-

Besparen met herbruikbare verpakkingen

Docdata is een samenwerking aangegaan met de firma RePack Industries uit Helsinki om haar klanten de duurzame verpakkingsdienst RePack te kunnen aanbieden. De verpakking kan meermaals worden hergebruikt voor een volgende bestelling.

De consument krijgt bij het plaatsen van een bestelling bij een op de RePack-dienst aangesloten webwinkel de mogelijkheid te kiezen voor een duurzame verpakking. Hij betaalt daarvoor statiegeld dat wordt teruggestort of verrekend met een volgende bestelling als de verpakking retour is gekomen bij Docdata. De verpakkingen zijn zo ontworpen dat ze altijd via het postnetwerk geretourneerd kunnen worden.

Volgens projectleider Astrid Koomen werd Docdata op het van oorsprong Finse product gewezen dankzij een hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Een exclusieve distributieovereenkomst is het overigens niet geworden. Koomen: “Het zal ook meestal als een keuze worden aangeboden, naast wegwerpverpakkingen, al zijn er wellicht milieubewuste webshops die dit als enige oplossing willen aanbieden.”

Terugzenden van verpakkingen veroorzaakt aanzienlijk minder CO2 in vergelijking tot het recyclen van wegwerpverpakkingen, ook omdat het retourneren via postverzending geschiedt. De impact op de zogenaamde ‘carbon footprint’ van deze verpakkingen is tot vier keer lager dan die van wegwerpverpakkingen.

RePack is een soort tas die kan worden opgerold en met behulp van een band kan worden dichtgemaakt. Er zijn speciale verpakkingen voor breekbare artikelen en mode. RePack-verpakkingen kunnen in principe tot wel twintig keer hergebruikt worden.

repack

Om gebruikers aan te moedigen om de verpakking terug te sturen wordt het statiegeld in de vorm van een kortingsbon uitgekeerd. De waarde daarvan is altijd hoger dan de eigenlijke verzendkosten. Een enkeling wil de handige tas houden, dat mag ook, maar dan wordt er niet uitbetaald, zegt Koomen.

Docdata kijkt al langere tijd naar verpakkingsinnovaties. Zo worden sinds kort verpakkingsmachines gebruikt die ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk lucht in de verpakkingen blijven zitten. Deze machines ‘scannen’ het in te pakken artikel en maken verpakkingen op maat. “Het verpakkingsvolume neemt daardoor af en dus kunnen meer artikelen worden vervoerd.”

Volgens Koomen zijn er nog maar weinig diensten als RePack. “Fabrikant van kinderwagens Joolz heeft verpakkingen waarvan je kartonnen kindermeubels kunt maken. De meeste andere oplossingen hebben betrekking op recycling, maar wij wilden die kant niet op.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond