Deel dit artikel
-

Creditcardbetaling goedkoper voor webwinkels

Winkeliers betalen binnenkort minder voor het verwerken van creditcardbetalingen aan banken en maatschappijen. Thuiswinkel.org pleitte samen met andere partijen voor verlaging en daarmee heeft het Europees Parlement deze week ingestemd.

Winkeliers ergeren zich al jaren aan de hoge kosten voor het gebruik van creditcards. Die bedragen in de EU gemiddeld zo’n 1,5 procent van het aankoopbedrag. Die tarieven drukken te sterk op de marge van webwinkels, zegt Paul Alfing van Thuiswinkel.org. ‘Dit maakt het vaak noodzakelijk om kosten door te berekenen aan klanten, en dat is niet wat een winkelier wil uit het oogpunt van service en concurrentie’

De kosten die moeten worden betaald aan de bank of maatschappij die de creditcard heeft uitgegeven, worden beperkt tot maximaal 0,3 procent van het aankoopbedrag of 5 eurocent per transactie. Volgens de Europese Commissie wordt in de hele EU zo’n 6 miljard euro uitgespaard door de beperking van de verwerkingskosten. Voor Nederland is die besparing ongeveer 56 miljoen euro.

Deel dit bericht

6 Reacties

KoalaBear

Voor mij wel een reden waarom ik niet eens een creditcard heb, buiten dat het in Nederland niet echt gemeengoed is omdat hier alles met iDeal kan, en sinds kort ook in shops buiten Nederland zoals Ali Express, maar ook bij bijv Malware Bytes shop.

Maar als het straks echt max 0,3% en 5 eurocent is dan wordt het interessant om eens te kijken naar de mogelijkheden voor creditcard.

guus

Ik vraag me dan wel af wat de payments service provider zoals multisafepay, buckaroo, sisow en dergelijke aan hun klanten mogen doorrekenen? Daar betaal je nog altijd 3,5% voor creditcard betalingen als webwinkelier… Dus zolang zij niet verplicht worden dit maximale tarief te hanteren, veranderd er voor de consument nog altijd niks

KoalaBear

@guus
Ah.. Ja, dat zal vaak het probleem zijn, zeker nu.

EVDP

oud nieuws. Nu nog de bank float elimineren en dan hebben de winkeliers echt wat om over te juichen!

Jelle Kaat

De berichtgeving over deze verlaging vereist wat nuance. Het is namelijk niet zo dat het gehele tarief maximaal 0,3% of 5 cent per transactie wordt. Het betreft hier namelijk alleen de zogenaamde interchange fees.

De kosten voor een creditcard transactie bestaan uit meer delen dan alleen de interchange fee. Dat betekent dat er slechts een deel van de transactie aan een maximum onderhevig is. De tarieven die PSP’s rekenen zullen dus niet naar 0,3% verlaagd (kunnen) worden.

Het is jammer dat daar in de berichtgeving geen rekening mee wordt gehouden.

Erik van den Heuvel

Helemaal eens met Jelle. Enige nuancering is inderdaad op zijn plaats. Het betreft inderdaad het aan banden leggen van interbancaire creditcard kosten: de kosten die kaartverwerkers als EMS, PaySquare en Worldline per transactie betalen aan kaartuitgevende banken.

Deze interchange kosten worden met een opslag doorbelast aan (online) retailers en bedrijven en vormen samen het commissiepercentage dat per transactie moet worden afgedragen.

Aangezien deze interbancaire kosten een flink gedeelte van de commissie uitmaken biedt deze limietstelling van 0.3% voor creditcards een kans op scherpere tarieven.

Goed om hierbij op te merken is dat de tariefsverlaging alleen betrekking heeft op consumenten kaarten en niet op zakelijke of zogeheten premium kaarten. Gelukkig is het overgrote deel van transacties op consumenten kaarten en kunnen veel ondernemers gaan profiteren.

Belangrijk om nog even toe te voegen aan het verhaal van Jelle…
Naast Payment Service Providers (PSPs) die creditcard betalingen in een alles-in-een pakket aanbieden hebben veel (web)winkels ook rechtstreekse contracten bij de creditcard verwerkers zoals EMS, PaySquare en Worldline (Atos).

Of de tarieven voor ondernemers naar beneden (kunnen) gaan is situatie gebonden. Voor veel ondernemers is echter een besparing te realiseren. Daarmee kunnen ze de kosten die zij (moeten) doorberekenen verkleinen of schrappen.

E-commerce ondernemers die direct willen handelen kunnen daarvoor contact opnemen met hun kaartverwerker of gebruik maken van onze recent gelanceerde site voor het vergelijken van creditcard tarieven en condities: https://www.about-payments.com/nl/marketplace

Erik van den Heuvel
About-Payments.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond