Deel dit artikel
-

‘We willen de Evernote van het leren worden’

Behalve een platform voor het uitlenen van een boormachine, moest er ook een virtuele plek komen voor het delen van kennis, vond oprichter Michel Visser van Konnektid. Zijn bedrijf wil nu ruim een ton crowdfunden.

Een kleine drie jaar geleden zat hij in de tram achter twee jongens die niet door een sollicitatieronde waren gekomen, omdat ze hun presentatie onvoldoende hadden voorbereid. Met enige ervaring op dat gebied realiseerde Visser zich dat hij ze had kunnen helpen als ze eerder aan elkaar waren voorgesteld. “Zo ontstond het idee voor online kennisdeling.”

Met geld van het toenmalige Agentschap NL werd een prototype ontwikkeld, waarmee hij bij verschillende investeerders uiteindelijk 350.000 euro wist op te halen. Formeel is Konnektid sinds april dit jaar in de lucht en heeft inmiddels een kleine 4000 deelnemers. Hoofdzakelijk in de Randstad.

Freemium
Het platform wordt voor uiteenlopende doeleinden bezocht. “In het begin waren met name ukelelelessen in trek, naast taalcursussen Spaans en Engels of Nederlands in Amsterdam. Tegenwoordig zien we een sterke behoefte aan kennis over het bouwen van WordPress-sites.” Zelf heeft hij al gretig van het kennispotentieel gebruikgemaakt: “Ik heb er leren surfen en kan nu sushi maken”, aldus Visser.

Konnektid legt het eerste contact, maar de cursussen worden offline gevolgd. “Daar geloven we echt in. Je ziet dat mensen bij online cursussen na de eerste les namelijk al gauw afhaken. De mensen die bij ons kennis willen delen zijn echter enthousiast en gedreven, net als de leraar die op school mijn belangstelling voor geschiedenis stimuleerde.” Visser denkt dat er steeds meer behoefte aan kennisdeling zal zijn. “Mijn vader had zijn hele leven maar één baan, ik heb er tot nu toe al vijf gehad. Voor elke volgende stap in je carrière heb je toch weer specifieke kennis nodig.”

Vooralsnog kent Konnektid een freemium opzet: mensen die zich professioneel willen verhuren, kunnen tegen betaling een eigen profielpagina krijgen. De oprichter overweegt daarnaast een white label-variant voor bedrijven, zodat ‘zzp’ers zich ook kunnen aanbieden’. Maar eerst wil hij het huidige platform uitbreiden. “Binnen enkele jaren moeten er 40.000 kennisdelers zijn.”

Kwaliteit
Eind oktober is daarom gestart met een crowdfundingcampagne via Oneplanetcrowd. De donaties lopen uiteen van 10 tot 350 euro en de leningen vanaf 250 tot 10.000 euro. Over het laatste wordt 4 tot 7 procent rente verstrekt. Visser: “Geld inzamelen via de gemeenschap past bij de visie van Konnektid en het geeft de eerste gebruikers de kans om voor een stukje eigenaar van het platform te worden.” Met de opbrengst wordt in elk geval een iPhone-app ontwikkeld. “Driekwart van onze leden gebruikt iOS, maar Android vergeten we uiteraard niet.”

Visser schat dat zijn internationale kansen hoog in, want er is nog weinig concurrentie op dit gebied. “Skillshare.com komt het dichtst in de buurt, maar dat richt zich grotendeels op klassikaal onderwijs. Bij ons is alles één op één.” Plannen zijn er ondertussen in overvloed. Zo moet de kwaliteit van het aanbod straks worden bewaakt door beoordelingen. En Visser ziet een betaald systeem voor zich waar cursisten hun vorderingen kunnen bijhouden: “Denk aan een soort Evernote voor leren.”

*Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#136)

Foto: Vincent Boon (in opdracht van Emerce)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond