-

Column: De virtuele bijbel voor investeerders is uit

Elk jaar stopt de techindustrie een uurtje met werken, zodra de invloedrijke Amerikaanse venture capitalist Mary Meeker, analist bij Kleiner Perkins Caufield & Byers, een rapport over aankomende internettrends presenteert. Het nieuwste rapport toont de proliferatie van het medium aan: het kan als geen ander bestaande industrieën breken en de kosten van diensten enorm laten dalen. Met dank aan de smartphone, die – als je niet al te hoge eisen stelt – nog maar een fractie kost in vergelijking met een paar jaar geleden.

Toch stelt het rapport dat hele andere ontwikkelingen een nog veel grotere impact op onze wereld zullen gaan hebben. Volgens Meeker staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Zo zijn we van broadcast messaging, oftewel het versturen van mails, massaal overgestapt naar het versturen van kleine berichtjes via platformen als WhatsApp, Tencent en Twitter. Wordt het chartale geld inmiddels met uitsterven bedreigd, en slaan we steeds meer informatie online op. Om je een idee te geven: Fitbit telde afgelopen jaar wereldwijd 2,4 triljoen stappen, waar in 2011 de teller nog op 47 miljard bleef steken. Ook worden er dagelijks 1,2 miljard foto’s geüpload, een verdubbeling met een jaar geleden. Aantallen die alleen maar zullen toenemen nu de opslag van data nog geen tien cent per gigabyte kost.

Hoewel we momenteel al meer data verzamelen dan we kunnen verwerken, zorgt de groeiende stroom informatie ook voor transparantie. Zo worden status-updates, notificaties en foto’s instant gedeeld. Vorig jaar nog goed voor maar liefst vier zetabytes aan data. Dat is niets vergeleken met de dertien zetabytes die we volgens het rapport in 2016 zullen produceren. Van die gigantische hoeveelheid aan content wordt slechts zeven procent bekeken. En maar één procent daarvan geanalyseerd.

Ondanks de potentie van data-analyse komt de allergrootste verandering volgens Meeker vanuit een geheel andere, onverwachte hoek: de ontwikkeling en integratie van sensoren. En dan met name in smartphones. Een iPhone telt vandaag de dag al vijf sensoren, de Samsung S5 het dubbele.

Bij elkaar opgeteld wordt er wereldwijd door ruim acht miljard sensoren informatie verzameld. Non-stop. Data van wearables, gameconsoles, smartphones, laptops, headsets en zelfs thermostaten. Een lijst die alleen maar langer wordt nu het internet der dingen ons huis lijkt te gaan overnemen.

Dergelijke producten leveren daadwerkelijk waarde op, waardoor een nieuwe internetbubble niet aan de orde is, aldus het rapport dat eerder door Businessweek nog werd bestempeld als ‘de virtuele bijbel voor investeerders’. Het is maar dat u het weet.

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd in het juninummer van Emerce magazine (#132).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond