-

Google voegt Discover datarapport toe aan Google Search Console

Google introduceerde in 2018 Google Discover, de opvolger van wat ‘Google Feed’ heette. Niet alleen onderging Google Feed een naamsverandering, ook werden er verschillende nieuwe functies toegevoegd. Tijdens deze verandering was er nog geen data beschikbaar over de nieuwe functies. Echter telt Google Discover inmiddels al meer dan 800 miljoen maandelijkse gebruikers. En sinds april 2019 toont Google nu ook data rapporten in Google Search Console over het aantal vermeldingen van je sites in Google Discover. Wat zijn de mogelijke voordelen?

Wat is Google Discover?

First things first, want voordat we alle voordelen uitleggen van Discover in Google Search Console, doen we een kleine recap naar wat Google Discover inhoudt.

Google Discover is een functie binnen Google zoeken die gebruikers up-to-date houdt met informatie over hun favoriete onderwerpen. De Discover functie wordt getoond zonder dat de gebruiker een zoekopdracht intypt. Het is als het ware Google’s variant op de Facebook of Twitter tijdlijn.

Wat wordt er getoond in Google Discover?

De inhoud van Google Discover wordt samengesteld op basis van de informatie uit het Google-account van een gebruiker en zijn gewoonten op het internet. Zowel nieuwe- als oude content kan worden getoond. Tevens kan de gebruiker er zelf voor kiezen om onderwerpen rechtstreeks te volgen of Google aan te geven van welke specifieke onderwerpen zij meer of minder willen zien. De Discover feed wordt weergegeven onder aan de zoekbalk binnen de Google-app, onderaan de mobiele Google startpagina en door vanaf het startscherm naar rechts te swipen op Pixel-telefoons (en sommige andere Android telefoons).

Discover Rapport nu in Google Search Console

Veel websites profiteren van het verkeer dat zij generen via Google Discover. De feed met berichten wordt dan ook gezien als een interessante bron van verkeer voor o.a. nieuws websites. Er was echter tot op heden nog geen goede manier om in Google Search Console of Google Analytics te zien hoe mensen je website vinden via Google Discover. Met de nieuwe toevoeging van het Discover rapport is het nu eindelijk mogelijk om data in te zien uit het verkeer en de impressies die gegenereerd worden vanuit Google Discover.

Binnen Google Search Console vind je het Discover rapport in het linker menu onder Prestaties en Zoekresultaten.

Welke data staat er in het Google Discover Rapport?

Zodra je het Discover rapport opent, toont Google Search Console een grafiek waarin het gemiddelde CTR en het totaal aantal klikken en vertoningen worden vermeld.

Ter illustratie tonen we hoe Beursbrink, een van onze opdrachtgevers, presteert in het nieuwe Discover rapport. Beursbrink is een platform voor beleggers. De website analyseert de aandelenmarkt en publiceert op small cap niveau rapporten en E-books. Met de focus op nichesegmenten binnen de aandelenmarkt richt Beursbrink zich ook specifiek op startende beleggers. Tevens publiceert de website het laatste nieuws over de aandelenmarkt en nichesegmenten op hun website.

 

Om de data van onze opdrachtgever niet te delen, hebben we de cijfers binnen de onderstaande afbeeldingen weggelaten.

Onder de grafiek staat een tabel die drie tabjes bevat, dit zijn Pagina’s, Landen en Discover-weergave.

De data die GSC vrijgeeft over Discover is nu duidelijk, maar wat zie je hier nu precies? Voor de lezers, die nog niet specifiek weten wat de data inhoud, hebben wij dit vertaald naar 4 concrete punten:

  • Hoe vaak een site wordt weergegeven in Discover;
  • De hoeveelheid verkeer dat gegenereerd wordt door Discover;
  • De hoogst presterende stukken content in Discover;
  • Of de inhoud van de content anders presteert in Discover in vergelijking tot de traditionele zoekresultaten.
Discover data nog niet voor iedereen

Met de data hoopt Google genoeg informatie vrij te geven over het verkeer en de impressies die Discover genereert voor websites. Het Discover rapport is op dit moment alleen nog beschikbaar voor websites die een betekenisvolle zichtbaarheid hebben opgebouwd in Discover. Op dit moment is de beschikbare data van nog minimaal, want vanwege de ‘nieuwheid’ gaan de datagegevens niet verder terug dan maart 2019. Mocht je op dit moment nog geen Discover functie zien binnen jouw Google Search Console, dan betekent dit dat Google Discover nog niet genoeg data van de website heeft gegenereerd. Maar in de nabije toekomst zal de data van Discover veel perspectief en betekenis kunnen brengen over de prestaties van websites.

Hoe kun je profiteren van Google Discover

Een goede SEO’er of website-eigenaar begrijpt wat data voor waarde heeft voor een website, en zijn creativiteit met deze data bepaalt de succesratio. Er zijn zodoende talloze manieren waarop je de Discover data uit GSC kan toepassen op de prestaties of conversies van de website.

De data kan bijvoorbeeld gebruikt worden als analyse tool om pagina’s te analyseren die goed of beter kunnen scoren in Discover. Deze pagina’s kunnen vervolgens geoptimaliseerd worden om zo meer traffic te genereren. Ook kunnen er verschillende conversiemogelijkheden worden toegevoegd worden aan de pagina’s om zo de conversieratio te verhogen. Vooral als je in GSC ziet dat een pagina al veel wordt getoond in Discover, kan dat een slimme manier zijn om bijvoorbeeld e-mailadressen te verzamelen.

Nieuwe update Google Search Console; oude versie wordt uitgefaseerd

Google zit nooit stil, dat weten we inmiddels wel door de constante veranderingen en aanpassingen die ze doorvoeren. Zelfs voor de beste SEO-professionals kan het nog wel eens lastig zijn om al deze updates bij te houden. Naast de toevoeging van Discover in GSC, heeft ook het dashboard van Google Search Console een update gehad. De nieuwe versie van GSC bevat een aantal tools vanuit de vorige versie, maar tevens ook nieuwe tools. Zo is Search Analytics uit de oude versie vervangen door Performance en heeft URL-inspection de plaats van Fetch as Google ingenomen.

In dit artikel van Search Engine Journal wordt er dieper ingegaan op de updates die de nieuwe versie van GSC bevat.

Deel dit bericht

1 Reactie

simmevolkers@gmail.com

Dit is vet!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond