-

Waarom Dropbox cloudopslag volledig gaat opschudden met Project Infinite

Face it, je hebt waarschijnlijk al een clouddienst die al je bestanden toegankelijk maakt op je computer, smartphone en tablet. Of dat nou Dropbox, Google Drive, OneDrive, iCloud of een dienst is van nog een andere speler in een vrij vol speelveld. Toch accepteren we allemaal een aanzienlijk  slechtere ervaring op de desktop ten opzichte van die op je smartphone of tablet. Dat hoeft niet meer.

De paradox in de evolutie van opslag

De kosten voor grootschalige opslag worden steeds lager. Zo draait YouTube langzaam steeds minder verlies en zien we als eindgebruikers de prijzen van cloudopslag flink dalen. Apple vraagt maandelijks slechts 99 cent voor 50GB (5GB gratis) en Google vraagt 1,99 voor 100GB (15GB gratis). Dit is 2,5 keer goedkoper dan in 2014. Om nog maar te zwijgen over de platforms die Amazon zakelijk aanbiedt.

Dit terwijl draagbare technologie (computers, tablets en  smartphones) blijven hangen. De gemiddelde smartphone begint namelijk nog steeds met het absurd  lage 16GB en als ik om mij heen kijk hebben de meeste laptops 128 – 256GB SSD schijfjes erin zitten. Niet heel ruim dus. En zeker nu we steeds meer delen met elkaar, met name in ons werk.

We kunnen bij elkaars bestanden en we werken samen in gezamenlijke mappen. Daarbij worden bestanden steeds groter; mijn telefoon filmt 4K en heeft een gelijkwaardig display, mijn datasets worden steeds groter en ga  zo  maar  door. Hierdoor is een 1TB opslagabonnement niet eens zo raar en ben ik zeker niet de enige die dat afneemt, jij waarschijnlijk ook. Alleen wij kunnen allebei geen 1TB (of meer) synchroniseren.

Dropbox Project Infinite – de volgende stap

Apps à la Dropbox hebben nu een functie om selectief te syncen. Je wilt bijvoorbeeld niet de map met alle stockfootage van de fotograaf in je projectmap hebben. Daar heb je geen ruimte voor op je 256GB harde schijf. Dus je kunt nu kiezen om bepaalde mappen wel en niet te synchroniseren. Nadeel is alleen dat je dan alleen de bestanden op je computer ziet die je hebt geselecteerd.

Back in the day, in de Windows 7 versie van OneDrive, had Microsoft een functie waarbij ‘selectief synchroniseren’ iets verder ging. Alle bestanden werden getoond op je computer in de bestandsverkenner (Finder voor Mac gebruikers), maar werden pas binnengehaald wanneer je erop klikte. In feite streamde je dus je eigen bestanden vanaf de cloud. Met Windows 10 haalde Microsoft deze functionaliteit eruit, omdat gebruikers niet het verschil zouden zien tussen lokaal ingeladen / opgeslagen bestanden en die dat niet zijn. Je kunt het oplossen of weghalen, Microsoft koos voor het laatste.

Misschien niet de beste keuze, want Dropbox is nu bezig met Project Infinite. Dit doet exact wat Microsoft deed met OneDrive in Windows 7, maar zou het probleem met het niet herkennen van externe bestanden hebben opgelost door beter design. En ik wil het nu al hebben.

De praktische voordelen van Project Infinite

Het is ook niet een hele rare zet. Zoals benoemd hebben we te weinig lokale opslag voor het groeiende aantal en gewicht van de bestanden waarmee we werken. Maar als ik aan het werk ben, heb ik eigenlijk altijd wel een goede interverbinding. Dat is immers een randvoorwaarde om efficiënt te kunnen werken, dus het streamen van je files is niet eens zo’n gekke gedachte.

Ik hoor je ook meteen denken: daar gaat m’n databundel. Zelf zat ik ook weer na acht dagen deze maand door mijn prehistorische bundel van 6GB heen, maar dat is niet per sé het grote probleem van Project Infinite. Door een simpele rechterklik op een bestand krijg je de optie ‘Save local copy’. Zie het als Spotify: je belangrijkste lijst staat lokaal om data te besparen, waar je ook bij de rest van de bibliotheek kunt door gebruik te maken van het internet.

Als laatste voordeel komt hierbij dat het een gelijkwaardige ervaring zal bieden over alle platforms. Of je nou op iOS, Android, Windows of de Mac zit, tablet, smartphone of desktop – je zult het zelfde ervaren. Oftewel je files staan in de Cloud en als je ze aan klikt worden ze binnengehaald. Tenzij je expliciet aangeeft dat je de oude vertrouwde twee-weg synchronisatie van Dropbox wenst (Save local copy). Dan worden je lokale bestanden gesynct met de versie op de Dropbox-servers zoals we dat al jaren kennen.

 Conclusie

Al mijn bestanden staan dus in de Cloud. Veel partners en klanten hebben een gedeelde map met mij en ik houd het allang niet meer bij qua opslag op mijn sexy (veel te) draagbare computer. Dit terwijl deze techniek / aanpak al vanaf the very beginning er was in de smartphone app.

Gaat het mij om Dropbox specifiek? Nee zeker niet, maar de techniek die Dropbox demonstreert en wat ze beloven is wel exact hetgeen wat mijn grootste pijn weghaalt bij een van de belangrijkste apps uit mijn digitale nomadenbestaan.

Er is nog geen officiële release datum bekend, maar de verwachting is dat deze functie spoedig beschikbaar komt voor alle nieuwe en bestaande Dropbox gebruikers.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond