-

Data retirement: ook data met pensioen

Hoe houd je controle over je relatiedata en zorg je dat de kosten van dataonderhoud niet de pan uit rijzen? Data Retirement is hiervoor een oplossing. Hoe het werkt.

Want weet je nog vroeger? Toen had een bank of verzekeraar genoeg aan een naam en geboortedatum bij het identificeren van een klant. Dit kunnen we ons tegenwoordig niet meer voorstellen. Om klanten te herkennen heb je nu veel meer gegevens nodig. Denk aan een telefoonnummer, e-mailadres of zelfs een Facebookaccount of Twitternaam. Banken en verzekeraars krijgen met de dag met meer relatiedata te maken. Het managen van deze data wordt hierdoor steeds gecompliceerder en uitgebreider.

Toenemende wet- en regelgeving en kosten

Met de toename van relatiedata komt er steeds meer wet- en regelgeving die verlangt, of zelfs eist, dat je datahuishouding op orde is. Denk aan GDPR, KYC, CDD en UBO. Naast dat je als financiële dienstverlener voor je dienstverlening wilt dat relatiedata op orde zijn, moeten deze data ook kloppend zijn. En dit betekent dat data – goed – onderhouden moeten worden.  

Het onderhoud van relatiedata brengt met de hedendaagse datakwaliteitseisen hoge kosten met zich mee. Alleen al in Nederland zijn er ongeveer 5.000 wijzigingen per dag. Denk aan adreswijzigingen, wijzigingen van telefoonnummers en wijzigingen van burgerlijke staat. Volgens recente studies kost het onderhouden van een set gegevens ongeveer één euro per jaar per datarecord. Dat lijkt misschien te overzien, maar een snelle berekening leert dat – met miljoenen aan records in bestanden – dit een fors bedrag per jaar is.

Een oplossing: Data Retirement

Het onderhoud van relatiedata brengt – zeker met de huidige wet- en regelgeving – hoge kosten met zich mee. Een oplossing hiervoor? Data Retirement. Veel banken en verzekeraars houden momenteel databases simpelweg draaiende, voor het geval dat ze nog toegang nodig hebben tot oude gegevens. Gegevens die onder de wettelijke bewaarplicht vallen, mogen niet zomaar weggegooid worden. Met Data Retirement worden data niet weggegooid, maar in een aparte beveiligde omgeving gezet die niet wordt onderhouden. De data worden dus uit de actieve klantdatabase gehaald. Wanneer data in deze omgeving staan, is het erg moeilijk om de toepassing opnieuw te activeren of toegang te krijgen tot de gegevens in leesbaar formaat.

Voordelen

De voordelen? Ten eerste bespaart Data Retirement veel kosten. Het actieve databestand wordt kleiner en daardoor hoeven minder data onderhouden te worden. Het aantal data loads wordt hiermee ook een stuk kleiner. Dit bespaart veel kosten op het gebied van hardware, business efficiency en datakwaliteit. Ten tweede kan je klanten beter herkennen en bedienen als je actieve databestand geen onnodige data bevat. Omdat je de meest actuele gegevens van de klant hebt, kun je unieke en gepersonaliseerde klantbediening bieden. Gepersonaliseerde klantbediening is op dit moment (nog) een uitdaging voor veel financiële dienstverleners. Maar met de Bol.com’s van nu wil je hierin niet achterblijven en wordt dit zelfs verwacht door klanten.

 Data ‘offboarden’ – let’s do it!  

De beweging van data ‘offboarden’ klinkt binnen de financiële dienstverlening misschien ambigu en ‘eng’. Maar er zitten grote voordelen aan vast. Zo bespaar je met Data Retirement een hoop kosten op het gebied van dataonderhoud en het herstellen van data. Daarnaast is het essentieel wanneer je klanten een goede customer experience wilt bieden. Met Data Retirement worden data nooit echt weggegooid, maar in een aparte omgeving gezet en gearchiveerd. In feite kun je dus zeggen dat data met pensioen gaan. Dus ga hier vooral mee aan de slag. Want iedereen – ook data – verdient pensioen, toch?

Over de auteur: Michel van der Lans is lead data & implementatie bij ITDS Business Consultants.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond