Kabinet opent zoektocht naar Nationale Iconen

Het kabinet start een zoektocht naar Nationale Iconen. Minister Kamp van Economische Zaken presenteerde de zoektocht naar baanbrekende, innovatieve projecten maandag 31 maart 2014 tijdens TEDxBinnenhof. Nationale Iconen zijn bijvoorbeeld de Deltawerken, de kunstnier en de Compact Disc. Het gaat om projecten van bedrijven, kennisinstellingen en consortia die tot de wereldtop horen met grote maatschappelijke en economische impact. De komende maanden gaat een jury, onder leiding van Hans Wijers, op zoek naar deze  projecten.

Internationaal podium voor nieuwe iconen

Het kabinet biedt de nieuwe iconen een (internationaal) podium. De overheid haalt drempels weg en biedt hen nationale en internationale exposure, door middel van handelsmissies, toegang tot Europa, media-aandacht en de netwerken van de ministeries. Het ‘nationaal icoon’ krijgt tevens een ambassadeur op ministerieel niveau.

Technologische doorbraken

Het kabinet is op zoek naar projecten die:

  • een ambitieuze stip op de horizon zetten als het gaat om het oplossen van maatschappelijke vraagstukken;
  • een groot economisch (internationaal) perspectief hebben;
  • technologisch grensverleggend zijn met uitstraling op wereldschaal.

De projecten moeten bijdragen aan de doelstellingen van het Europese innovatieprogramma Horizon 2020 en kunnen in verschillende fases verkeren: van technologische doorbraken in een primair wetenschappelijke R&D-fase, tot projecten die al dichter tegen een toepassing aanzitten, tot grootschalige programma’s die meerdere projecten aanpakken.

Aanmelden

Projecten die in aanmerking komen kunnen zich melden via www.rvo.nl/nationaalicoon. Daar staan ook de voorwaarden tot deelname. De aanmeldingsperiode sluit op 1 juli 2014. De jury selecteert uit de inzendingen de beste projecten en op 3 november 2014 benoemt het kabinet maximaal drie projecten tot ‘Nationaal Icoon’ tijdens de Innovatieconferentie in de Ridderzaal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug