-

Browsers gaan eindelijk extensies delen

Ten tijde van de roemruchte browseroorlogen was het nog één tegen allen, maar langzamerhand zijn browsermakers bereid hun technologische expertise te delen. Zo lanceert Mozilla een nieuwe API genaamd WebExtensions, waardoor browser Firefox extensies van Chrome en Opera kan installeren.

Het web wordt voor ontwikkelaars en webontwerpers een stuk eenvoudiger. Natuurlijk zijn browsermakers al langer aangewezen op standaarden, zoals HTML5, maar nog niet eens zo heel lang geleden waren er belangrijke verschillen in de weergave daarvan, en moesten websites met uiteenlopende browsers rekening houden.

Standaarden voor extensies of browseruitbreidingen waren er helemaal niet. Extensies zijn een soort mini-applicaties die in een browser draaien, zoals toolbars of een leeslijst voor webpagina’s. Zo kun je allerlei diensten in de browser integreren.

De laatste tijd groeiden die extensies al wat meer naar elkaar toe. Chrome en Opera maken bijvoorbeeld beide gebruik van de WebKit/Chromium rendering engine, dus een Opera extensie werkt ook in Chrome en vice versa. Ook Microsoft Edge hanteert het Chrome model, maar heeft dat nog niet geactiveerd. Dat gebeurt ergens in oktober.

Firefox komt vanuit een andere achtergrond en heeft al veel langer add-ons of extensies. En die waren dan ook niet compatibel met Chrome. Met WebExtensions gaat dat veranderen. Nadeel is dat bestaande Firefox extensies zullen moeten worden herschreven, maar die werken dan ook meteen in andere browsers.

Er komen nog meer veranderingen. Extensies zullen niet langer zomaar  geïnstalleerd kunnen worden. Elke extensie zal worden gecontroleerd en gevalideerd door Mozilla. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld malware of virussen worden verspreid.

Het is niet zo dat oude extensies straks ineens niet meer werken. Die draaien voorlopig in een zogenoemde compatibiliteitsmodus. Maar Mozilla wil dat alle ontwikkelaars uiteindelijk WebExensions of Electrolysis omarmen. Die laatste technologie zal bij het gebruik van tabbladen geen (grote) aanspraak meer maken op het werkgeheugen van computers.

*) Foto boven: Alexey Boldin / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond