Deel dit artikel
-

Europa geeft ‘open data’ impuls

Europese overheden moeten vaart gaan maken met het publiceren van de enorme hoeveelheden data die ze afgelopen decennia vergaarden. Dat is de verwachting van een bekendmaking althans door de Europese Commissie vandaag.

Sinds 2005 moeten overheden in Europa beleid hebben voor hoe om te gaan met die grote bakken digitale data. Die data zijn vergaard met publiek geld en de gedachte is dat die gegevens zo veel mogelijk ter beschikking moeten worden gesteld van het publiek. Dat gebeurt amper.

Vorige week opende Frankrijk een nationaal ‘open data’-portaal en België zette die stap vorige maand. Dat gaat de Europese Commissie echter niet snel genoeg.

Eurocommissaris Neelie Kroes hield een jaar geleden een betoog ten faveure van ‘open data’. Dit leidt tot transparantere overheden en slimme ontwikkelaars en bedrijven kunnen nieuwe informatie en kennis maken van die ruwe data. In Amerika verwijst men naar dit begrip met de term Big Data. McKinsey omschrijft dit als ‘The next frontier for innovation, competition, and productivity’.

Vandaag maakt het dagelijks bestuur van Europa iets bekend over de richtlijn voor het hergebruiken van informatie uit de publieke sector. Details zijn niet bekend maar, gezien de consultatie van vorig jaar september, de verwachting is dat Europa meer vaart wil zetten achter het openen van de digitale archief en databanken van publieke instanties.

Foto: Kevin Krejci (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond