-

Sogeti: ‘Dé cloud bestaat niet’

IT-bedrijf Sogeti lanceert twintig nieuwe cloudoplossingen, van kant-en-klare transformatiestraten voor applicaties, een laagdrempelige stap naar de cloud voor data-opslag tot oplossingen voor een ontwikkel- en testomgeving. PostNL draait inmiddels 77 applicaties bij Sogeti. Een gesprek met Diederik Vieleers, directeur Application New Technology, en verantwoordelijk voor de clouddienstverlening bij Sogeti.

Wat deed Sogeti tot nu toe aan cloud en wat is er nu nieuw?
“Vanaf het begin van ons huidige cloudtijdperk heeft Sogeti een duidelijke cloud-first strategie ontwikkeld voor haar klanten. Dat betekent dat we organisaties helpen met de transformatie van infrastructuur en applicaties naar de cloud. Dat begon met klanten adviseren over de voordelen van de cloud en hoe deze goed te benutten. Die fase van kennisoverdracht en begrip realiseren, ligt inmiddels achter ons. Cloud is nu een integraal onderdeel van de ICT-strategie van elke organisatie. En wordt daarmee strategisch gemeengoed.

“Cloudtechnologie heeft een enorme impact op de ontwikkeling en het gebruik van IT en zelfs bedrijfsmodellen van organisaties. Dat heeft ons uitgedaagd om de kracht van cloud toe te passen op alles wat Sogeti op de markt brengt. Nieuw is het feit dat we nu zo’n twintig kant-en-klare oplossingen bieden die deels hun succes in maatwerkvorm al hebben bewezen. De kant-en-klare clouddiensten zijn in te delen in vier categorieën. De eerste categorie bevat diensten waarmee de waarde van cloud, haalbaarheid en cloudstrategie wordt bepaald en uitgewerkt. In de tweede categorie zitten transformatie- en beheerdiensten waarmee applicaties, databases en infrastructuren naar de cloud gemigreerd worden en zo efficiënt mogelijk in productie worden gehouden. Ten derde bieden we diensten aan gericht op het gebruik van cloud. Bijvoorbeeld oplossingen op het gebied van ontsluiten van diensten naar mobiele apparatuur, Big Data, Collaboration en werkplekdiensten. De vierde categorie diensten tenslotte moet de kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid van die applicaties waarborgen. Denk daarbij aan diensten die cloudtransformatie testen op veiligheid, prestaties en functionaliteit.”

Jullie stellen: Dé cloud bestaat niet. Wat voor de ene organisatie een geschikte oplossing is, kan voor een ander bedrijf totaal niet werken. Is dit het probleem van de markt? Ofwel maatwerk ofwel universele oplossingen, maar niets er tussenin?
“Een van onze eerste lessen over de cloud was dat we af moesten stappen van een soort alles of niets denken. Cloud is immers niet één ding: het bestaat uit een veelheid aan diensten voor verschillende doelgroepen en is voortdurend in beweging. Clouddiensten kennen vele vormen en elke organisatie staat voor de opgave om zijn eigen optimale mix vast te stellen. Bovendien is dat geen statische keuze. Deze mix zal ongetwijfeld door de tijd heen veranderen. Bijvoorbeeld naar steeds minder zelf doen met de inzet van een private cloud. Of steeds meer publieke clouddiensten afnemen. Het maatwerk wordt daarmee een combinatie van best passende universele cloudblokjes. Kortom, er zijn meerdere wegen die naar de cloud leiden. Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat bedrijven op den duur de stap maken van een hybride scenario (zelf doen in combinatie met publieke clouddiensten) naar een eerste keuze voor een publieke omgeving. Wel uiteraard op basis van een beperkt aantal standaard mogelijkheden.”

Kun je een aantal van de circa 20 cloudoplossingen noemen en wat is er verschil precies met andere aanbieders wat betreft mogelijkheden?
“Een van onze meest aansprekende oplossingen is de op cloud gebaseerde dienst voor een beheer-, ontwikkel- en testomgeving,Project Control as a Service. Dit betreft een pay-per-use dienst gebaseerd op het Microsoft Azure platform waar Sogeti kennis op het gebied van Agile ontwikkeling, beheer en testactiviteiten aan toevoegt. Daarmee zijn organisaties in staat om snel, veilig en betrouwbaar applicaties in de cloud te ontwikkelen en te testen.

“Een tweede voorbeeld is onze transformatiestraat voor het migreren van applicaties naar de cloud. Dit is een gestandaardiseerde aanpak om snel inzicht te krijgen in hoeverre het applicatielandschap van de organisatie klaar is voor de stap naar de cloud. Vervolgens kunnen applicaties op basis van een heldere afweging of businesscase fabrieksmatig worden klaargemaakt voor de cloud. Onze Meeting App voor vergaderen vanuit de cloud en het Sogeti Social Intranet zijn concrete voorbeelden van gebruik in de cloud. Verder hebben we een dashboard ontwikkeld die op een eenvoudige manier inzicht geeft in kosten en beschikbaarheid van de clouddiensten.”

Jullie draaien op de bestaande cloudinfrastructuur van Microsoft en IBM? Wat is dan het voordeel boven het direct plaatsen van toepassingen bij deze partijen?
“De diensten die wij leveren zijn aanvullend op de diensten die cloudproviders als Microsoft en IBM leveren. Applicaties die in de cloud draaien, moeten ook ontwikkeld en beheerd worden. De cloud biedt daarbij natuurlijk vooral mogelijkheden om veel functioneler te gaan beheren. Het traditionele technische beheer en applicatie-ontwikkeling verandert dan ook. De meeste organisaties maken bovendien gebruik van meerdere cloudplatformen en een eigen infrastructuur. Cruciaal daarbij is niet alleen de integratie van die verschillende omgevingen, maar ook het beheer daarvan. Dat is een belangrijke toegevoegde waarde voor Sogeti over de verschillende clouds heen. Dat doen we ook als klanten een eigen contract met cloudproviders afsluiten.”

Wat doen jullie precies voor PostNL?
“PostNL heeft een cloud-only strategie ontwikkeld waarmee het uitgangspunt is dat alle applicaties naar de cloud gaan. Sogeti is gestart met de migratie van zo’n 77 applicaties. Allen die niet op SAP gebaseerd zijn. Dat is een breed scala aan toepassingen voor bijvoorbeeld het primaire sorteer- en distributieproces als ook klantcontact applicaties. We bekijken of en hoe applicaties van de huidige omgeving naar een IaaS of PaaS platform gemigreerd kunnen worden. Of via een Software-as-a-Service kunnen worden afgenomen. De transformatie betreft met name de eerste twee waarbij we op locatie de applicaties klaarmaken voor de cloud.

Wat wordt er in de toekomst aan toegevoegd?
Onze visie is dat cloudtechnologie steeds meer het uitgangspunt wordt bij de ontwikkeling van IT-strategieën bij organisaties. Iedereen is inmiddels overtuigd van de voordelen van makkelijk op- en afschalen, snellere time-to-market , beter en eenvoudiger beheer en structureel verlaging van IT-kosten. Afhankelijk van klantbehoeften zullen we ons portfolio verder uitbreiden. Zo zien we dat klanten vaker vragen om het ontsluiten van clouddiensten naar smartphones en tablets. En dit willen combineren met big datatoepassingen om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen of extra business waarde te creëren. Verder verwachten we dat geautomatiseerde ontwikkel- en testprocessen steeds meer vanuit de cloud gaan plaatsvinden.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond