Deel dit artikel
-

Verkoop E-Plus teken van consolidatie telecommarkt

De noodzaak tot schaalgrootte en de investeringen in 4G-netwerken leiden tot meer consolidatie op de Europese telecommarkt, zegt KPN-topman Eelco Blok.

Vanochtend werd bekend dat hij die ontwikkeling eigenhandig vooruit helpt met de verkoop van zijn Duitse dochterbedrijf E-Plus aan Telefónica Duitsland.

Meer schaal realiseert KPN niet met de Duitse deal, meer financiële armslag wel. Onder de vleugels van de Spanjaarden kunnen E-Plus en Telefónica Deutschland (O2) gezamenlijke financiële voordelen realiseren van vijf tot 5,5 miljard euro. En met 17,6 procent van de aandelen in O2 deelt KPN ook in de winst. Bovendien levert de transactie KPN nog eens vijf miljard aan contanten op.

Hoe het met KPN zelf zal gaan in de internationale consolidatieslag moet blijken. Ruim een kwart van de KPN-aandelen (27,7 procent) is immers in handen van América Móvil. Daarmee kunnen de Mexicanen zelf andere Europese markten betreden of dit belang gebruiken als wisselgeld bij een andere transactie.

Welke plannen América Móvil ook heeft met KPN, de verkoop van E-Plus rijdt hen vermoedelijk niet in de wielen. De grootaandeelhouder heeft twee zetels in de raad van commissarissen. En die ging akkoord met de Duitse transactie. In welke verhouding dat gebeurde, zei Eelco Blok niet tijdens de telefonische toelichting op het nieuws van vanochtend.

De transactie met Telefónica kwam vrij snel tot stand. Blok spreekt over ‘enkele weken’, al probeerden de Spanjaarden en de Hollanders al jaren een tango te dansen. Vanochtend zetten ze de eerste schoen op de dansvloer.

KPN zal zich vanaf nu strategisch overwegend gaan richten op de Nederlandse en Belgische markt. De dochters in Spanje en Frankrijk werden in de afgelopen anderhalf jaar verkocht. Enkel via dochter Ortel is het nog operationeel in andere landen.

Foto: siddhu2020 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond