-

Digitale transformatie in Communicatie: Proactief en gepersonaliseerd klantcontact

De telecomsector vormt het hart van alle digitale transformatie. Zonder telecom geen razendsnel internet en dus geen disruptie. Tegelijkertijd moeten bedrijven in deze sector zelf ook geloven aan de digitale transformatie. De hoge eisen en verwachtingen van klanten gelden immers net zo goed voor (mobiele) telefonie, internet en televisie. Wat betekent dit voor de CMO?

Het blijft moeilijk om geld te verdienen in de telecomsector. ABN AMRO verwacht een verdere omzetstagnatie, ondanks het economisch herstel in Nederland. Glasvezel- en 4G-abonnementen zorgen voor groei, maar de vraag naar spraakdiensten neemt af. Verder is de belofte van Internet of Things (IoT) nog niet ingelost, dus daar liggen kansen. Hoe meer apparaten wifi nodig hebben om te functioneren, des te beter voor de telecombedrijven. Die potentie blijkt ook uit het onderzoek Capturing Customer Momentum, dat Cognizant deed onder zeventig ‘digital executives’ van toonaangevende Nederlandse bedrijven. Zeven op de tien zegt dat digitale technologie hun concurrentiekracht bepaalt en drie kwart ziet het als belangrijkste brenger van verandering. En de telecomsector is zoals gezegd de ‘enabler’ van deze ontwikkelingen.

Mobiele telefonie blijft het belangrijkste segment van de telecommarkt, maar mobiele data zijn bezig met een inhaalslag, met name dankzij 4G. Het blijkt alleen lastig om de vraag om te zetten naar inkomsten, stelt ABN AMRO.

Uiteraard ligt ook in deze sector de disruptie op de loer. LiFi bijvoorbeeld, draadloos internet dat honderd keer zo snel is als WiFi. Het is een technologie waarbij LED-lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. LiFi is net als WiFi in staat om data bilateraal en met hoge snelheid te versturen. Het kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden. Het klinkt nu nog als verre toekomstmuziek, maar de ontwikkelaars verwachten dat LiFi binnen een paar jaar realiteit zal zijn.

Capturing Customer Momentum

Bron: Capturing Customer Momentum – Cognizant

Wat wil de klant?

Digitale transformatie staat gelijk aan de klant centraal stellen. Maar wat wil die precies? Cognizant ondervroeg bijna tweeduizend Amerikaanse consumenten over de telecomsector. Hieruit blijkt dat klanten van communicatieproviders proactieve en gepersonaliseerde aanbiedingen willen ontvangen en gemakkelijker contact op kunnen nemen via digitale kanalen. Bovendien zijn zij zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van IoT.

Bij klachten is de Amerikaanse consument eerder geneigd de telefoon te pakken dan via (goedkopere) digitale kanalen in contact te treden met de provider. Digitale kanalen worden vooral gebruikt voor het bekijken van producten en diensten. Als er complexere zaken spelen – en dat is vaak al een abonnement afsluiten – dan zijn die kanalen niet toereikend, omdat ze te complex worden gevonden.

Positief voor de telecomsector is dat klanten steeds meer interesse hebben in IoT. Providers die diensten of producten bieden op het gebied van bijvoorbeeld ‘slimme’ huizen en auto’s en wearables krijgen tevredener en loyalere klanten. Dit geldt met name voor millennials, van wie 39 procent zegt dat IoT-technologieën het minder waarschijnlijk maken dat ze overstappen naar de concurrent.

Betaal- en internetzenders veranderen de markt van tv en radio. Deze nieuwkomers hebben als voordeel dat ze niet met verouderde technologie en operationele modellen hoeven te werken, zoals de communicatiebedrijven die al langer bestaan. Providers moeten de beste combinatie van prijs, content en gebruiksgemak inzetten om de consument voor zich te winnen. Van de gevestigde partijen wordt bovendien verwacht dat ze ‘gedachten kunnen lezen’, net zoals Netflix en YouTube dat bijvoorbeeld doen.

Hogesnelheidsinternet wordt door klanten de belangrijkste service gevonden, gevolgd door mobile, betaaltelevisie en internettelevisie (zoals Netflix). De tevredenheid is tegelijkertijd het minst bij hogesnelheidsinternet. Klanten vinden dat hun providers proactief moeten informeren over storingen en hoelang het duurt om die op te lossen. Verder waarderen zij waarschuwingen wanneer ze aan hun datalimiet zitten.

Uit het onderzoek volgen vijf aandachtspunten voor providers die meer omzet en opbrengsten willen realiseren in de huidige digitale communicatiesector, die ook voor de Nederlandse markt van toepassing zijn. Je moet:

  • Uitstekende service, kwaliteit en betrouwbaarheid bieden;
  • Zoveel kennis hebben van de klant dat je hyperpersoonlijke en proactieve belevingen kun bieden;
  • Digitale kanalen gebruikersvriendelijk maken;
  • IoT-technologieën aanbieden die snel kunnen worden ingevoerd en gemakkelijk in het gebruik zijn.
Alles-in-een of alleen snel internet

Ondanks het veranderende kijk- en luistergedrag kiezen de grote spelers op de Nederlandse markt nog steeds voor een geïntegreerde aanpak. Ziggo’s samengaan met Vodafone is gestoeld op de overtuiging dat de consument geen zin heeft om zijn telecombehoeften te spreiden over verschillende bedrijven. Hij wil één aanspreekpunt voor vaste en mobiele telefonie, internet en televisie.

Met de fusie willen Vodafone en Ziggo de concurrentie aangaan met KPN en Tele2, die dergelijke pakketten als enige op de Nederlandse markt aanbieden. Maar gezien het afvlakken van de vraag naar spraakdiensten, de groei van mobiele data en de populariteit van streaming-diensten, met name Netflix, kun je je afvragen of telecomproviders niet beter kunnen investeren in heel snel internet. Tele2 neemt het zekere voor het onzekere en nam vorig jaar een eigen 4G-netwerk in gebruik.

Potentie voor groei

Het goede nieuws: volgens Deloitte is er een aantal trends dat ruimte biedt voor groei. Zo groeit het aantal consumenten dat gebruikmaakt van mobiel betalen snel. Steeds meer smartphones worden voorzien van NFC-chips en ook retailers upgraden hun systemen om mobiele betalingen mogelijk te maken. Hiervoor is niet alleen dataverkeer nodig, maar ook randapparatuur die de telecomsector levert.

Verder worden steeds meer steden ‘smart’. Technologie wordt toegepast op mobiliteit (van de mogelijkheid om mobiel te parkeren en zelfrijdende auto’s en bussen tot het managen van bezoekersstromen door middel van realtime incentives), veiligheid (directe respons op cameradata), gezondheid (langer thuis kunnen blijven wonen door robots in te zetten), et cetera. Dit alles wordt gefaciliteerd door de telecomsector.

De rol van de CMO

In de snel veranderende en door disruptors geplaagde telecomsector is een sterke CMO belangrijk. Vier kernpunten:

 1. Klant is écht koning

Customer-centricity – iedereen neemt het woord in de mond, maar weinig bedrijven slagen erin 100 procent klantgedreven te zijn.

 2. Data

Je kunt de klant alleen leren kennen door data te verzamelen en zijn gedrag te analyseren. Dit is iets wat de CMO van nature al ligt, omdat die gewend is het effect van campagnes te meten. De nieuwe manier van data analyseren voert echter verder: in plaats van achteraf te bekijken wat voor effect de communicatie/interactie met de klant heeft gehad, zal de CMO nieuwe stijl voor en tijdens die interactie strategische en tactische beslissingen moeten kunnen nemen of voorstellen daartoe doen.

 3. Operationele processen

De organisatie moet wel ingesteld zijn op snelle veranderingen en het bijsturen van de koers. Processen dienen dus tegen het licht te worden gehouden en beoordeeld op efficiency.

 4. Technologie

De juiste technologie is belangrijk om via alle communicatie- en verkoopkanalen met de klant te kunnen praten, zonder dat deze het gevoel heeft met eilandjes te communiceren. Identificeer ‘legacy’ technologie die niet meer voldoet en durf de gebreken aan de kaak te stellen bij de andere belanghebbenden binnen het bedrijf, zoals de CEO en CIO. Dingen blijven doen uit gewoonte levert zelden efficiency of tevreden klanten op.

Van alle sectoren ondervindt de telecom de grootste druk van de technologische veranderingen, direct als het gaat om de eigen producten en diensten en indirect om innovaties in andere branches te faciliteren. Kennis van de klant en gevoel voor trends zijn belangrijke eigenschappen van de CMO nieuwe stijl. Data-analyse maakt het mogelijk in te schatten welke kant de markt op beweegt. Technologie ondersteunt de customer journey en maakt het mogelijk via alle kanalen een natuurlijk gesprek aan te gaan met de klant. Dat is een silo-doorbrekend proces dat heel goed (be)geleid kan worden door de CMO.

Dit is het vijfde artikel in een serie van negen over de veranderende rol van de CMO.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond