Dropshipping of e-commerce met eigen voorraad?
Voor seizoensgebonden producten en evergreens moet je zelf je voorraad bijhouden als je een goed marge wilt maken. Zo kan je in bulk inkopen en sneller leveren, maar het hangt wel af van wat je wilt aanbieden. Dat is het eerste wat een e-commercer moet overwegen voordat ze naar voorraad of inkopen kijken.
De afweging zit in de focus op evergreen producten met een snelle levertijd of hype producten. Het is een kwestie van risico versus rendement. Het herkennen van producten in de inflectiefase (het moment dat een product een hype wordt) is hiervoor essentieel. Als tegenargument valt te redeneren dat je als dropshipper pas voorraad inkoopt als deze in feite al verkocht is. Dat is lucratiever omdat je minder risico loopt. Zodra een product namelijk niet langer trending is, wissel je simpelweg het product op je webshop en zoek je een beter product.
Wanneer je begint met je product research kan je gebruik maken van software, of je doet het met de hand via bijvoorbeeld de winkelwagentjes methode. Hoe meer diversiteit in je portfolio, hoe beter. In het ideale scenario heb je ongeveer 20 producten die evergreen zijn, aangevuld met seizoensproducten, zodat je door het hele jaar door omzet genereert. Na de inkoop kun je je producten online wegzetten op diverse marketplaces. Zelfs Tiktok werkt momenteel hard aan een shop in de app.
Helaas zien we in deze tijd van hoge inflatie de leegstand weer langzaam terugkomen in fysieke winkels. Tegenwoordig komt een product vanuit de groothandelaar of het fulfilment centrum direct naar de consument via een pakketbezorger. Het aantal leveranciers en fulfilment centra schieten als paddenstoelen uit de grond. De groei en winstgevendheid van e-commerce blijft namelijk niet onopgemerkt, maar ook als e-commercer moet je innovatief blijven.
Voordelen van dropshipping
Het businessmodel en de value chain zijn voor een dropshipper net even anders. Vaak wordt een product direct vanuit leveranciers verscheept naar consumenten. Dit is een stapje sneller voor de omzetsnelheid van de producten, maar het betekent niet dat een product sneller bij de consument terecht komt. In de meeste gevallen wordt een bestelling op een dropshipping website doorgezet naar een leverancier. Deze secundaire transactie vindt pas plaats zodra het product is gekocht in de primaire transactie. Daardoor is voor dropshippers het risico lager dan met eigen voorraad. Daarvoor heb je wel een eigen website nodig. Bol.com is bijvoorbeeld geen grote fan van dropshipping omdat de leverbeloften langer of minder nauwkeurig zijn en dat strookt niet met de servicelevels die we van Bol.com gewend zijn.
Tenzij je bijzonder getalenteerd bent en net zo goed kan coderen als verkopen zul je waarschijnlijk niet zelf je webshop willen bouwen. Daar zijn bedrijven als Ecwid, WooCommerce en Shopify slim op ingesprongen. Dit soort bedrijven serveren een ongeëvenaarde dienst voor de e-commerce wereld zoals ook fulfilment- en brand agencies zoveel mogelijk werk voor de verkopers uit handen willen nemen. Zoals het gezegde luidt: gemak dient de mens.
Baat het niet, dan schaadt het niet
Steeds meer jonge ondernemers vinden dropshipping een prima vervanging voor een minimumloon in de horeca of in de supermarkt. Er wordt een toename geconstateerd in de vraag voor additionele services zoals forwarding agencies.
Het aantal uren dat een dropship-ondernemer aan zijn webshop hoeft te besteden kan een aantrekkelijke reden zijn om te beginnen met dropshippen. Soms kost het slechts een paar uur per dag om nieuwe advertenties te maken (of over te nemen van een concurrent) en bestellingen te accepteren. Daardoor heb je meer tijd over voor een extra bijbaantje, studie of gewoon een hoop vrije tijd. Bali zit bijvoorbeeld al jaren vol met succesvolle e-commerce dropshippers, want een laatste voordeel van dropshipping is de vrijheid om te reizen en te werken vanaf een laptop waar dan ook ter wereld.
Voordelen van voorraadhoudende e-commerce
Aan de andere kant staat de voorraadhoudende e-commerce. Er zijn voldoende verhalen van e-commercers die krap volwassen zijn en door een paar goede producten aan te bieden op Amazon, bijzonder hoge omzetten realiseren. Eén daarvan, een jongen die $1.7 miljoen omzet maakte, werd genoemd in de Wall Street Journal.
Het beheren van eigen voorraad maakt je inzet in het bedrijf bewerkelijker. Zo pak je zelf pakketjes in en breng je ze naar het dichtstbijzijnde afleverpunt. Het voordeel hieraan is controle over elke stap in het proces. Elke handeling die jij verricht draagt direct bij aan je winst.
In veel gevallen is het uitbesteden van voorraadbeheer een goede keuze zodra je meer dan 200 producten per maand verkoopt en als het volume en gewicht zich hiervoor lenen. Toch zou je eigenlijk zo lang mogelijk de voorraad in eigen beheer moeten houden, vooral vanwege het belang van snel kunnen leveren. Marketplaces blij met snelle leveringen van verkooppartners, omdat de consument graag op haar wenken bediend wil worden. Bovendien is het concurreren op eigen competentie interessanter dan concurreren op prijs. Er zijn ook bijzonder goede fulfilment centra die het inpak- en verzendproces met gemak en voor relatief scherpe prijzen voor jou uit handen kunnen nemen.
Een laatste voordeel aan vooraadhoudende e-commerce is dat je vaak de scherpste prijs van de leverancier krijgt. Je kan leveranciers vergelijken op basis van prijs, minimale bestelhoeveelheid en additionele opties als een eigen merk toevoegen aan het product of de verpakking. Je komt in aanmerking voor volume-voordeel als je meerdere producten tegelijk afneemt, een beetje als economies of scale. Bundelvracht is goedkoper dan artikelen per stuk verschepen en dat draagt allemaal bij aan je winst.
Nadelen van dropshipping
Naast de positieve kanten van beiden bedrijfsstrategieën, zijn er ook negatieve kanten. Zo hebben dropship stores vaker lange levertijden omdat artikelen van ver weg verscheept worden. Ondanks de hoge vraag naar zeecontainers en het beperkte vliegverkeer van de afgelopen jaren is deze levertijd vele malen korter geworden. Vroeger waren producten maanden onderweg, maar dat is tegenwoordig doorgaans 6 tot 10 dagen, afhankelijk van locatie van verzending en ontvangst. Dropship producten zijn vaak een hype, dus bepaalt de vraag de prijs. Vandaar dat het bij dropshipping dus niet gaat om economies of scale, maar economies of scope.
Social media als Instagram en TikTok zijn ook onderdeel van de economies of scope. Erg vermakelijk om video’s en afbeeldingen dagelijks op je tijdlijn voorbij te zien komen, maar het is vooral een jackpot voor de eigenaars van deze mediakanalen die eraan verdienen.
Het nadeel voor dropshipping zit in de blokkades op deze social mediakanalen als een advertentie niet goedgekeurd wordt. Een groot deel van de salesfunnel hangt namelijk af van de SEA. Betalingssystemen kunnen roet in het eten gooien door niet op tijd lever beloften na te komen of door vele retours. Hierdoor kunnen bedrijven als Stripe en PayPal tijdelijk samenwerkingen beëindigen. Hier kan U-Send dan bij helpen omdat zij een vertrouwd netwerk van leveranciers heeft die de kans op niet aankomende producten ruim 50% kleiner maken. Daardoor zijn betalingssystemen minder hortend.
Een ander nadeel van dropshipping (en e-commerce in bredere zin) is het herroepingsrecht en garantierecht van de consument. Dit houdt in dat een consument recht heeft op het retourneren van een product. Het kan dan zo zijn dat een leverancier geen retouren accepteert, maar dat neemt het herroepingsrecht van de consument niet weg. De consequentie is dan dat leveranciers geen producten retour nemen en dus de dropshipper ineens producten in voorraad krijgt. Bovendien dient de dropshipper een retour te vergoeden (zowel transport als productkosten) waarbij je het product niet nogmaals voor de verkoop aan kan bieden.
Er zijn ook kwaliteitsproblemen die invloed hebben op de aansprakelijkheid met producten die via dropshipment worden verkocht. Dit artikel verwijst naar dropshipment als vertaling van ‘tussenhandelaar’. Hier zit slechts beperkte waarheid in, en het is dan ook belangrijk de nuance beter weer te geven. Een dropship-bedrijf gebruikt vaak een merk en eigen kwaliteitseisen, die ook nageleefd worden door de agency waarmee ze samenwerken. Daardoor wordt een deel van de kwaliteit toch gewaarborgd, ondanks dat de dropshippers geen producten fysiek in eigen voorraad heeft.
Nadelen van voorraadhoudende e-commerce
Een groot nadeel voor voorraadhoudende e-commerce is het financiële risico voor onverkochte voorraad. Voor dropshipping betaal je pas als de klant bij jou een bestelling heeft geplaats, een soort van verkoop in consignatie. Alhoewel je als dropshipper feitelijk de eigenaar blijft van het product en dus de verantwoordelijkheid draagt van zowel de kwaliteit als de levering, loop je een kleiner financieel risico. Daarnaast kan je zelf bepalen hoeveel je spendeert aan SEA, zoals Facebook ads, Tiktok & Pinterest ads, en dat maakt deze kostenpost een makkelijk te controleren variabele.
Als verkoper op Bol.com of Amazon heb je wel het voordeel van hun merknaam waar je op mee kunt liften, maar tegelijkertijd sta je wel tussen duizenden andere verkopers, inclusief Bol.com of Amazon zelf. Zij claimen dikwijls een geprefereerde positie. Als je nu een eigen merk opbouwt op de socials en tegelijkertijd een gelikte salesfunnel opzet, dan wordt dropshipping pas echt een serieus bedrijf. Dit hoeft natuurlijk niet te ingewikkeld of duur te zijn. Het is wél interessant om te zien hoe elke euro of elk uur dat je spendeert aan jouw onderneming, resulteert in omzet en winst.
Wat past er beter bij jou?
Een e-commerce winkel valt of staat met het onderzoek doen naar jouw markt. Een hype product werkt beter in de dropship wereld, maar een evergreen doet het weer heel goed met eigen voorraadbeheer. Het is bijna een afweging tussen aandelen of obligaties, maar in dit geval heb je wel zelf in de hand wat er met de beurs gebeurt. Zodra jij dus een goed verkopend product hebt gevonden dan zal je zien dat je gebakken zit.
Dropshipping is dé uitkomst voor iedereen die wel in is voor een echt concurrentieveld. Het elkaar zo moeilijk mogelijk maken terwijl iedereen zoekt naar de beste trending producten. Vooral niet te grote kosten vooraf. Voorraadhoudende e-commerce is een betere optie voor iedereen die meer controle over zowel de supply chain, als over de productkwaliteit en kwaliteit van levering wil.
Uiteindelijk zijn beiden bedrijven eenvoudig op te zetten met een budget zo klein als 300 Euro. Dat hebben beiden verdienmodellen inmiddels al wel aangetoond. Of je dus voor lager risico in investering met meer risico in de supply chain kiest, of voor meer risico op je investering met een lager risico in je supply chain, je zult een goede ondernemers-mindset nodig hebben. Zoals elke ondernemer kan beamen: niet alles lukt de eerste keer. Zolang je maar blijft werken en gelooft in je eigen kunde.
Over de auteur: Bart van Eekelen is oprichter en directeur van e-pickr.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond