-

Café zonder contant geld: de toekomst?

Het restaurant Split Bread in San Francisco accepteert al vanaf de opening geen dollars meer. Alleen nog plastic kaarten en mobiele betalingen via QR codes. Wie volgt?

Het is een trend die in San Francisco snel om zich heengrijpt. Restaurants als Split Bread en Silverglide (bekend van zeven Mixt Greens vestigingen) die de neus ophalen voor dollars. Met reden: het wisselen van geld is in hun ogen tijdrovend, terwijl het bedienend personeel zich beter op de klant zou moeten richten. Split Bread en Silverglide deelden hun ervaringen onlangs op een congres in Las Vegas.

Digitaal betalen in de horeca is natuurlijk niet nieuw. Ook niet in Nederland. Betalen we niet met de giropas, dan is er altijd nog de mogelijkheid om te bestellen door QR codes te scannen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al enige tijd via de mobiele app MyOrder. De klant plaatst via een app zelf zijn bestelling, vult het tafelnummer in en rekent af via zijn mobiele telefoon. Toch zal een Nederlands café niet gauw contant geld weigeren.

Silverglide en Split Bread doen dat dus wel. Zijn vinden contant geld onhandig en vies. Je moet het in de ochtend tellen en van tijd tot tijd moet het bij de bank worden gestort. Geld kan wegraken.

Split Bread heeft daarom tafeltjes geplaatst met een metalen strip waarop een QR code is geprint. Klanten scannen de code met hun smartphone en plaatsen vervolgens hun bestelling vanaf een digitaal menu. Bestellen bij een persoon hoeft niet meer. De bestelling kan worden opgehaald of gebracht. De klant hoeft niet op de bediening te wachten en ook niet in de rij te staan. Vooral dat laatste blijkt aan te slaan: Klanten die digitaal betalen komen vaker terug, zo hebben de cafés berekend. QR klanten komen 2,83 maal per maand, reguliere klanten 1,72 maal. Dat is 190 dollar extra voor het café op jaarbasis.

Technisch is het ook helemaal niet ingewikkeld. Het door Split Bread gebruikte QR-systeem is niet afhankelijk van een bepaalde smartphone en kan overweg met het cloudgebaseerde kassasysteem van het restaurant. Daarnaast is een QR code vrij algemeen toe te passen. Scannen kan met vrijwel alle mobiele telefoons of apps.

Maar het grootste voordeel is dat je een café of restaurant op een heel andere manier kunt inrichten. Geen hoge toonbank meer om kassa’s weg te stoppen. Meer ruimte voor tafeltjes. Rivaal Silverglide kijkt inmiddels al naar de toekomst. Contactloos betalen (met NFC) zou nog beter zijn, maar is nog niet echt gemeengoed.

Overigens heeft Nederland de primeur van de eerste bitcoin kassa, ontwikkeld door de Nederlandse startup Bitcoin Café. De eerste staat in de Cultuurfabriek EMG Faktors in Groningen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Nuvopos

Benieuwd naar hoe het betalen met Bitcoins geintegreerd is binnen een kassasysteem? Bezoek de website http://nuvopos.nl en download de App op uw favoriete device

piet

in digitale informatie wordt gehandeld. Dat word dus een hogere ziekenfonds premie met al die biertjes per week. Oftewel, over my dead body 😛

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond