-

Mastercard kijkt naar blockchain om creditcards vast te leggen

Mastercards CEO mag dan zeer kritisch zijn over de huidige cryptomunten, met de onderliggende blockchaintechnologie experimenteert zijn bedrijf heel graag. Het betaalbedrijf heeft inmiddels tientallen patenten verkregen. Een van de nieuwste toevoegingen: een manier om via een publieke blockchain betalingen te verifiëren.

In een poging iets te doen tegen creditcardfraude heeft Mastercards innovatielab een nieuw patent aangevraagd en toegewezen gekregen. Volgens een recent gepubliceerde beschrijving zou het bedrijf willen experimenteren met een publieke blockchain om iemands identiteit vast te stellen.

Kassasysteem aan blockchain

De aanvraag beschrijft een proces waarmee eerst een afbeelding van een betaalkaart wordt vastgelegd binnen een keten. Deze kopie van het origineel wordt versleuteld met een private ‘key’. Het idee is dat online of offline kassasystemen worden geïntegreerd met deze blockchain. Zodra iemand een betaling wil doen, wordt de afbeelding met behulp van de private code gedecodeerd. Het tonen van de betaalkaart zelf is niet nodig. Dat verkleint de kans op fraude, zoals bijvoorbeeld via skimmen. De ‘private key’ is een code die door de kassa is te lezen, bijvoorbeeld ingegeven door een mobiel scherm.

Of het patent daadwerkelijk uitmondt in een hele nieuwe manier van betalen is nog maar de vraag.  Behalve dat het idee in de huidige opzet nog wat omslachtig voordoet, is een patent soms slechts een middel om een grof uitgedacht concept vast te leggen voordat de concurrent dit doet. Niet zelden is het ook een manier om wat gratis publiciteit te creëren.

Meest concreet: Blockchain API

Toch lijken Mastercards inspanningen serieuzer. Met inmiddels tientallen registraties zoekt het innovatielab zo naar de mogelijkheden om betalen gemakkelijker of veiliger te maken. Mastercard is inmiddels lid van de Enterprise Ethereum Alliance dat grote bedrijven, fitech start-ups en experts met elkaar in contact brengt. Dit voorjaar maakte het bedrijf bekend 175 techneuten te zoeken voor het Ierse kantoor, een deel daarvan zou met blockchain gaan werken.

Afgelopen maand kreeg het bedrijf ook een patent voor de authenticatie van coupons en kortingscodes. Eerder deelde het al plannen om blockchain in te zetten voor ‘instant payments’, niet gehinderd door landsgrenzen of de scheiding van betaalbedrijven. Afgelopen najaar startte het bovendien een proef waarbij het een eigen blockchain openstelde voor een aantal banken en retailers. De hoop is een systeem in handen te hebben dat de veiligheid en transparantie biedt van een blockchainoplossing, zonder ‘het gedoe van cryptomunten.’

Het meest concreet is echter het experiment met de intern ontwikkelde Blockchain API. Programmeurs kunnen sinds eind vorig jaar aan de slag met dit platform. Mastercard liet zelf weten in eerste instantie te denken aan B2B-bedrijven die te maken hebben met betalingen buiten eigen land. In theorie zijn er allerlei toepassingen te bedenken voor het digitaliseren van de supply chain. Om automatisch te betalen zodra een besteld product is afgeleverd of voor het vastleggen van de onderhoudshistorie op apparatuur.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond