-

Hoog ranken in Google? Zo voldoet je content aan de richtlijnen

Google waakt non-stop over de kwaliteit van websites en pagina’s die in de zoekresultaten verschijnen. Het bedrijf schotelt mensen zo content van hoge kwaliteit voor en zorgt ervoor dat ze informatie vinden die ze op weg helpt. Google doet dat door in de huid van gebruikers te kruipen en algoritmes regelmatig te updaten. Vaak zijn die updates klein en onopvallend. Een paar keer per jaar zijn ze groot en hebben ze gevolgen voor de organische rankings van veel websites. Maar Google is een programma, geen mens – dus hoe meet het nou kwaliteit? En hoe zorg jij ervoor dat Google jouw content waardevol vindt, zodat het hoog rankt?

Gebruik de richtlijnen in je eigen voordeel

Google is inderdaad geen mens, maar heeft wel duizenden mensen in dienst die een oogje in het zeil houden. Zij werken er iedere dag hard voor om bezoekers waardevolle content aan te bieden, en doen dat met de Google’s Search Quality Rating Guidelines. Daarin staan verschillende richtlijnen, zoals E-A-T: een richtlijn om te checken of websites, pagina’s en de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness hebben. Het idee achter de richtlijnen is best logisch: is een website of pagina volgens Google’s beoordelaars waardevol, dan zouden bezoekers dat ook moeten vinden. En dan zou de website of pagina hoog moeten ranken. Als dat niet gebeurt, geven de beoordelaars dat aan en dan weet Google dat het tijd is om zijn algoritme te updaten. Zo gebruikt het bedrijf het oordeel van bezoekers om zijn eigen techniek te optimaliseren. Andersom gebeurt het ook: vinden beoordelaars dat een website laag scoort terwijl deze hoog rankt, dan zorgen ze ervoor dat daar een stokje voor wordt gestoken!

Het kost best wat tijd om alle richtlijnen te lezen, want samen beslaan ze 167 pagina’s. Heb je niet zo veel zin om je daar een weg door te banen? Dat snap ik heel goed! Daarom vat ik het hier voor je samen. Ik heb ook advies aan de richtlijnen toegevoegd, zodat je ze kan toepassen op je eigen content. Succes! 

Het doel van je website en webpagina’s

Pagina’s en websites moeten een reden hebben om te bestaan. Dat komt doordat mensen websites en pagina’s bezoeken om informatie te vinden die ze verder helpt. Heeft de website van jouw organisatie een duidelijk doel, bijvoorbeeld mensen helpen bij het vinden van een vakantiehuisje? Dan moet iedere pagina op die website óók een doel hebben. Als Google vindt dat jouw doel ontbreekt, dan scoor je laag. Dat gebeurt trouwens ook als een website of pagina niet aan zijn eigen doel voldoet!

Zorg dat iedere website en pagina bestaansrecht heeft

Denk bij iedere website en pagina die je maakt na over het bestaansrecht ervan. Stel jezelf de vraag ‘hoe help ik hiermee mijn doelgroep?’. Dat kan bijvoorbeeld door een bezoeker aan te geven welke waarde je voor hem toevoegt, hem iets met een tool te laten berekenen, of mensen via een forum met elkaar in contact te brengen. Welk doel de content die jij maakt ook heeft, zorg ervoor dat het aansluit op de vraag van je doelgroep. 

E-A-T moet naar meer smaken

Als het doel van een website en pagina duidelijk is, kijkt Google naar de E-A-T-score ervan. De toelichting op deze richtlijn is nogal een mondvol, dus ik hak het voor het gemak in drieën.

Expertise

Om hoog te scoren op de eerste pijler van E-A-T, Expertise, moet content gecreëerd zijn door een expert in het vakgebied. Nieuwsorganisaties werken bijvoorbeeld met journalisten met expertise. En bijvoorbeeld artikelen over ziektes op een website van een ziekenhuis mogen wel door een copywriter geschreven zijn, maar moeten op zijn minst op feiten worden gecontroleerd door een arts. Als je een platform hebt waarop mensen met een ziekte elkaar tips geven en zelf content creëren, dan zijn zij de experts. Zo zie je dat E-A-T nauw samenhangt met het doel van websites en pagina’s. Zorg er dus voor dat je met content het doel van de website of pagina behaalt!

Autoriteit

De website van je organisatie, de content die daarop staat en de persoon die daar verantwoordelijk voor is, is alleen een autoriteit als anderen dat zo beoordelen. Pas op: Google gelooft het niet automatisch wanneer een organisatie zichzelf als autoriteit presenteert. Hij speurt verder door de links die naar je website verwijzen te controleren, en de autoriteit van die websites. Heeft je website veel inkomende links, dan vinden de linkende websites jouw content waardevol. Google begrijpt dat, en beloont je door je hoog te laten ranken.

Lijkt het je nu wat om allerlei links in de wacht te slepen en zo bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen? Het is heel waardevol om op doordachte manier aan de slag te gaan met linkbuilding. Je zoekt dan contact met andere websites en vraagt of ze naar die van jouw business willen linken. Dat willen ze natuurlijk alleen als jouw content waardevol is en overeenkomt met die van hen. Onthoud wel dit: als websites met weinig autoriteit naar jouw website linken, heeft dat ook nadelen voor de autoriteit van jouw website. Om dit goed te doen, is het verstandig een doordachte linkbuildingstrategie te maken. Daar kun je hulp van een SEO-expert voor inschakelen. 

Betrouwbaarheid (trustworthiness)

Ook al kunnen autoriteit en expertise je hoog laten ranken in Google, het gebrek aan vertrouwen van bezoekers kan je juist omlaag halen. Bezoekers drukken hun vertrouwen in je uit met bijvoorbeeld reviews en testimonials op de website van je organisatie, Facebook en Google Mijn Bedrijf. Het is ook goed om het makkelijk voor mensen te maken om contact op te nemen, openheid te geven over je privacyvoorwaarden en technische maatregelen te nemen, zoals het beveiligen van je domein.

Als je een YMYL-website hebt

E-A-T is al helemaal belangrijk als je organisatie een YMYL-website heeft: een Your Money Your Life-website. Dit soort websites heeft direct invloed op het welzijn, de gezondheid of financiële situatie van bezoekers. Geldt dat voor de website van jouw organisatie? Dan is het belangrijk te weten dat jullie net wat strenger beoordeeld worden.

De kwaliteit en hoeveelheid van content

Naast E-A-T en de kwaliteit van de content op websites en pagina’s, is de hoeveelheid ook een belangrijk criterium voor Google. Dit staat natuurlijk in verhouding met E-A-T, het onderwerp en het doel van de website/pagina. Google geeft daarnaast aan dat hoge kwaliteit uit minstens één van de volgende ingrediënten bestaat: tijd, moeite, expertise en talent of vaardigheid. Heb je dat gebruikt om een website of pagina’s te brouwen? Dan ben je goed op weg!

Begrijp je doelgroep en hun behoefte aan informatie

Het doel van een pagina hangt nauw samen met het doel waarmee een bezoeker op die pagina komt. Als je weet wat voor informatie iemand zoekt, kun je daarop inspelen. Zorg ervoor dat de informatie op jouw website en pagina’s aansluit op de user intent van je bezoekers. Dat is als het ware de vraag achter de vraag, de reden waarom iemand informatie zoekt. Als je weet wat dat is, dan weet je ook wat voor soort informatie iemand zoekt, en kun je content creëren om dat te bieden.

Informatie over de website en de persoon die de content creëert

Google vindt het belangrijk dat het makkelijk te achterhalen is wie verantwoordelijk is voor een website. Dat moet bijvoorbeeld te vinden zijn via een ‘over ons’- of ‘contact’-pagina. Door makkelijk bereikbaar te zijn, laat je verantwoordelijkheid zien. Je verstopt je niet achter een website waaruit niet blijkt wie daarachter zit. Heeft jouw organisatie een platform waarop mensen zelf content plaatsen? Dan evalueren Google’s beoordelaars die pagina’s individueel. Ze zoeken meer informatie over de verantwoordelijken van die pagina’s, om te bepalen of die persoon betrouwbaar is. Op veel fora is dit bijvoorbeeld helder doordat gebruikers bepaalde titels hebben die aangeven hoe actief of ‘senior’ ze daar zijn.

Wees transparant en bereikbaar

Om hier hoog op te scoren, raad ik aan je contactgegevens makkelijk vindbaar te maken. Zorg er ook voor dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de content op je website een eigen pagina met bio en contactgegevens hebben. Zo is het makkelijk om te zien of die persoon en de content van zijn of haar hand te vertrouwen is.

De reputatie van de website en de persoon die de content creëert

De laatste factor die Google gebruikt bij het evalueren, is de reputatie van de website en persoon die de content creëert. Is die reputatie slecht, dan krijgt een website natuurlijk geen goede beoordeling. Ontbreekt een reputatie helemaal? Dan hoeft dat niet per se verkeerd te zijn. De website kan dan alsnog hoog scoren op andere factoren. De reputatie is af te leiden van onder meer gewonnen prijzen, testimonials, artikelen op andere websites en/of recensies op andere websites, zoals Google Mijn Bedrijf en Facebook.

Zorg dat anderen over je schrijven en je beoordelen 

Zorg ervoor dat andere websites artikelen schrijven over de website van jouw bedrijf, en over de personen die daar content voor produceren. Vraag je gebruikers ook om testimonials of reviews achter te laten, jullie willen beoordelen in Google Mijn Bedrijf, enzovoort. Zo zien Google’s beoordelaars dat jullie een goede reputatie hebben!

Maak gebruik van deze kennis en rank hoog

Alles bij elkaar is het nogal wat, al die richtlijnen die Google naast je website en pagina’s houdt. Aan de andere kant: waarschijnlijk streef je er altijd naar waarde toe te voegen en je expertise en betrouwbaarheid aan te tonen. Als het goed is doe je altijd je best om je doelgroep van kwalitatieve informatie te voorzien. En er voor hen te zijn wanneer ze je nodig hebben en je reputatie hoog te houden. Het feit dat Google steeds strenger controleert, is alleen maar goed. Het betekent dat content een steeds prominentere rol speelt op het internet (logisch, want content is de reden waarom mensen websites bezoeken), en dat Google er beter in wordt goede van slechte content te onderscheiden. Gebruik deze richtlijnen om kwalitatieve content te creëren. Daarmee help je jouw bezoeker en daar gaat het Google om. Hulp nodig? Je weet ons te vinden!

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Karin

Is dit een reclame artikel? Lijkt het wel op namelijk. Zaken als EAT zijn echt dikke onzin, zo kun je o.a. op seroundtable lezen.

Maak gewoon content voor bezoekers en niet voor zoekmachines, dan ben je al een heel eind.

SEO experts (zoals ze zich vaak noemen) hebben vaak niet eens de ballen verstand van wat ze aan het doen zijn. Zo ook bijvoorbeeld met linkbuilding. Mensen gaan vanzelf naar je content linken als deze goed is. Ga niet om linkjes bedelen of linkjes plaatsen op bijvoorbeeld portals.

Bram

@Karin, lekker kort door de bocht weer zeg. Dit is gewoon een beginnend SEO artikel zonder er te diep op in te gaan. Voor een nieuwe online marketeer zeker leuk om te lezen.

Maar je begrijpt hopelijk wel dat met jouw zin ‘gewoon content schrijven voor bezoekers’ vreselijk inhoudsloos is. Er zijn zoveel meer aspecten om mee rekening te houden dan jouw ‘gewoon schrijven, komt vast wel goed’ mentaliteit.

@Nina, leuk artikel!

Karin

O jee ja daar heb je het weer… een nieuwe online marketeer die voor het eerst over SEO heeft gehoord. Online marketeers… zucht, veredelde verkopers.

Hier alvast les 1 voor je: SEO bestaat niet meer. Allang verouderd en hopeloos ouderwets. Maar verdiep je als beginnend marketeer vooral in SEO zoals de slechtste online marketeers als eerste doen zodra ze uit de schoolbanken komen.

Martijn

Ik ben het eigenlijk wel eens met Karin, wie bedien je nou eigenlijk? Google of JOU klanten?

Met een goed product, of een uniek product komt je ook prima in de zoekresultaten van google, wat je dan typt of schrijft maakt weinig uit en voor zover ik weet is mond op mond nog steeds ongeslagen wat betreft promotie.

David

Waarom zo zuur Karin? Vrij kort door de bocht om online marketeers veredelde verkopers te noemen, slechte ervaring misschien?

SEO bestaat nog steeds, het is alleen wat minder prominent aanwezig maar nog steeds een wonderlijk middel voor mensen die geen of nauwelijks budget hebben voor campagnes.

Prima artikel Nina, SEO is nog steeds belangrijk.

bram

Karin, het internet orakel, een oude rot in het vak die zich tegen de gevestigde orde van de online marketeer verzet. SEO is zoals David zegt nog steeds aanwezig en een prima middel om te werken aan de zichtbaarheid op Google.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond