-

Fragmentatie blijft Android dwarszitten

Ruim een maand na zijn lancering staat Android 6 oftewel Marshmallow op nog geen 1 procent van de Android smartphones. Dat was te verwachten nu de systeemsoftware hoofdzakelijk draait op Googles eigen Nexus toestellen. Maar ook zijn voorganger Lollipop staat op nog geen kwart procent van de toestellen.

De frustratie moet hoorbaar zijn op het hoofdkwartier van Google. Jaarlijks brengt Google een nieuwe Android versie uit, maar de adoptie daarvan is niet vooruit te branden. De meest gebruikte versie van Android is nog altijd Android 4.4 ‘KitKat’ met 37,8 procent marktaandeel.

Ook diens voorganger Jelly Bean is met 29 procent nog altijd nadrukkelijk aanwezig. Alleen Ice Cream Sandwich lijkt met 3,3 procent nu wel bejaard.

chart

Kijken we naar rivaal iOS dan ontstaat een heel ander beeld: 66 procent van de toestellen geschikt voor iOS 9 hebben deze in september gelanceerde versie inmiddels aan boord.

Dat Android zo achterblijft ten opzichte van iOS heeft allerlei redenen: de meeste fabrikanten gebruiken niet de kale versie van Android, maar hun eigen schil. Ondanks de vroege beschikbaarheid van bètaversies wachten fabrikanten vaak een half jaar of langer met hun eigen updates. Ook vinden die fabrikanten het doorgaans niet de moeite waard om oudere toestellen op te waarderen. Daar waar iOS vaak nog op drie generaties oudere toestellen kan worden geïnstalleerd, verouderen Android toestellen al behoorlijk snel.

Het gevolg is dat het merendeel van de Android toestellen nu nog altijd op KitKat draait (verschenen in september 2013) en het Android ecosysteem daarmee op achterstand kom te staan. In vrijwel alle opzichten is de trage adoptie geen goede ontwikkeling: niet voor Android, maar ook niet uit duurzaamheid: Android toestellen zouden veel langer gebruikt kunnen worden als de systeemsoftware wordt bijgewerkt.

De frustratie van Google houdt overigens niet op bij software. Een dezer dagen lekte uit dat Google gestandaardiseerde chipsets wil maken voor Android, samen met Qualcomm en Mediatek. Want ook de hardwarefragmentatie nekt de ontwikkeling van Android.

De grote kracht van Apple is dat vrijwel alle onderdelen door Apple ontworpen zijn en de software daarop beter kan worden afgestemd. Bij Android blijven de prestaties vaak achter. Met een betere chipset kunnen camera’s bijvoorbeeld sneller scherpstellen, terwijl Google ook ‘always on’-stemherkenning en een infrarood sensor standaard in de toestellen wil hebben zitten.

Het is de vraag of het plan gaat lukken. Chipmakers kunnen zich met minder differentiatie minder goed onderscheiden en telefoonfabrikanten zijn bang dat de de chipsets duurder gaan worden. De fragmentatie zal nog wel even blijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond