Deel dit artikel
-

‘Haast maken met benoeming Europese privacytoezichthouder’

Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Europese werkgroep van dataprotectie-autoriteiten en tevens voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens, dringt in een brief aan op de spoedige benoeming van een nieuwe Europese toezichthouder op de bescherming van persoonsgegevens (EDPS). De benoeming laat nu te lang op zich wachten, vindt Kohnstamm.

Juist vanwege de actuele ontwikkelingen rondom privacy acht hij het belangrijk dat er zo snel mogelijk iemand op die post komt. De brief (pdf) is gericht aan de vicevoorzitter van de Europese Commissie, de voorzitter van de commissie voor Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement en de permanent vertegenwoordiger van Griekenland, op dit moment voorzitter van de EU.

Kohnstamm vindt de impasse waarin de benoeming zich op dit moment bevindt schadelijk vanwege het belang van de bescherming van persoonsgegevens in de huidige tijd: ‘Gezien de politieke en economische relevantie van bescherming van persoonsgegevens in de hedendaagse samenleving en de huidige en toekomstige cruciale rol die de Europese toezichthouder op de bescherming van persoonsgegevens heeft, is het van groot belang dat de EDPS een stabiel en onafhankelijk instituut is.’

​De EDPS houdt toezicht op de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen en organen van de Europese Gemeenschappen. De functie van Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming is ingesteld bij Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 18 december 2000. De Verordening voorziet in een onafhankelijke toezichthouder met uitgebreide onderzoeksbevoegdheden. De toezichthouder zorgt ervoor dat de fundamentele rechten en vrijheden van natuurlijke personen, vooral het recht op persoonlijke levenssfeer, bij de verwerking van persoonsgegevens door instellingen en organen van de Europese Gemeenschappen in acht worden genomen. De toezichthouder is tevens belast met de advisering op dit gebied van de communautaire instellingen en organen en het behandelen van klachten van burgers over de verwerking van persoonsgegevens.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond