Deel dit artikel
-

BREIN strijdlustig na goedkeuring identificatie uploaders

Stichting BREIN is op oorlogspad nu een nieuw opsporingssysteem voor het vergaren van IP adressen de goedkeuring heeft gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen College Bescherming Persoonsgegevens).

Voorheen was de identificatie van uploaders meer een kwestie van standaard digitaal detectivewerk, maar nu start BREIN met een systeem waarmee op basis van IP-adressen grotere aantallen eerste of grote uploaders van recente titels kunnen worden geïdentificeerd.

‘Wij kondigden al eerder aan de aanpak van uploaders uit te gaan breiden op basis van de verwerking van IP-adressen. Het wachten was op de rechtmatigheidsverklaring van de AP. We hebben het proefdraaien inmiddels achter de rug en beginnen nu met verzamelen van IP-adressen en bewijs. Notoire uploaders adviseer ik dan ook nog eens goed na te denken, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, aldus een strijdlustige directeur Tim Kuik.

BREIN richt zich op frequente uploaders, maar ook op uploaders die minder actief zijn, doch wel steeds met recent product komen. Daarbij maakt het niet uit of ze films, boeken, muziek of games in roulatie brengen.

Dergelijke uploaders krijgen doorgaans een schikkingsvoorstel voorgelegd waarin naast een onthoudingsverklaring met boeteclausule voor de toekomst, ook een tegemoetkoming in kosten en schade wordt verlangd. De hoogte daarvan hangt af van de omstandigheden van het geval en de persoonlijke situatie van de inbreukmaker. Het afgelopen jaar is een tiental van dergelijke uploaders geïdentificeerd. De schikkingsbedragen liepen op tot 12.500 euro.

Voor het verkrijgen van persoonsgegevens zal een beroep worden gedaan op internetaanbieders. Die moeten volgens de rechtspraak een belangenafweging maken, maar verlangen in de regel een rechterlijk bevel.

Illegale diensten raden gebruikers veelal aan zich achter VPN te verschuilen en regelen het gebruik daarvan of bieden die zelfs te koop aan. Kuik waarschuwt ook deze groep. ‘VPN-diensten kunnen zien wat je doet, je loopt een veiligheidsrisico en het is niet uitgesloten dat je alsnog geïdentificeerd wordt, hetgeen je dan op een hogere ‘boete’ kan komen te staan.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Kees de Winter

En als je nu zegt dat je buurman je wifi heeft gehackt?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond