-

Apple gaat Facebook’s social plugins blokkeren in Safari

Tijdens de jaarlijkse developers conferentie WWDC in San Jose in California heeft Apple nieuwe maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat je ongewenst gevolgd wordt door bedrijven als Facebook op internet. De browser Safari zal in de nieuwe versie van iOS en macOS een blokkade bevatten waarmee like of share knoppen en commentaar velden van Facebook en vermoedelijk ook andere partijen niet zonder jouw toestemming je surfgedrag kunnen volgen.

Dit is volgens Apple’s software chef Craig Federighi een inbreuk op de privacy waar niemand op zit te wachten. Bovendien weten veruit de meeste mensen niet dat Facebook je daarmee kan volgen en kom je er tevens niet zomaar onderuit.

In de nieuwe Safari, die in de herfst verwacht wordt, zal een popup tonen wanneer een website gebruik maakt van Facebook’s social plugins die je surfgedrag tonen waar je op moet klikken om verder te kunnen browsen.

De vraag is of je als gebruiker niet juist gek wordt van nog meer pop ups. Het lijkt erop dat Apple niet zo bang is dat dit tot irritatie zal leiden en er vanuit gaat dat beheerders van websites zullen besluiten om de social plugins te verwijderen.

Deze beweging van Apple is niet geheel onverwacht. Apple heeft privacy altijd hoog in het vaandel gehad en heeft vorig tijdens de WWDC conferentie vorig jaar al “Intelligent Tracking Prevention” in Safari geïntroduceerd waarmee het voor advertentienetwerken al moeilijker werd om gebruikers in de eerste 24 uur over meerdere websites heen te volgen. Dit leverde onder andere een aanpassing in Google’s Analytics cookie zodat AdWords tracking in stand kon blijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond