-

Google Penguin update – SEO trucs niet langer beloond!

Waar SEO linkbuilding tot voor kort bij veel partijen bestond uit het massaal betalen van links en advertorials, het inzetten van comment spam en het opzetten van netwerkjes met eigen sites wordt nu eindelijk het kaf van het koren gescheiden. Met steeds verregaandere strictheid pakt Google met haar zogenaamde Penguin-updates onnatuurlijk SEO-gedrag aan.

Wat is Google Penguin?
Google zet in haar strijd tegen onnatuurlijke manipulatie van zoekresultaten steeds vaker “machine learning” in om in al haar data patronen voor spamherkenning bloot te leggen. Waar voorheen handmatig gekeken werd op welke 2 á 3 factoren een onnatuurlijke link herkend kan worden, kan nu een zelflerend systeem enorm gecompliceerde patronen gebruiken als één enkel herkenningspunt. Waar nieuwe trucs ontstaan, leert het systeem bij iedere update de daarbij horende patronen te herkennen en zorgt het automatisch voor de daaraan verbonden bestraffing.

Bestraffing varieert van het vrijwel waardeloos worden van een link tot het laag laten scoren (bestraffen) van de hele website van een gelinkte partij. Vrijwel iedereen die zich bewust bezig heeft gehouden met SEO en linkbuilding wordt wel in enige mate getroffen. In veel gevallen betreft het hierbij het verliezen van de waarde van links waar de ranking in zoekresultaten niet enorm van afhankelijk was. De concurrentie kan in dezelfde mate getroffen zijn, waardoor je weinig van Google Penguin merkt.

Daarentegen ontvangen ook steeds meer partijen een boodschap van Google dat hun site teveel onnatuurlijke links naar zich toe heeft verwijzen met daarbij het verzoek hier actief actie op te ondernemen. Dergelijke boodschappen zijn hier te vinden.

Is mijn site bestraft?
Heeft uw site ergens in de afgelopen 6 maanden van het ene op het andere moment veel hoge posities in zoekresultaten verloren zonder grote veranderingen aan de website? Dan is Penguin de eerste vermoedelijke oorzaak. Door het eigendom van je website hier te verifiëren kun je achterhalen of je tot deze zwaarste categorie getroffenen behoort. De boodschap die je onder “Berichten” of “Messages” ziet staan bevat in dergelijke gevallen de bewoording “onnatuurlijke links” of “unnatural links pointing to your site”.

Wat kan ik doen tegen Google Penguin?
Links die duidelijk door Penguin als onnatuurlijk bestempeld zijn kunnen als verloren beschouwd worden. Het achteraf wijzigen van deze links is alleen maar een teken voor Google dat je wel erg veel controle over de link hebt en er geen “stem van vertrouwen” van de link uit kan gaan. Het verkrijgen van nieuwe links op een natuurlijke en constructieve wijze is de enige manier om de oude posities terug te krijgen. Bij bestraffing (inclusief Webmaster Tools boodschap) kan het aanvragen van een zogenaamde “reconsideration request” een eerste goede stap zijn. Slechts enkele Nederlandse zoekmachinemarketingbureaus hebben zich gespecialiseerd in het herstellen van bestrafte websites.

Geen trucs meer?
Het wordt vrijwel onmogelijk om met enige zekerheid te achterhalen hoe een “machine learning” algoritme precies werkt of te voorspellen hoe het zich ontwikkelt. Het gebruik van trucs om Google te bespelen wordt een strategie vol onzekerheden en de continu dreiging van permanente bestraffing. Dit is dus niets voor reguliere websites in normale branches. Hopelijk effent dit op termijn ook het speelveld in zwaarder beconcurreerde industrieën, zodat je jezelf om mee te kunnen spelen niet tot het niveau van spammers hoeft te verlagen.

Kwalitatieve linkbuilding
Links vanaf andere websites blijven een enorm belangrijke factor voor hoge posities in Google zoekresultaten. Google wordt met updates als Penguin echter beter in het achterhalen van de intentie waarmee de link is geplaatst. Alleen links waaruit duidelijk blijkt dat de site eigenaar zijn bezoekers wil attenderen op de belangrijke informatie op jouw site zullen gelden als stem van vertrouwen.

Bij het actief najagen van links zorg je dus eerst voor meerwaarde op je eigen site en breng je daarvan de eigenaren van andere websites op de hoogte. Dit kan bijvoorbeeld met inzichtelijke artikelen als deze, een leuk onderzoekje, aanvullende dienstverlening, bijzondere producten, een handig tooltje of gewoon door bevriend te raken met website eigenaren. Zoekmachinemarketingbureau’s kunnen met het schrijven van teksten en benaderen van linkpartners het arbeidsintensieve deel hiervan op zich nemen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Eric van Hall

Ik maak me al een paar jaar niet druk meer over SEO ‘trucs’.

Je kunt je weg niet meer omhoog manipuleren. Je kunt er wel nog voor zorgen dat je niet onnodig laag rankt door goede on page optimalisatie.

Maar bovenal kun je goede resultaten bereiken door relevante content te publiceren.

Aan de basis daarvan ligt een goede content strategy. In mijn blogpost van vandaag beschrijf ik hoe je in 5 stappen een succesvolle content strategy formuleert:

http://mediaweb.nl/in-5-stappen-naar-een-content-strategy

Heb jij al een content strategy geformuleerd die rekening houdt met de moderne SEO? De SEO van de relevantie dus.

Peter van der Graaf

In de zwaar beconcurreerde branches waarin ik actief ben kom je er zeker niet met alleen de content op je website. Goede content is daarin een basisvoorwaarde, maar link bepalen de concurrentiegraad en jouw mogelijkheid om mee te kunnen spelen.

Ik zit nu op emerce etravel en in die branche geldt dat zeker.

Amira v Leeuwen

Zo die pinguin update is me er eentje zeg! Ben best benieuwd hoe de volgende pagerank updates eruit zullen gaan zien (als die al komen).

Marvin Muller

Pagerank update is pas geweest…

Ik krijg ook het idee dat backlinks niet meer zoveel toevoegen als voorheen. Het woord content marketing kom ik nu steeds vaker tegen…

Egbert van Keulen

Hoi allen,

Ik heb in de ‘gerelateerde items’ onderaan het artikel wat artikelen toegevoegd voor een vollediger en actuelere blik op dit onderwerp.

Egbert

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond