-

Het Perspectivity Model: grondige analyse voor geoptimaliseerde marketing

Veel marketeers maken keuzes op basis van onderbuikgevoel, omdat ze niet voldoende zicht hebben op hun eigen marketingmix. Bij content- en mediabureaus ontstaan daardoor ook regelmatig misvattingen over de randvoorwaarden hun van klanten. Door precies in kaart te brengen hoe jouw marketingmix, in de finesses in elkaar steekt, maak je plannen die precies aansluiten bij de behoeftes en marketingmaturiteit van jouw organisatie.

Plannen in overvloed, maar hoe goed is jouw toolkit als marketeer voor de job? Heb je alles wat je nodig hebt om een gedegen fundament te leggen? En kun je daarna doorbouwen? Een scherpe, op onderzoek gebaseerde blik op jouw marketingmix geeft aan hoe gezond of volwassen die mix is. Breng dat gevalideerd in kaart en voorkom struggles later in het proces.

Heb je precies in beeld hoe jouw marketingdoelstellingen eruit zien? En weet je op basis van feiten dat jouw toolkit écht helemaal uitgerust is om die doelstellingen te behalen?

Het Perspectivity Model gevalideerd

Een team studenten van de Erasmus Universiteit werkte samen met Marketing Association EUR en Eurkon in een kwalitatief onderzoek met marketeers om de parameters van ons Perspectivity Model te valideren. Zo heb je een samenwerkingstool, waarmee je op basis van gevalideerde parameters je marketingmix smart in kaart brengt. Zowel inside-out als outside-in. Als marketeer weet je zo direct waar je je focus op moet leggen of moet optimaliseren – zelf of in samenwerking met een bureau. Niet langer op onderbuik: dankzij de gevalideerde parameters ga je van intuïtie naar data.

 

Voor de meeste marketeers klinken de vier hoofdpijlers van ons model vast bekend: media, merk, tech en data. In de praktijk merken we dat deze pijlers bij veel bedrijven nog in veel silo’s opereren. Dat een integrale aanpak beter werkt, is voor vele marketeers ook gesneden koek. Bekijk daarom álle pijlers van het model in samenhang.

Meten en onderbouwen

Elke hoofdpijler bestaat uit subpijlers en onderliggende parameters. Schat niet langer in hoe het staat met de technologische volwassenheid van je organisatie, maar méét en onderbouw deze. Bijvoorbeeld hoe innovatieve technologieën zoals AI of blockchain worden omarmd. Of hoe makkelijk dit soort nieuwe technieken omarmd worden, door te kijken naar training van medewerkers. En in hoeverre marketing automation wordt toegepast.

Kijk ook naar de staat van je marketingresources en meet deze. Bijvoorbeeld met parameters die in kaart brengen hoe goed de marketingafdeling kan samenwerken met andere afdelingen – denk aan shared workspaces of gedeelde informatiesystemen. Of welke prioriteit marketing in je organisatie krijgt, op basis van budget en een medewerkersonderzoek.

Pas als je de huidige staat scherp en gedetailleerd in beeld hebt, kun je marketingstrategieën ontwikkelen die nauwkeurig zijn afgestemd op de KPI’s én de capaciteiten van je bedrijf.

Resources voor een geïntegreerd marketingproces

Een gestructureerd marketingproces kent verschillende aspecten van marketing, zoals budgettering, samenwerking van alle disciplines binnen het bedrijf, prioriteit van de marketingafdeling en de skills van de medewerkers. Een optimale marketingmix begint bij een goede inventarisatie van de interne resources. Ook hier geldt dat hier vaak nog blinde vlekken bestaan.

Kijk bijvoorbeeld op het gebied van technologie naar de integratie van nieuwe technologieën, marketingautomatisering en e-mailmarketingsystemen. Maar ook de digitale maturiteit van de medewerkers. Een gevalideerd model helpt je om je marketingmix af te zetten tegen al je resources om zo realisme en kansrijkheid te kunnen bepalen. Niet op onderbuik, maar gevalideerd.

Gebruik een duidelijke, gevalideerde aanpak om de huidige staat van je marketingmix in staat te brengen vóór je begint om betere resultaten te behalen.

Over de auteur: Natascha van den Ende is Managing Partner bij Today’s Milk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond