Deel dit artikel
-

Contactloos betalen loopt nog tegen Europese obstakels aan

Contactloos grijpt flink om zich heen, ook buiten Nederland. Dat constateert De Nederlandsche Bank. Contactloos betalen neemt een grote vlucht in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Maar met je Nederlandse pas contactloos betalen in het buitenland is er nog niet echt bij.

Contactloos betalen kan met een daarvoor geschikte betaalpas of met een mobiele telefoon waarop een contactloos-betalen app is geïnstalleerd. Inmiddels is 62 procent van het totaal aantal betaalpassen in Nederland en 40 procent van het totaal aantal terminals geschikt voor contactloos betalen. In winkels betalen met de mobiele telefoon is nog niet wijdverspreid.

Na de introductie in 2014 besloeg het contactloos betalen in januari van dit jaar al zo’n 12 procent van het totaal aantal pintransacties.

Met een contactloze pas uit Nederland wordt echter nauwelijks in andere EU-landen contactloos betaald. Nederland is net als andere EU-landen per 1 augustus 2014 onderdeel van de Single Euro Payments Area (SEPA). Dat betekent dat overschrijvingen, incasso’s, maar ook betalingen met pinpas en creditcard in Nederland niet anders zijn of zouden moeten zijn dan betalingen over de grens binnen Europa. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Er zijn obstakels die de integratie van de Europese betaalmarkt hinderen.

Met name het gebruik van de mobiele telefoon kan tot complicaties leiden, bijvoorbeeld door verschillende versies van besturingssystemen.

Wat ook voorkomt is dat als verschillende betaalapps niet goed met elkaar samenwerken. Betaalvereniging Nederland heeft recentelijk een test-ecosysteem ingericht waarin allerlei combinaties van soorten telefoons en betaalapps getest kunnen worden.

Het Euro Retail Payments Board heeft het opruimen van obstakels die de integratie van de Europese betaalmarkt hinderen hoog op de agenda staan.

Figuur-2_tcm46-339171

Verticaal: het percentage contactloze kaarten ten opzichte van het totale aantal betaalkaarten (debitcards).
Horizontaal: het percentage betaalterminals dat geschikt is voor contactloos betalen ten opzichte van het totaal aantal betaalterminals.

(Bron: ERPB final report mobile and card-based contactless proximity payments )

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond