-

Hoe ook jij rekening houdt met Google for Jobs

Het is zover: Google for Jobs is live in Nederland. En daar dienen we met z’n allen rekening mee te houden. Hoe jij als recruiter, content marketeer of developer kunt optimaliseren voor Google for Jobs, vertellen we je in dit artikel.

We zijn aan de beurt voor Google for Jobs

Google for Jobs is na de uitrol in onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland sinds 7 februari ook in Nederland actief. Nog niet iedereen ziet de jobs terug in de zoekresultaten, maar dat duurt waarschijnlijk niet lang meer. Het is goed om te weten dat Google for Jobs geen op zichzelf staande vacaturesite is. Je kunt dus geen vacatures direct uploaden. Wel is het een geoptimaliseerd zoekresultaat binnen de gewone zoekresultaten als je zoekt naar een baan.

Als je je bedenkt dat volgens CareerBuilder 73% van de werkzoekenden hun zoektocht begint op Google, dan begrijp je dat het van groot belang is om te optimaliseren voor Google for Jobs. De algoritmes voor het tonen van de vacatureresultaten lijken veel op die voor ‘gewone’ zoekopdrachten. Net als bij andere zoekopdrachten beoordeelt Google de Jobs-resultaten aan de hand van engagement met de content. Metrics als time-on-site en lengte van de content hebben invloed op je positie op de resultatenpagina. Daarnaast kijkt Google naar eerder vertoond zoekgedrag, locatie en demografische kenmerken bij het tonen van de vacatures.

Oké, en nu?

Met de juiste content en technische instellingen kun je jouw vacatures Google for Jobs-ready maken. De zaken die vanuit SEO-perspectief belangrijk zijn voor je algemene content, zijn nu nog belangrijker voor je recruitment-content. Door rekening te houden met bepaalde contentrichtlijnen kun je je ranking beïnvloeden. Zorg er daarnaast voor dat de hygiënefactoren van de techniek op orde zijn. Voor beide elementen geven we je een aantal tips.

Tips voor de juiste content
  1. Google biedt graag zoveel mogelijk structuur. Vermijd daarom creatieve functietitels en gebruik in plaats daarvan standaardfunctietitels. ‘SEO-specialist’ scoort hoger dan een ‘Marketing-ninja’ of ‘SEO-superman’. Natuurlijk kun je de functietitel wel specifieker maken om op te vallen tussen de resultaten, denk aan ‘Data-minded SEO-specialist’.
  2. Voorkom in de vacaturetekst het gebruik van speciale tekens, uitroeptekens en hele woorden in hoofdletters. De lengte van de tekst is ook belangrijk, zeker voor vacatures met veel concurrentie. Gebruik daarvoor minimaal 400 tot 500 woorden. Een functieomschrijving van minder dan 150 à 200 woorden is echt te weinig.
  3. Klik je vanuit het vacature-snippet door naar meer vacatures, dan krijg je ook een preview van de vacatures te zien. Deze toont de eerste tien tot 25 regels van de vacaturetekst. De rest is verborgen onder een ‘Meer lezen’-knop. Het is dus belangrijk dat je jouw vacature in een aantal zinnen goed weet te verkopen. De eerste paar regels moeten de functie en het aanbod duidelijk omschrijven. En natuurlijk wil je je lezers prikkelen om verder te lezen. Maak dus meteen duidelijk wat de functie zo interessant maakt.
  4. Google raadt aan om een ​​salarisindicatie bij de vacature weer te geven. Dit weegt zwaar mee in de ranking van de vacature. Bij een nauwkeurige salarisindicatie verhoog je dus de kans op een goede ranking.
Tips voor de juiste techniek
  1. Wil je dat Google jouw vacatures inleest voor Google for Jobs, zorg er dan voor dat je structured data hebt geïmplementeerd op iedere vacaturedetailpagina aan de hand van het ‘JobPosting’-schema. De juiste properties vind je hier. De structured data is net als voor andere pagina’s ook voor Google for Jobs belangrijk. Fouten in je structured data kun je checken met de Structured Data Testing Tool van Google.
  2. Om Google vervolgens op de hoogte te stellen van geplaatste en gewijzigde vacatures, maak je een koppeling met de Indexing API van Google. Google legt hier uit hoe dat in zijn werk gaat. De Googlebot kan je pagina’s zo sneller crawlen dan via de sitemap. Toch raden we je aan nog steeds een sitemap inclusief de vacaturepagina’s in te dienen voor het crawlen van je gehele website.
  3. Je kunt ook invloed uitoefenen op de ranking van de vacature in Google for Jobs door de exacte locatie (inclusief straat en postcode) op te nemen in de structured data. Hoe dichter het IP-adres van de gebruiker bij de exacte locatie van de vacature, hoe groter de kans om in het Jobs-gedeelte te verschijnen. Voor vacatures die niet aan één locatie gebonden zijn, voeg je de property “jobLocationType”: “TELECOMMUTE” toe aan de schema-opmaak. Is de vestigingsplaats van de sollicitant beperkt tot bepaalde gebieden of landen, voeg dan ook “applicantLocationRequirements” toe.
  4. Ook de plaatsingsdatum is een belangrijke factor in de ranking van de vacatures. Stel in de structured data daarom ook een kenmerk “validThrough” in op 30 dagen vanaf de publicatiedatum. Zo weet Google dat de vacature ‘fresh’ is. Werk de vacature na die 30 dagen bij zodat deze door Google weer als nieuwe content wordt gezien. Laat daarnaast duidelijk weten welke vacatures al zijn vervuld; Google bestraft namelijk het delen van vervulde vacatures. Dit heeft een sterk negatief effect op de ranking van je vacatures.

Toekomstmuziek

Op dit moment kunnen werkgevers en vacaturesites hun vacatures gratis aanbieden via Google. We sluiten niet uit dat zij in de toekomst moeten gaan betalen per klik vanuit Google. Zo werkt het verdienmodel van Google nu eenmaal. Voor nu is het een kwestie van goed voorbereiden aan de hand van bovenstaande tips en wachten op de volledige uitrol van Google for Jobs in Nederland.

Over de auteur: Stefan Fabbro is head of digital marketing bij Hoppinger.

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Het wordt tijd dat we met zijn alle eens wat ongehoorzamer naar Google worden. Jemig wat dansen met zijn alle naar de pijpen van dat 3e meest evil begrijf uit Bergzicht.
Ik hoop echt dat Vestager zo snel mogelijk van de boetes afstapt en naar de kettingzaag gaat grijpen. Opzagen dat tuig.

Harry Baklap

Eens met Bert! We blijven allemaal data aan Google voeren en we vinden het gek dat niemand meer op onze websites komt. #TeamBert

mara

Ook ik ben het met Bert eens! Veel beter dan Google Bert!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond