseren. Deze triage voorkomt dat patiënten naar de oogarts worden doorverwezen, terwijl zij geen oogheelkundig medisch-specialistische zorg nodig hebben. De tool voor de TeleTriage is ontwikkeld door Easee, een in Amsterdam gevestigd medtech softwarebedrijf dat een uniek platform biedt voor oogtesten op afstand.

Krijn Schuurman
Krijn Schuurman is een scherpe en gevatte allround dagvoorzitter die het beste bij sprekers naar boven haalt. Kritisch waar het moet, met humor waar het kan. Naast zijn werk als dagvoorzitter en gespreksleider heeft hij de afgelopen 15 jaar opdrachten gedaan voor uiteenlopende organisaties in verschillende sectoren. De klant helpen bij het benutten van kansen die de online wereld biedt, is daarin de rode draad.
Hij wordt regelmatig gevraagd duiding te geven aan de trends op het gebied van internet en ICT, op Radio1 en BNR Nieuwsradio en zo nu en dan in programma’s zoals NOS Journaal, EenVandaag, Nieuwsuur en RTL Late Night.
Krijn heeft een jarenlange ervaring als gespreksleider bij evenementen, webinars, podcasts en talkshows. Hij heeft een voorliefde voor innovatie en alles wat met de digitalisering van onze samenleving te maken heeft, maar is breed inzetbaar; de afgelopen jaren werkte hij mee aan programma’s over onder meer de zorg, het onderwijs, de financiële sector, duurzaamheid en goede doelen.
Nieuwe insights
SXSW met Nina Jankowicz: ‘The best antidote to hate is joy’GenAI is de toekomst, maar bedrijven missen vaak een strategieHoe conversiegerichte designtrucs je klantrelatie kunnen ondermijnenVan streek naar supermarktschap: zo digitaliseer je lokale handelRoyal Coster Diamonds: van rijke merkgeschiedenis naar premium online belevingGerelateerde artikelen


Bedrijven onderschatten complexiteit digitale transformatie

Digitale vaardigheden: de vergeten kans voor bestuurders om werknemers te binden
