-

Nederlandse software-industrie leeft op door cloud

Nederlandse softwarebedrijven presteren beter dan de rest van het bedrijfsleven. De belangrijkste aanjager van deze groei zijn het steeds grotere belang van software voor de samenleving en de sterke opkomst van cloud computing. Softwarebedrijven hebben hierdoor de wind mee. Dat concludeert ABN AMRO in een update over de softwaremarkt.

Software realiseert dit jaar een omzetgroei van vier procent en ABN AMRO verwacht dat de branche deze groei ook in 2015 zal vasthouden. De Nederlandse softwaremarkt is in vergelijking met het buitenland relatief kleinschalig en volgens ABN AMRO een typische MKB-sector. Het zijn ook juist de kleinere softwarebedrijven waar de meeste omzetgroei zichtbaar is. Juist veel kleine en jonge softwarebedrijven opereren in de cloud. Zij zijn veel flexibeler en vooruitstrevender in hun aanbod van producten en diensten.

Voor de economische crisis van 2009 gold de gehele (Nederlandse) IT-branche als een groeibriljant, maar de tijden zijn veranderd. Zowel software als IT-dienstverlening halen niet meer de omzetgroei uit betere tijden en zijn duidelijk conjunctuurgevoeliger geworden. Volgens ABN heeft de IT-branche te maken met een verdienmodel dat duidelijk verouderd is geraakt.

En juist op dat punt doen zich nieuwe ontwikkelingen voor die de sector uit het slop trekken. Vooral cloud laat een sterke omzetgroei zien. Deze groei ligt naar schatting op 29 procent, waarbij het marktaandeel van clouddiensten stijgt van 16 naar 20 procent van de totale markt voor software en diensten.

Toegegeven: een groot deel van het bedrijfsleven staat nog steeds voor de vraag of en hoe het gebruik wil maken van de cloud. Nu de hype is gepasseerd, werken de early adopters al (deels) in de cloud en zij hebben dan ook een voorsprong. Dankzij het SaaS-verdienmodel openen zich namelijk nieuwe markten, zowel in het buitenland als in nieuwe bedrijfssegmenten, zoals het MKB.

untitled

SaaS heeft gunstige gevolgen voor de export van Nederlandse softwarebedrijven. Tussen 2010 en 2014 is de export alleen al in waarde verdubbeld van 1,5 naar 3,1 miljard euro. Het aandeel in de exportinkomsten bedroeg in 2013 nog 7 procent, in 2014 is dit 13 procent. Voor producenten van software ligt dit aandeel zelfs op 20 procent.

De omstandigheden zijn verder ook op de lange termijn gunstig. Nederland heeft software programmeurs van hoge kwaliteit, vindt bijvoorbeeld ook Uber, dat in Amsterdam een ontwikkelteam heeft opgezet. Nederland is inmiddels na Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden, naar omzet zelfs het vijfde softwareland in Europa. De uitgaven aan SaaS per hoofd van de bevolking, zijn in Nederland ook twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk.

Een andere duidelijke indicatie van het potentieel van de branche, zijn de overnames van Nederlandse softwarebedrijven. Begin 2014 werd Unit4 van de beurs gehaald door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent. En eind 2014 volgde het bod op Exact door Eiger Acquisitions (Apax), waardoor de softwaremaker naar verwachting begin 2015 van de beurs verdwijnt.

Als de transitie naar een globaal opererende SaaS-leverancier is voltooid zullen beide bedrijven naar alle waarschijnlijkheid weer worden verkocht of naar de beurs gebracht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond