-

Nieuw onderzoek maakt ‘aandacht’ inzichtelijk en bruikbaar instrument

Aandacht is een schaars goed, zeker online. Teads ontwikkelde een aanpak om advertenties op een onderbouwde manier te optimaliseren en zo meer aandacht aan te trekken en dus meer impact te maken.

Adverteerders zoeken naar de beste en meest efficiënte methode om hun product tussen de oren van de consument te krijgen. Aandacht voor advertenties is daarbij cruciaal. Maar hoe vang je spaarzame momenten van aandacht? Daar heeft Teads met succes een aanpak voor ontwikkeld: advertenties optimaliseren op een onderbouwde manier, met als resultaat een tot 3 keer zo groot effect. Niet eerder werd aandacht op omnichannel-niveau zo zorgvuldig onderzocht en ingekaderd.

De bouwstenen

Het attention model bestaat uit vier elkaar versterkende componenten:

Samen met Adelaide, RealEyes, Dentsu en Lumen-research kwam het instrumentarium tot stand. Daarbij kwamen ook hardnekkige misverstanden aan het licht. Zo betekenen zichtbare advertenties niet dat ze worden gezien. Logischerwijs werd gezocht naar de oplossing om dat door middel van het model wel te kunnen realiseren. Ook bleek onder andere dat een advertentie op de homepage weliswaar direct zichtbaar is, maar minder ‘attention’ krijgt dan beneden de fold. Wie naar beneden scrollt doet dat immers bewust om aandachtig verder te lezen: in zo’n context floreert ‘attention’. Oorzaak is dat het op de homepage gaat om gedwongen advertentie-confrontaties, onder de fold gebeurt dat vrijwillig.

Adverteerders kunnen van alle inzichten gebruik maken om live campagnes te optimaliseren door de juiste creaties aan de juiste schermen of apparaten te koppelen om zo meer impact en betere resultaten te halen. Dankzij de inzichten kan gerichter en veel efficiënter worden geadverteerd. Want: uitsluitend de meest geëigende kwaliteitsmedia en kanalen worden ingezet voor optimale aansluiting bij de beoogde doelen.

Context

Een relevante context (relevance) werkt als superkatalysator op de impact van branding:

Brug naar creatie en mediabureaus

Vanzelfsprekend blijft input van creatieven onmisbaar. Creatie is zelfs zo belangrijk dat het voor twee derde bepalend is voor de effectiviteit. Verder heeft optimale afstemming van de uiting op het mediumtype een substantieel versterkend effect op aandacht, effectiviteit en recall. De inzichten hebben duidelijk gemaakt dat creatie kan meeliften op de bevindingen om de toegevoegde waarde verder te vergroten. Het kan bovendien intern de relatie tussen strategie, insights en creatie verstevigen.

Ook mediabureaus hebben de attention economy omarmd. Zo laat de Head of Strategy van OMD, Irene de Vos, weten dat ‘attention’ een vast onderdeel is geworden richting accounts. Inmiddels heeft Teads een wereldwijd bereik bij kwaliteitsuitgevers, TV-providers en samenwerkingen met toonaangevende partners voor het meten van ‘attention’ en ROI-optimalisatie. Ook weten adverteerders uit talloze branches, van Porsche tot Coty, Coca-Cola, Audi, LEGO en Disney, hun weg rechtstreeks te vinden naar Teads.

Wie nieuwsgierig is geworden kan het webinar over de attention economy hier bekijken.

Over de auteur: Angela Tropper is Head of sales bij Teads Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond