-

Hoe geschikt is een SaaS e-commerceplatform voor B2B?

Nu B2B-bedrijven de stap naar e-commerce zetten, hopen e-commerceplatformen zich in de kijker te spelen. Onder hen zijn ook een hoop Software-as-a-service (SaaS) platformen. Wat zijn daarvan eigenlijk de voor- en nadelen?

Naast de grote ‘commerce pakketten’ hopen met name internationale bedrijven als Shopify en BigCommerce een deel van de markt voor B2B e-commerce naar zich toe te trekken met een SaaS-oplossing. Net als voor de B2C-markt geldt, is een SaaS-platform als kant-en-klaar softwarepakket te huur vanuit de cloud en betaalt het B2B-bedrijf een maandelijkse vergoeding voor het gebruik ervan.

Onlangs zijn nog eens de voordelen op een rij gezet. Zo is allereerst de implementatie goed te overzien. Met minimale inspanning is een e-commerceplatform ingericht, de standaard interfaces zijn direct geschikt voor mobiel gebruik. Een platform is bovendien niet zo duur. Voor een bescheiden vergoeding is het platform al gehost en is het vervolgens relatief eenvoudig te integreren met aanvullende (SaaS)services. Tools voor personalisatie, e-mailmarketing en live chat zijn direct te koppelen.

Daarnaast wordt met name de veiligheid geregeld genoemd als groot voordeel. Het B2B-bedrijf heeft er namelijk geen omkijken naar, het platform wordt op de achtergrond geoptimaliseerd. Hetzelfde geldt voor de introductie van nieuwe features: er is geen externe partij meer voor nodig.

Nadelen kant-en-klaar systeem

Toch kleven er ook voldoende nadelen aan zo’n kant-en-klaar systeem. Zo zijn er vaak onvoldoende mogelijkheden om afwijkende ‘business rules’ te implementeren. Veel B2B-bedrijven verkopen producten die niet in het standaard e-commercemodel passen. De complexe prijsstructuren – variërend naar afname, klant of regio – die deze bedrijven vaak hanteren, zijn nauwelijks te implementeren. Andere features die missen maken het verder niet altijd mogelijk te werken met regioverkopers of dealers. Bedrijven missen bovendien de functie om in te loggen en offline opgevraagde prijsopgaven om te zetten in een order en direct te betalen. Ook kan ‘sales’ lang niet altijd orders plaatsen namens de klant.

In dit recente artikel over de ‘B2B-revolutie’ werd dit al kort benoemd. Een platform als Magento krijgt door dat het moet vernieuwen, wil het interessant blijven voor de zakelijke markt. Het kondigde een PaaS-editie aan – het grote verschil met SaaS is dat de broncode wel is te wijzigen – en worden nieuwe functies toegevoegd. Zo zijn ‘super user accounts’ en ‘rollen’ aangekondigd zodat een bedrijf een eigen inkoper tot een bepaald bedrag kan autoriseren, bijvoorbeeld. Verder is het straks naar alle waarschijnlijkheid makkelijker prijzen en assortiment te differentiëren naar account of klant.

Niet onbelangrijk: de manier waarom data is opgeslagen bij SaaS-platformen blijkt lang niet altijd geschikt voor B2B-bedrijven. De vrijheid om de datastructuur aan te passen is vaak minimaal. Een logisch gevolg van minder productattributen is dat de navigatie, productconfiguratoren en prijsstelling op basis van ‘business rules’ niet kan worden verfijnd.

Grote uitzondering op de regel is Demandware, recent voor 2,8 miljard dollar overgenomen door Salesforce. Voor veel van bovenstaande gebreken is een oplossing bedacht. Ook zijn er diverse ‘voorspellende mechanismen’ ingebouwd en beschikt het over (omnichannel) functies die normaal alleen in de veel uitgebreidere ‘commerce oplossing’ zitten. Maar er kleeft nogal een prijskaartje aan. Demandware wordt dan ook met name ingezet door de grootste retailers.

Natuurlijk is er ook nog altijd de optie standaardoplossingen links te laten liggen en zelf een platform te ontwikkelen. Zoals in dit artikel over Centralpoint duidelijk wordt gesteld: ‘standaard e-commerceplatformen missen essentiële ingrediënten. Een aanpassing doen of aanvulling ontwikkelen is kostbaar en kost bovendien veel tijd. Door deze strategische keuze zijn we nu ontzettend agile.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Roelof Swiers

SaaS voor B2B e-commerceplatformen is zeker relevant. Veel B2B bedrijven zijn bezig met het zetten van eerste stap of willen op korte termijn hun verouderd e-commerceplatform (soms nog gebaseerd op hun ERP-systeem) vervangen. SaaS geef kleine B2B bedrijven een snelle start. Echter is het vaak voor veel B2B bedrijven te beperkt. Wanneer B2B bedrijven het succes van e-commerce ervaren lopen ze vast op een SaaS platform omdat ze de specifieke wensen van hun klanten niet kunnen doorvoeren.
Demandware (Salesforce Commerce Cloud) speelt trouwens totaal geen rol in B2B. Demandware biedt geen specifieke B2B functionaliteiten, zijn niet erkend in door Gartner of Forester en hebben ook geen B2B klanten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond