-

Mobile first-tijdperk is alweer voorbij – is de tijd van AI aangebroken?

Moeten (web)winkeliers nog wel inzetten op een mobile first-strategie? Vanuit de expertgroep Mobile as the new Storefront van Shopping Today benadrukken Tim Akkerman van bol.com en Sam Warnaars van aFrogleap het belang van mobiele apps als nieuwe belangrijkste trend voor retailers.

Volgens de twee gaat mobile first eigenlijk al niet meer op. Het is mobile now en als je nog niks met mobiel doet, heb je eigenlijk de boot al gemist. Volgens de leden van de expertgroep Mobile as the new Storefront, die onder leiding staat van Wouter van den Berg en Olav Lijnbach (beiden Facebook) als hosts en Niels Nuyens en Jurjaan Kuiper (beiden Deloitte) als voorzitters, staan we namelijk al aan de vooravond van een nieuwe trend.

3,5 miljard smartphonegebruikers

Bol.com investeert momenteel nog veel in de ontwikkeling van haar app en dat is natuurlijk niet voor niets. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er op dit moment 3,5 miljard actieve smartphonegebruikers zijn op de wereld en gemiddeld kijken zij zo’n drie uur per dag op hun telefoon. Van deze 180 minuten besteden ze verreweg de meeste tijd aan hun favoriete tien apps en zelfs bijna de helft aan hun favoriete app.

Voor retailers is het dus nu nog essentieel om een goede app te hebben als zij via het mobiele kanaal klanten willen winnen. En dat er op het gebied van online winkelen veel te halen valt, blijkt wel uit het shoppingevent Single’s Day van Alibaba. Hiermee wist de Chinese e-commercegigant in 2017 zo’n 25 miljard dollar binnen te halen (ongeveer evenveel als er in Nederland in een jaar online wordt uitgegeven) en negentig procent van dit bedrag werd via het mobiele kanaal opgehaald. Maar heeft een app ook de toekomst?

De impact van artificial intelligence

Sam Warnaars vertelt dat het natuurlijk lastig is om de toekomst te voorspellen. Wel is het makkelijk om patronen te zien en deze laten zien dat er na mobiel alweer een nieuwe trend aan zit te komen. Hiermee wordt niet bedoeld dat we een ware revolutie kunnen verwachten, want – zo vertelde Sam – iets wat in de komende tien jaar belangrijk gaat worden, bestaat waarschijnlijk ook al wel tien jaar. Dat geldt ook voor Artificial Intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie, en dat is precies wat de komende jaren een immense impact gaat hebben op de retailbranche. We zien momenteel al een enorme groei in de populariteit van AI, waar het gebruik van chatbots en voice ook onder vallen. Amazon is met haar personal assistant Alexa bijvoorbeeld al het verst op dit gebied.

AI heeft voordelen voor iedereen, maar verandert het winkelgedrag

Onder AI gaat het shoplandschap drastisch veranderen. Zo verloopt naar verwachting dertig procent van de browsersessies in 2020 zonder scherm. Retailers doen er dan ook verstandig aan om nu in AI te investeren in plaats van nog een app te ontwikkelen. De verwachting is namelijk dat komend jaar al twintig procent van de bedrijven hun apps overboord gaan gooien. Door het enorme aanbod is het nu immers bijna onmogelijk om nog succesvol te worden met apps.

Deze opmars van AI wordt onder andere bewerkstelligd door de sterke groei van slimme speakers. De adoptie van deze techniek gaat veel sneller dan die van mobiele apparaten en andere technologieën. Dit komt vooral omdat alle doelgroepen gebaat zijn bij de ontwikkeling van voice-technologieën. Voor jongeren zorgt het ervoor dat ze snel hun aankopen kunnen afhandelen, terwijl ouderen en mensen met een visuele beperking geen moeite hoeven te doen om teksten op het scherm te lezen.

Al deze aspecten wijzen erop dat AI inderdaad de nieuwste retailtrend gaat zijn het komend jaar. Al moet er bij dergelijke voorspellingen altijd een slag om de arm worden gehouden; bij een onderzoek naar de belangrijkste marketinggebieden eerder dit jaar, noemde slechts twee procent van de ondervraagden voice.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond