Deel dit artikel
-

Amazon stelt beleggers teleur

Amazon noteert een omzetstijging van twintig procent, maar weet beleggers toch niet te bekoren. De koers daalt in de handel nabeurs met een kleine vijf procent.

Beleggers reageren daarmee op het tegenvallende winst per aandeel (51 cent waar 66 cent werd verwacht). Deze reactie kan echter niet verbloemen dat het handelsplatform annex webwinkel op vrijwel alle fronten dubbelcijferige groei meldt: omzet (26 miljard, +20%), vrije kasstroom, bedrijfsresultaat (510 miljoen, +26%) en nettowinst (239 miljoen, 100+%).

Zestig procent van de omzet wordt in Noord-Amerika gerealiseerd, veertig procent daarbuiten. Buiten Amerika zijn de bedrijfskosten vrijwel even groot als de omzet. Over heel 2013 levert de buitenlandse omzet van 29,9 miljard dollar een bedrijfsresultaat op van 107 miljoen dollar. Amazon investeert zichtbaar enorm veel in zijn overzeese activiteiten.

Een behoorlijke kostenpost, zo blijkt, zijn de transportkosten. Amazon neemt die voor Primeabonnees helemaal voor zich, maar zet verzendkosten ook in als marketingmiddel op buitenlandse markten. Zo kunnen Nederlanders bijvoorbeeld gratis orders van Amazon.de thuis laten bezorgen. De transportkosten zijn goed voor 4,7 procent van de omzet (2013: 4,5%).

In de toelichting op de cijfers legt Amazon de nadruk op zijn eigen activiteiten met online video. Zijn videotheek Prime Instant Video heeft verscheidene eigen producties die kijkers moeten lokken, waaronder een productie van Steven Spielberg. Daarnaast benadrukt het e-commercebedrijf de geraffineerde doorontwikkeling van zijn technisch platform AWS. Meer dan achtduizend technologie- en adviesbedrijven mogen zich Amazonpartner noemen. Zij zijn in feite wederverkopers van gehoste Amazondiensten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond