Deel dit artikel
-

Site Emerce vernieuwd

De site van Emerce is vandaag vernieuwd. Klaar voor mobiel, en met een geheel nieuwe indeling. Compleet met gespecialiseerde channels en subchannels. De inrichting is anders, maar de inhoud blijft zoals je ze van ons gewend bent.

Ook voor de redactie kwam het moment toch nog als een verrassing. “Stop de persen, we gaan morgen live”, besloot uitgever Gijs Vroom ergens in de middag, waarna gigabytes een content werden overgepompt van Emerce 3.0 naar Emerce 4.0. Of 6.0, want hoeveel siteversies er sinds 1998 er zijn geweest weten we eerlijk gezegd ook niet meer. Wel dat dit de belangrijkste sitevernieuwing is voor Emerce sinds tijden.

Wat is er anders? Om te beginnen verdwijnt het onderscheid tussen nieuwsberichten en praktijkgerichte achtergrondverhalen die tot gisteren onder de noemer Topics werden gepubliceerd. Nieuws en achtergrond gaan door elkaar heen en niet per definitie meer op de voorpagina.

Emerce wil zijn lezers beter bedienen en dat gaan we doen met algemeen nieuws op de voorpagina (verhalen die er echt toe doen) en meer nieuws en achtergronden via de kanalen, oftewel meer gespecialiseerde gebieden zoals marketing, online advertising, commerce, ondernemen en innovatie. Zie hiervoor de navigatiebalk boven.

Ook is het mogelijk om bepaalde Topics of subkanalen (onderwerpen als hosting, customer loyalty of logistics) als pagina te bookmarken en straks eigen RSS, nieuwsbrief of welke feed dan ook te kiezen. Wie dat wil kan dus meer berichten op zijn vakgebied volgen.

Emerce laat ook de chronologische volgorde van het nieuws vallen. De positie van een bericht wordt straks meer bepaald door relevantie. In de toekomst zullen veelgelezen artikelen automatisch topstories worden en langer blijven staan.

De nieuwe Emerce site is ontwikkeld door Bastiaan van Dreunen (techniek) en Thuc Banh (design) van Super Interactive. “We durfden wat meer dan in het verleden doordat de webtechnologie zich verder ontwikkeld heeft”, legt Van Dreunen uit. “Nu Internet Explorer minder dominant is, en bovenal zelf ook niet meer zo achterloopt op algemeen aanvaarde webstandaarden, kunnen we ons meer permitteren. Alleen als je Windows XP gebruikt, loop je misschien nog tegen rare zaken aan.”

De site is uiteraard ook geoptimaliseerd voor mobiel. Van Dreunen: “Wij hebben er niet voor gekozen om alles te verkleinen als je de site een klein scherm bekijkt, maar om zaken weg te laten. Wat je dan weglaat, is nog wel een punt van discussie geweest.”

Er is enkele maanden aan de nieuwe site gewerkt. “De oude site was op zich prima, maar je ziet wel dusdanige verschillen dat de oude site ook meteen heel erg oud aanvoelt”, zegt Van Dreunen. “De webomgeving is deels onder invloed van mobiel erg veranderd.  De site is breder geworden omdat schermen groter zijn geworden.”

De site zal voortdurend verder worden verfijnd. Suggesties en tips zijn welkom.

Oorspronkelijk geplaatst 20/5, 22.00

Deel dit bericht

29 Reacties

Henk

Bij mij werken de plaatjes niet (niet klikbaar). Verder mooie site!!

Gijs Vroom

@Henk

Hier wel. Zit op Chrome. Safari doet hij het ook.

Bob

De nieuwe homepage vind ik onduidelijk maar http://www.emerce.nl/nieuws is een prima alternatief voor als je (zoals ik) het nieuws op chronologische volgorde wil bekijken. Willen jullie daar de publicatie tijd van de artikelen op die pagina toevoegen? (nu zie je enkel een datum).

Bob

Op de hompage verwijzen alle recente reacties naar ‘De best gelezen Emerce artikelen van 2013’. Mijn eerdere reactie in dit artiekel is opeens weg maar hij staat nog wel bij ‘laatste reacties’ op de homepage.

De nieuwe homepage vind ik onhandig maar http://www.emerce.nl/nieuws is een prima alternatief, daar kun je al het nieuws nog op volgorde bekijken. Willen jullie de publicatie tijd daar ook laten zien?

Bastiaan

Thanks voor de feedback Bob, er waren wat magische taferelen met de reacties, als het goed is werkt alles weer ok.

Oggy popov

Eindelijk mobiel!

Luke Theissling

Ziet er strak uit Gijs!

Misha Scholte

Dat ziet er heerlijk verfrissend uit zeg! Zeker een flinke verbetering t.o.v. de vorige.

Er zijn slechts een paar punten waar ik mijn vraagtekens bij zet:

– Zodra je onder de ~767px komt, schakelt het netjes over naar een verbeterde weergave voor kleinere schermen. Het is alleen jammer dat dan standaard geopend wordt op de populairste verhalen, niet op de nieuwste. Ik bezoek Emerce vooral vanaf mijn telefoon meerdere malen gedurende de dag. Dan wil ik graag zien wat de nieuwste artikelen zijn (kans is uiteraard groot dat ik een populair verhaal allang gelezen heb). Het zit heel praktisch verborgen onder een extra klik, maar het is wel iedere keer een extra klik. Ik weet niet hoe jullie bepalen wanneer een verhaal een top story is, als het leeftijd van het verhaal een significant aandeel heeft voor de bepaling, dan valt het wellicht in de praktijk mee. De websites van Gawker (Lifehacker etc) hebben ook bij hun laatste redesign de keuze gemaakt voor het pushen van de populairste artikelen en de nieuwe artikelen achter een extra klik, maar daar waren ze vlug van teruggekomen. Ik ben benieuwd hoe dit zich bij Emerce ontwikkeld.
– Tijdsnotitie van artikelen: het is leuk om te zeggen ‘hoe lang iets geleden gepubliceerd is’, maar het zorgt er wel voor dat een gebruiker meer moet nadenken. We willen volgens mij juist dat een user niet hoeft na te denken. :+ Tevens gaat het niet helemaal goed; ik vermoed dat jullie domweg zeggen dat als een artikel 24 uur geleden gepubliceerd is, het dan automatisch ‘gisteren’ is. Maar iets van 22 uur geleden, is imho ook al ‘gisteren’. Stel dat ik op Emerce kom en een verhaal zie dat ’16 uur geleden’ gepubliceerd is; ik weet dan niet direct of dit in de ochtend, middag of avond is, terwijl we dat wel onbewust proberen te doen. Je onderbewustzijn komt er niet uit, waardoor je bewust gaat rekenen en dan moeten we weer gaan nadenken. :+
– Tevens onder de ~767px; de nav-bar is wel heeeeeel erg klein. Ik heb best moeite met het selecteren van het menu. Voor de gebruiksvriendelijkheid zou dit verhoogd kunnen worden (zorgt er wel voor dat de content iets verder naar beneden wordt gedrukt). Een hamburger-icon is tevens niet ideaal om een menu aan te duiden. Wat onderzoeken hebben al gebleken dat een knop ‘Menu’ het altijd wint van een hamburger (en ja, we zeggen telkens: Facebook doet het ook, iedereen is er al bekend mee, maar blijkbaar toch niet). Een dergelijk icoon moet je eigenlijk enkel gebruiken als last case scenario: als we echt helemaal geen ruimte meer is, maar in jullie geval lijkt me dat niet.

Verder vind ik de leesbaarheid van de artikelen enorm verbeterd. Menig site zou hetzelfde moeten doen als jullie: groter lettertype, goed leesbare font met een goede x-hoogte, een line-height die voldoende ademruimte tussen regels laat, maar ook je snel laat schakelen naar een volgende regel

Ik vind het mooi geworden. 🙂 Nu tijd om veel te leren en te itereren. 😉

Bas van der Veeken

Ziet er goed uit. Ook leuk die animatie bij het plaatsen van een reactie (als je een hogere resolutie hebt). Voor de rest weer helemaal fris!

Ben benieuwd hoe het ‘relevantie’ algoritme gaat bevallen. Dat heb ik ook het liefst niet bij social networks (heb alleen Google+ overigens).

Dirkjan

Ik mis de advertenties (en vraag me dus af hoe definitief dit ontwerp is 😉 en moet even wennen aan de nieuwe navigatie… maar het lezen van artikelen is in deze opmaak zeer zeker verbeterd! Een mobile friendly-Emerce… Hip zeg!

Verder eens met Misha. Tis leuk dat standaardartikelen rangschikken op populariteit/relevantie en laten zien hoe oud het is, maar voor mensen die alles lezen is het vooral onhandig. Kan ik niet zelf instellen dat ik gewoon de nieuwste content wil zien?

Emiel

Geslaagde verbouwing! De RSS feed levert nog steeds de artikelen maar (sommige van) de links kloppen niet. Ik kom dan op een site als http://emercenl.emerce1.virtual.nines.nl/ terecht.

Jelle Plass

Ziet er goed uit Super Interactive! Goed gedaan, erg verfrissend vormgegeven. Gefeliciteerd met jullie nieuwe website Gijs.

Jan Libbenga (Emerce)

We ontdekken nog steeds foutjes, voor en achter de schermen, daar wordt de komende dagen aan gewerkt.

Alex Jongeneelen

cool! Hele prettige leesbare en intuïtieve website.Ook de responsive versie werkt goed! Enig (minor) puntje van kritiek is dat de feed Top Stories erg lang is. Mijn voorkeur zou hebben om ca. 5 Top Stories te plaatsen en daaronder de wat oudere Top Stories kleiner in tabelvorm aan te bieden (bv. 2 rijen / 3 kolommen). Hierdoor bereik je sneller de footer van de website. Iets wat ik persoonlijk prettig vind.

Stichting WebwinkelKeur

Mijn eerste indruk is positief en dat is wel eens anders geweest met updates. Kortom, mooi werk! Kleine bugs horen helaas bij een nieuwe website, maar dat zal snel bijgewerkt zijn.

Rob

Mooie nieuwe jas dames & heren!

Eric van Hall

Gefeliciteerd met een mooie responsive website!

Doet het super op m’n iPhone.

Wat ik nu wel erg mis is een zoekfunctie. Is dit heel bewust weggelaten? Zeker op kleinere schermpjes is het door menu’s navigeren omslachtig. En gezien de enorme hoeveelheid content zou een zoekfunctie niet misstaan. Natuurlijk kunnen we naar Google (site:emerce.nl), maar toch.

Hoe dan ook. Een enorme verbetering. Welkom in 2014!

Arno

Erg mooi…, maar:

[quote]Emerce laat ook de chronologische volgorde van het nieuws vallen. De positie van een bericht wordt straks meer bepaald door relevantie. In de toekomst zullen veelgelezen artikelen automatisch topstories worden en langer blijven staan.[/quote]

Mijn advies: blijf chronologisch volgorde gebruiken, omdat anders komen de oude nieuws weer naar boven… dat lijkt me geen goed plan.
Tenzij jullie ons een optie geven of we chronologisch volgorde willen gebruiken 😉
Ik wil graag die optie aanzetten.

Jan Libbenga (Emerce)

Arno, de nieuwsstroom aan de linkerkant blijft chronologisch, Top Stories die veel aandacht trekken of discussie losmaken blijven voortaan wat langer staan en kunnen worden ‘gepasseerd’ door recentere stukken.

Matthieu

De RSS feeds werken niet..
Moet wel wennen aan de nieuwe lay-out. Ondanks dat de andere site niet responsive was, was die naar m.i. fijner. Maar misschien moet ik er aan wennen.
Vast staat dat ik vandaag veel minder artikelen heb gelezen dan de voorgaande dagen…

Erwin

Ligt het aan mij of moet je op deze site veel meer scrollen? Het is allemaal vrij groot opgezet vorige design was wat fijner door zijn compactheid. Maar het is allemaal wennen.

Gijs Vroom

@Erwin, Matthieu,

We gaan goed kijken naar de ervaring komende dagen. De linkerkolom moet de ‘vertrouwde feed’ zijn. We gaan kijken of we daarvan meer naar het midden moeten brengen om het prettig en logisch te krijgen.

Voor de mensen die de ‘oude manier’ prettig vinden is deze pagina als landingspage instellen een oplossing: http://www.emerce.nl/nieuws

Alle tips pakken we uiteraard op.

Gijs Vroom

Aan allen: gebruik je een oude RSS feed die het niet meer doet – laat het ons weten!

Bob

Ik gebruik http://www.emerce.nl/nieuws, de berichten komen niet overeen met ‘WHATS NEW’ op de homepage. Op /nieuws staat het laatste ‘TOP STORIES’ bericht op #1 ipv het laatst gepubliceerde artikel.

Op dit moment
Home
NEW: (24 min geleden) Nederlandse startup lanceert antibacteriële doekjes voor smartphones
TOP: (60 min geleden) KLM: ‘Na social komt human’

/nieuws
1 – KLM: ‘Na social komt human’
2 – Verlies voor Chinese Twitter verdubbeld

Joey

Mooie responsive site 🙂
Kwam nog wel link tegen vanuit emails naar whitepapers die nog pagina zonder CSS geeft.
http://www.emerce.nl/whitepapers?page=http://emerce.marketingpapers.nl/whitepaper-details?id=6085

Bob

Over ‘TOP STORIES’ en ‘WHATS NEW’ op de home page, waarom staat een nieuw artikel (1 min online) wel bij ‘TOP STORIES’ en niet bij ‘WHATS NEW’? Het gaat in dit geval om “Mobile Convention: tabletverkoop over zijn hoogtepunt heen”

Gijs Broom

@Bob
/nieuws moet de nieuwsfeed zijn, verder onafhankelijk van topstories. Een top story kan ook uit de channels of topics komen en hoeft dus niet per se in de nieuws feed te verschijnen.
Er is ook een ‘all’ rss feed.

Gijs Vroom

@Joey We gaan nu alle subsites overzetten naar het nieuwe design. We hebben ervoor gekozen om alvast live te gaan met de nieuws-site en stap voor stap de andere sites aan te passen. Whitepapers, de eGuide, Jobs en de event-sites volgen dus nog, evenals de nieuwsbrief.

Bob

@Gijs, dat /nieuws niet leek/lijkt te kloppen komt zo te zien door cache, berichten verschijnen een paar minuten later op /nieuws dan op de homepage.

@Jan “de nieuwsstroom aan de linkerkant blijft chronologisch”
Hierbij een afbeelding van de homepage waarbij de nieuwste berichten niet aan de ‘linkerkant’ onder ‘WHATS NEW’ staan maar gemengd zijn met ‘TOP STORIES’ waardoor het naar mijn idee niet duidelijk is welke berichten je nog niet hebt gelezen..
http://postimg.org/image/vl2tt3nk3/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond