AI bedreigt het intellectueel eigendom van artiesten
AI, kunstmatige intelligentie, is bezig aan een razendsnelle opmars in de wereld. AI kan heel veel voordelen bieden, maar er zitten ook risico’s aan. Leraren die werkstukken krijgen van leerlingen die ze beslist niet zelf hebben geschreven. Tekstschrijvers die hun werk kwijtraken en artiesten van wie de stem en de teksten worden gebruikt om nieuwe muziek te creëren. Wat is copyright nog waard en hoe kun je dit beschermen met deze nieuwe technologieën?
De zorgen rond AI
Vooral mensen die hun stem artistiek gebruiken maken zich grote zorgen over hun broodwinning. Nu staat AI op dat punt nog in de kinderschoenen. Je hoeft geen geoefend oor te hebben om te horen of een tekst echt door een BN’er wordt voorgelezen of dat het een AI variant is. Maar hoe is deze situatie over pakweg vijf of tien jaar? De techniek schrijdt voort en wordt steeds verder verbeterd. Het is zeker niet onterecht dat mensen die hun brood met hun stem verdienen zich zorgen maken over hun broodwinning. Een artiest zal niet snel door een hologram worden vervangen bij een optreden. Een artiest verdient nog altijd het meeste met optredens. Maar als AI wordt gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe muziek te maken, dan wordt daarvoor gebruik gemaakt van bestaande bronnen. AI kan immers niet zelf denken maar heeft input nodig. En daar zit nu juist het probleem.
Intellectueel eigendom
Een artiest die zijn eigen nummers schrijft heeft het intellectueel eigendomsrecht op die teksten. Die mag je niet zomaar gebruiken om nieuw materiaal te maken. Er zijn tal van rechtszaken over muziek die te veel lijkt op al bestaande nummers. Soms krijgt een artiest gelijk, soms niet. Maar feit is dat bestaande muziek maar wat vaak als inspiratie wordt gebruikt. Een bepaalde baslijn, een drumsolo of een tekst die wel erg lijkt op bestaand materiaal is niet zelden de aanleiding voor slepende rechtszaken. AI vormt op dat punt een serieuze bedreiging.
Bescherming van eigendom
Je hebt als artiest zeker het recht en de mogelijkheden om je intellectueel eigendom te beschermen. Als je ontdekt dat iemand hiermee aan de haal is gegaan, dan kun je contact opnemen met een advocaat die is gespecialiseerd in het beschermen van copyright. Deze kan dan contact opnemen met de maker van de in jouw ogen illegale content. Soms komt het tot een schikking. Het materiaal wordt offline gehaald of er volgt een financiële vergoeding.
Als dat niet lukt, dan kan de gang naar de rechter worden overwogen. Het duurt doorgaans geruime tijd voordat er een uitspraak ligt. In Nederland komt daar nog bij dat schadeclaims van miljoenen euro’s niet aan de orde zijn. Dat gebeurt wel in de VS waar soms onwaarschijnlijk hoge bedragen worden toegekend in plagiaat zaken. Een lastig punt hierbij is dat het internet bijna oneindig groot is en dat de kans dat je ontdekt dat jouw materiaal is gebruikt voor het creëren van nieuwe content niet heel groot is, tenzij een geplagieerd nummer ineens viraal gaat via sociale media kanalen en daardoor onder je aandacht wordt gebracht.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond