Deel dit artikel
-

Amazons downloadwinkel maar fractie kleiner van Google Play

Amazon.com opent in de komende maanden in Nederland een downloadwinkel voor Androidsoftware. Onderzoek van Distimo laat zien dat Amazons mobiel winkel niet bijzonder veel kleiner is dan de Playstore van Google die standaard op Androidtoestellen zit.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Utrechtse bedrijf vanochtend heeft gepubliceerd. Daarin maakt het de vergelijking tussen Amazons App Store en Google Play. Beiden draaien op Android en beiden bevatten zowel gratis als betaalde apps.

Op basis van Amerikaanse cijfers valt op dat Amazons downloadwinkel maar de helft van het aantal betaalde downloads verwerkt van Google Play. Dat geldt voor de top duizend betaalde apps. Dat is een opvallend klein gat voor een mobiele shop die vrij nieuw is en in nog maar een paar landen operationeel.

Voor ontwikkelaars en uitgevers betekent dit dat Amazons mobiele shop een serieuze optie is wanneer ze hun distributiestrategie op het mobiele Androidkanaal formuleren. In absolute termen ia Amazon kleiner dan Google, maar waar het om betaalde apps gaat is dat gat vrij klein.

‘De top 200 betaalde applicaties in Google Play in de V.S. genereerde 5,2 miljoen dollar omzet in maart 2013. Hiermee is Google Play 1,7 keer groter dan Amazon Appstore’, aldus de analisten.

Amazons downloadwinkel zal komende maanden sterk in de belangstelling komen. Het bedrijf treft nu de voorbereidingen om zijn mobiele downloadwinkel in tweehonderd landen te openen. Ook in Nederland. Een praktische hindernis is die app niet via Google Play is te downloaden, maar enkel vanaf Amazons eigen sites. Dat verkleint het potentieel bereik in de landen waar Amazon geen lokale website heeft.

Met gratis apps is Google Play tien keer groter dan de Amazon Appstore, zo rekent Distimo voor. Ter vergelijking: Fruit Ninja Free werd in maart 2013 in Amerika 2,3 miljoen keer geïnstalleerd via Google Play. Amazon Appstore genereerde 250.000 downloads. Spelletjes zijn de populairste rubriek in de Appstore.

Foto: Kham Tran (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond