Deel dit artikel
-

Google hoeft zoekresultaten van misdadiger niet te wissen

Google hoeft ook in hoger beroep de naam van Arthur van M., die werd veroordeeld voor het plannen van een huurmoord, niet uit de zoekresultaten te wissen. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag bepaald.

Van M. eiste eerder dat Google een lijst van links zou wissen die verschijnen wanneer men zoekt op zijn volledige naam, maar ook op afgekorte naam. Daarnaast moest Google de autocomplete veranderen, omdat die zijn naam meteen koppelde aan Peter R. De Vries, die in een uitzending aandacht aan de zaak wijdde.

De rechtbank wees het verzoek af. Ook de autocomplete-associatie hoeft niet weg, die werd automatische gegenereerd op basis van eerder ingevoerde zoektermen.

Het Hof volgt de redenering van de rechtbank. Eiser heeft volgens het Hof niet aannemelijk gemaakt dat Google de zoekresultaten handmatig heeft gemanipuleerd met geen ander doel dan hem te schaden. ‘Google heeft ter zitting voldoende toegelicht dat een bepaald zoekresultaat kan ontstaan door een verband met een deel van de zoekterm, bijvoorbeeld zijn voornaam, en dat dit zoekresultaat hoger op de lijst van resultaten kan komen doordat gebruikers de webpagina vaak aanklikken.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond