Deel dit artikel
-

‘Consolidatie Chinese start-ups houdt aan’

Technologiestarters uit China krijgen het in 2016 lastiger dan voorheen. Meer aandacht voor de kosten en minder gelegenheid om durfkapitaal op te halen. Zo kijken Amerikaanse en Chinese investeerders naar deze Aziatische markt.

Hierdoor zal de consolidatietrend aanhouden, zo bericht The Wall Street Journal.

Cijfers van CB Insights en Dialogic laten zien dat 2015 een gunstig jaar was voor startups. Er was vier keer meer venture capital op de markt dan het jaar ervoor, 60 miljard dollar versus 13,9 miljard in 2014.

Een deel van dit geld werd gebruikt voor overnames om branchegenoten met elkaar te consolideren. De Amerikaanse trend van dalende waarderingen van startups raakt ook de Chinese bedrijven. Investeerders verwachten van hen dat ze hun investeringen gaan terugverdienen, rendement maken, en sturen daarom meer het fusies en overnames om op te schalen en kosten te beheersen.

Investeerders zullen dit jaar terughoudender zijn met early stage-investeringen. Ze zullen zich op minder bedrijven gaan richten maar wel met meer aandacht, om betere investeringsbeslissingen te kunnen nemen.

In 2015 werden 27 bedrijven met een Amerikaanse beursnotering van de beurs gekocht door investeerders. De gezamenlijke waarde van die deals bedroeg 33,5 miljard dollar versus 660 miljoen in 2014. Bankiers en investeerders vertellen de krant dat die trend zich dit jaar zal voortzetten. Er zullen meer managementbuy-outs plaatsvinden met behulp van investeringspartijen, meestal ook uit China.

Vanochtend werd de aandelenhandel op de Chinese beurs voor de rest van de dag gestaakt nadat de index met zeven procent was gedaald.

Foto: Sung Ming Whang (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond