-

Dit zijn de meest gevraagde specialismen en ervaringsniveau op de ICT-arbeidsmarkt

Dat de ICT-arbeidsmarkt volop beweegt, is natuurlijk geen nieuws. Vrijwel alle organisaties maken gebruik van op maat gemaakte software, platformen of applicaties. De vraag naar ICT-professionals wordt dan ook steeds groter, niet alleen bij typische ICT-bedrijven maar bij werkgevers uit alle sectoren. Je zou dus denken dat je wel gebakken zitten met een ICT-diploma op zak, maar er zit nog een behoorlijk verschil in welke specialismen en ervaringsniveaus het meest gewild zijn.

JouwICTvacature heeft een enorme database waaruit precies afgelezen kan worden wat er zoal speelt op de ICT-arbeidsmarkt. Zo wordt exact bijgehouden welke vacatures er binnen de verschillende ICT-disciplines te vinden zijn en welke ervaringsniveaus hierbij het meest gevraagd worden. 

Verdiep je maar alvast in Big Data

Uit de data over het eerste deel van 2018 blijkt dat Java-specialisten veruit het meest in trek zijn. Van alle vacatures beslaat maar liefst 23 procent de vraag naar Javanen. In onze database staan er op dit moment zo’n zeshonderd Java-vacatures open. Met deze specialisatie zit je wel goed zou je zeggen. Ook .NET-specialisten worden momenteel veel gevraagd, gevolgd door PHP en Front-end-developers. Dit is niet heel veel anders dan een jaar geleden.

Wat wel opvalt is dat de vraag naar BI-specialisten het laatste halfjaar enorm is toegenomen. Deze discipline beslaat nu negen procent van de ICT-vacatures. Niet zo gek want Business Intelligence is enorm in opkomst. Steeds vaker zien we dat er gevraagd wordt naar Data Analisten, Data Engineers en Business Intelligence Consultants. De vraag naar professionals op dit gebied zal naar verwachting alleen maar blijven stijgen. Mocht je dus veel kennis hebben van Big Data en de mogelijkheden hiervan, dan heb je een vrij rooskleurig carrièreperspectief.

Gezocht: junior met senior-kennis

Je kent het wel: er staat in de functieomschrijving dat ze op zoek zijn naar iemand die net afgestudeerd is maar wel minimaal drie jaar werkervaring heeft. Of naar iemand die al minstens tien jaar in het vak zit en die dan ook compleet op de hoogte is van de allerlaatste ontwikkelingen en met alle mogelijke frameworks overweg kan. Kortom: met alleen een ICT-opleiding ben je er nog niet.

De meeste bedrijven willen het liefst een ervaren ICT’er die volledig zelfstandig aan het werk kan in de gewenste programmeertaal. Van alle openstaande vacatures is 42 procent een vacature voor een senior-functie. Maar ervaren ICT-specialisten zijn schaars en vragen vaak een flink salaris. Het kan daarom voor organisaties ook interessant zijn om juist jonge, talentvolle ICT’ers aan te nemen. Junior of medior werknemers kunnen dan ervaring opdoen en in het ideale geval blijven ze vervolgens ook als senior werken binnen het bedrijf.

Van trainee naar prof

Toch blijkt uit onze cijfers dat op dit moment de vraag naar senior ICT-professionals nog groter is dan de vraag naar junior of medior medewerkers. De verwachting is wel dat hier verandering in gaat komen. Er komen simpelweg steeds meer ICT-functies. Wellicht zullen ook steeds meer mensen een ICT-opleiding gaan volgen in de komende jaren, maar dan zijn het in eerste instantie toch nog junioren. Bedrijven zullen daarom wel wat water bij de wijn moeten doen.

In het westen spelen ze hier al steeds meer op in door het aanbieden van traineeships. Ze willen ten slotte ICT’ers met specifieke kennis, dus waarom dan niet zelf een leerschool aanbieden? Op die manier komen de deelnemers ook direct in aanraking met de juiste software en kennen ze in no-time de fijne kneepjes van het vak die ze nodig hebben om bij het bedrijf aan de slag te gaan. In het noorden komen deze traineeships nog niet veel voor, maar dit staat ongetwijfeld op de planning voor de komende tijd.

Senior SAP-specialisten en junior Javanen

Omdat onze data is onderverdeeld per ICT-discipline, kunnen we in een oogopslag zien hoe het zit met de vraag naar de verschillende niveaus per specialisme. Hierin springt een aantal zaken er direct uit. Allereerst valt het op dat er weinig vraag is naar junior SAP-specialisten. Dit komt wellicht doordat je binnen dit specialisme vaak de rol hebt van consultant. Hiervoor zijn kwaliteiten nodig als: communicatief, analytisch, organisatorisch en probleemoplossend. Kwaliteiten waarvan misschien verwacht wordt dat je deze als junior nog niet voldoende hebt ontwikkeld. Voor deze functies zijn ze daarom vaker op zoek naar iemand op senior niveau. Ditzelfde geldt voor de functies binnen Business Intelligence.  

Voor de disciplines PHP en Front-end is juist de vraag naar medioren iets groter dan de vraag naar senior-specialisten. Binnen deze specialismen zit je met slechts een paar jaar werkervaring al snel gebakken. En omdat er geen keiharde grens is tussen junior en medior heb je ook als junior in dit specialisme met de juiste instelling en ambitie grote kans dat je snel aan de slag kan.  

 

Kloof is een feit

Raak vooral niet ontmoedigd als je net afgestudeerd bent en je ziet overal ICT-vacatures voorbij komen waar ze vragen naar iemand met meerdere jaren werkervaring. Als jij goed bent in wat je doet valt er altijd te praten over de mogelijkheden. Er is ten slotte nog altijd een groot tekort aan ICT’ers terwijl het aantal ICT-banen groeit en groeit. Een werkgever kan daarom maar beter ook openstaan voor kandidaten die niet precies passen in het functieprofiel.

Deel dit bericht

1 Reactie

Bert van Hijfte

Dit zijn veel gevraagde hard skills. Maar veel onderzoek wijst uit dat het vooral de soft skills, en met name culturele competentie en interculturele communicatie, alles bepalend zijn bij agile werken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond