-

Nederland wereldwijd koploper in digitale transformatie

Toegenomen en verbeterd gebruik van digitale technologieën in de top tien economieën ter wereld kunnen een gecombineerd bedrag van 1,36 biljoen dollar aan extra BBP opleveren in 2020. Dat blijkt uit een recent rapport van Accenture, gebaseerd op zijn ‘Digital Density Index’. Deze index meet de penetratie van digitale technologieën in een land en geeft aan hoe deze markten verder kunnen verbeteren aan de hand van vier indicatoren. Nederland heeft de hoogste ‘digital density’ ter wereld, blijkt uit het onderzoek.

Zakelijk dienstverlener Accenture heeft onlangs, in samenwerking met Oxford Economics, zijn ‘Digital Density Index* – Guiding digital transformation’-rapport uitgebracht, gebaseerd op de gelijknamige Accenture index. Deze index meet de mate waarin digitale technologieën zijn doorgedrongen tot bedrijven en de economie van een land, gebaseerd op vier indicatoren:

  • Making Markets: de erkenning dat bestaande markten steeds digitaler worden en nieuwe markten ontstaan via digitale middelen en kanalen;
  • Running Enterprises: de mate waarin bedrijven digitale technologieën en activiteiten omarmen om een deel van hun bedrijfsvoering uit te voeren;
  • Sourcing Inputs: de mate waarin productie-onderdelen worden gedigitaliseerd of met behulp van digitale technologie worden gebruikt, evenals de mate waarin digitale technologieën de levenscyclus en uitbesteding van deze onderdelen verandert;
  • Fostering Enablers: de mate waarin het institutionele en sociaaleconomische landschap de impact van digital toelaten.

Accenture, Digital Density Index - Guiding digital transformation-18877

De index identificeert ‘digital hotspots’ (landen met een hoge digitale dichtheid) en toont aan waar en hoe er geïnvesteerd kan worden in digitale technologie om de gewenste resultaten te bereiken. De tool is ontwikkeld om bedrijven te helpen met het verbeteren van hun concurrentiepositie door de bedrijfsvoering op ‘digitaal optimale locaties’ te plaatsen.

Bruno Berthon, Managing Director Digital Strategy bij Accenture Strategy, legt uit: ‘Aangezien bedrijven op digitaal vlak steeds vaardiger worden, moet digitale dichtheid net zo belangrijk worden op de lijst van locatiecriteria als bijvoorbeeld de toegang tot natuurlijke grondstoffen, goede transportmogelijkheden, en vaardig personeel.’

De analyse van Accenture laat zien dat Nederland met recht een ‘digital hotspot’ kan worden genoemd, aangezien de Nederlandse economie het hoogste scoort op de Digital Density Index. Vooral op ‘Sourcing Inputs’ scoort Nederland opvallend hoog. Na Nederland scoren de VS, Zweden, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk het hoogst.

Digital Density scores for 17 leading economies-18878

Het rapport stelt verder dat de verdere digitalisering van de tien grootste economieën van de wereld tegen 2020 kan leiden tot een significante groei in het Bruto Binnenlands Product (BBP). Volgens Accenture kan een verbetering van tien punten op de index voor de top 10 landen al leiden tot een gecombineerde extra 1,36 biljoen dollar aan BBP – 2,3procent meer dan de BBP-voorspellingen voor deze landen in dat jaar.

Impact-of-a-ten-point-boost-in-Digital-Density-to-GDP-levels-in-2020-18879

Accenture doet in het rapport aan de hand van de vier hoofdindicatoren ook aanbevelingen, over hoe landen het beste te werk kunnen gaan om hun digitale effectiviteit en digitaal-gedreven groei op nationaal niveau te verhogen:

Making digital markets:

Overheden moeten zich richten op het beschermen van consumenten terwijl zij samenwerken met bedrijven om nieuwe businessmodellen en de daarvoor benodigde vaardigheden te begrijpen. Daarbij moeten zij manieren vinden om de daaruit voortkomende markten te faciliteren en te reguleren.

Running enterprises digitally:

Bedrijven en overheden moeten hun activiteiten verder digitaliseren en hun belangrijkste bedrijfsprocessen transformeren met gebruik van digitale technologieën om hun efficiëntie en productiviteit te verhogen.

Making Markets - Running Enterprises-18880

Sourcing inputs:

Economieën en bedrijven moeten effectiever gebruik maken van hun land, kapitaal, talent, fabrieksgebouwen, en overige eigendommen. Het door middel van digitale technologie toegankelijk maken van deze productiefactoren kan de productiviteit verhogen en de kosten verlagen. De opkomst van de ‘Industrial Internet of Things’ zal de digitalisering van supply chains verder versnellen.

Fostering enablers:

Overheden moeten verder kijken dan de digitale infrastructuur, zoals super-breedband en mobiel internet, en samenwerken met bedrijven om een omgeving te creëren waarin digital kan opbloeien. Hieronder vallen bijvoorbeeld het makkelijker maken voor bedrijven digitale activiteiten te lanceren, het stroomlijnen van wet- en regelgeving omtrent digital, of het vinden van innovatieve manieren om de juiste vaardigheden onder medewerkers te ontwikkelen. Tenslotte moet ook het vertrouwen en de zelfverzekerdheid onder inwoners en bedrijven gestimuleerd worden.

Sourcing Inputs - Fostering Enablers-18881

Bestuurders en managers binnen zowel de overheid als het bedrijfsleven beseffen zich dat digitale technologie als een bron van groei en verbeterde competitiviteit omarmd moet worden, concludeert het rapport. “Onze analyse bevestigt de voordelen van het nemen van deze stap. Maar het laat ook zien hoe lang het duurt voordat de toegenomen penetratie van digitale technologieën in economische activiteit zich uiteindelijk vertaalt in productiviteit en groei. Daarom is het maken van doelgerichte stappen om digitale technologieën te omarmen juist nu crucialer dan ooit”, besluiten de onderzoekers.

*) De ‘digital density’ van een land wordt gemeten met een scorecard bestaande uit meer dan 50 indicatoren. Deze indicatoren omvatten onder andere het volume van online-uitgevoerde transacties, het gebruik van de cloud en andere technologieën om processen te stroomlijnen, de mate van aanwezigheid van technologische vaardigheden in een bedrijf, en de acceptatie van nieuwe digitaal gedreven business modellen in een economie.

**) Dit artikel is tevens gepubliceerd op Consultancy.nl

Deel dit bericht

1 Reactie

Stephan

Leuke benchmark, mooie indicator en uiteraard prachtig resultaat van Nederland. Toch blijft bij mij het gevoel hangen dat gebruik en toepassen van digitale technologie maar een, weliswaar belangrijk, deel van de digitale transformatie is. Wat onder “Digital” verstaan wordt is wat mij betreft vooral juist ook niet technisch en het organiseren van de samenhang en samenwerking van de verschillende deelgebieden, organisatie, samenwerking en beweging maken. Doelgerichte stappen nemen is een mooie conclusie. Wat het doel is en welke stappen daarbij horen is meestal nog een groot vraagstuk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond