Timing, de grote uitdager van innovatie
Timing is alles. Bij sport, muziek en koken bijvoorbeeld. De bal raken op het juiste moment, een bepaalde noot spelen in perfect samenspel of je biefstuk uit de pan halen als ‘ie precies goed is. Ook innovatie is erg gevoelig voor timing. Wil je innoveren, kies dan het juiste moment. Niet je idee of businessplan, niet het feit dat je de eerste bent, nee: je timing bepaalt je succes.
In de financiële wereld zien we een enorme golf van FinTech (Financiële Technologie) proposities opkomen. Mogelijk is dit wel dé perfecte timing voor start-ups die nieuwe financiële proposities aanbieden.
Belangrijker dan het idee?
Hoe ongelooflijk belangrijk timing is voor bedrijven, demonstreerde Bill Gross in zijn Ted-video ‘The single biggest reasons why start-ups succeed’. Hij onderzocht bij tweehonderd bedrijven welke factoren de meeste invloed hadden op hun succes. Wat denk je? Timing had verreweg de grootste impact. Met een score van 42 procent werd het beoordeeld als belangrijker dan het team en de uitvoering (32%), het idee (28%) of zelfs het business model (24%). Budget stond op de laatste plaats met veertien procent.
Goed getimede businessmodellen met disruptieve potentie
Airbnb is een geweldig voorbeeld van een onderneming die succes heeft door perfecte timing. Het bedrijf werd opgericht in 2008, net toen de crisis z’n hoogtepunt bereikte. Mensen zochten extra geld, reizigers goedkopere overnachtingsplekken. Zo ontstond het idee om vakantiegangers particuliere kamers te laten huren. Gewoon bij mensen thuis. Vóór de crisis – toen de behoeftes aan beide kanten minder groot waren – had deze constructie waarschijnlijk niet gewerkt. Maar momenteel is Airbnb beschikbaar in 34.000 steden en heeft het bedrijf een geschatte waarde van 20 miljard dollar.
Een ander bedrijf dat tijdens de crisis op het juiste moment een nieuw businessmodel lanceerde, is Uber. Het privéchauffeur-segment leed onder de crisis: mensen namen meer gewone taxi’s of het openbaar vervoer. Uber speelde hierop in. Het bedrijf treedt op als bemiddelaar tussen reizigers en privéchauffeurs en biedt klanten voor een lagere prijs toegang tot meer luxe en comfort. Binnen de kortste keren stootte Uber standaard taxidiensten van de troon. Gevolg: zelfs taxichauffeurs gingen ritjes aanbieden via het bedrijf om hun werk te behouden. Tegelijkertijd speelde Uber slim in op de komst van apps en smartphones. Een taxi via Uber bestellen ging ineens makkelijk en transparant via een app. Veel toegankelijker dan bij reguliere taxidiensten. Het succes was gigantisch, mede door hun goede timing.
Liever een snelle volger dan de eerste zijn
Airbnb en Uber waren pioniers. Maar de eerste zijn is geen garantie voor succes. In gedegen voorstellen en nieuwe technologieën moet je meestal veel tijd én geld investeren. Vaak zie je dat beginnende ondernemers allerlei (technologische) obstakels moeten overwinnen om hun product zó te krijgen dat het interessant is voor een groot publiek. Het gebeurt weleens dat een ‘snelle volger’ het idee overneemt. Zoals Geoffrey Moore al opmerkte in 1991: ‘op het moment dat bewezen is dat de markt klaar is voor een product, is het eerste investeringsrisico aanzienlijk lager’.
Aangezien de eerste obstakels dan al zijn overwonnen kan hij al zijn tijd en middelen inzetten om het idee perfect uit te voeren en vervolgens met een vergelijkbaar product naar de markt te komen. En….waarschijnlijk heeft ‘ie ook nog meer succes, vanwege goede timing. Perfecte voorbeelden van snelle volgers zijn Google en Facebook. Deze IT-grootmachten waren niet de uitvinders van hun eigen product, maar wel verantwoordelijk voor de introductie ervan in de markt. Hun prestaties zijn mede te danken aan de juiste timing. Hun succes moet een grote bron van frustratie zijn voor de eigenlijke bedenkers die qua timing minder geluk hadden.
Ook te vroeg lanceren is slechte timing
Steve Sasson, ingenieur bij Kodak, was te vroeg met zijn uitvinding van de digitale camera in 1975. Toen hij zijn idee aan het managementteam van Kodak presenteerde, namen ze hem niet serieus: het zou niet méér filmrolletjes gaan verkopen. Het management zag de disruptieve potentie van digitale fotografie dus niet. Je kunt je ook afvragen of de digitale camera wél succesvol zou zijn geweest bij consumenten in de jaren zeventig. PC’s waren nog niet wijd verspreid, er was weinig capaciteit om digitale foto’s te verwerken en geheugenmogelijkheden waren nog beperkt. De vlucht die de digitale camera begin 2000 nam, had toen nooit kunnen plaatsvinden. Anders gezegd: de timing was niet goed.
Nog een voorbeeld van een recente timing-flop: Google Glass, die niet voor het succes zorgde dat Google voor ogen had. Google Glass gaf gebruikers geen frictieloze ervaring, bovendien waren ze niet bereid om een lelijke bril te dragen. Oftewel: de voordelen wogen niet op tegen de nadelen. Te vroeg gelanceerd? Zou kunnen. Als de technologie straks is verbeterd en het uiterlijke bezwaar overwonnen, wie weet. De toekomst zal het uitwijzen.
Timing en haar ‘usual suspects’
Macro-economische factoren hebben een grote invloed op timing. Economische hoogtij bijvoorbeeld, of juist een crisis. Technologische mogelijkheden en acceptatie spelen ook een belangrijke rol. Denk aan (draadloos) internet, de smartphone en de microprocessor: het duurde even voor ze en masse werden omarmd. Newsweek betoogde in een artikel in 1995 zelfs waarom het internet zou falen. Het zou alleen voor IT-mensen en hackers interessant zijn, niet voor de gewone mens. Het zou een grote verzameling van onaangepaste en ondoorgrondelijke data zijn, niet geschikt voor een bepaald doel, omdat het menselijk contact en dus de betrouwbaarheid ontbreken. Hoe anders kijken we hier nu tegenaan!
Dezelfde aversie bestaat nu tegen de Blockchain. De technologie wordt vaak geassocieerd met criminele activiteiten, waardoor we de werkelijke potentie ervan over het hoofd zien. Volgens mij komt dit vooral door gebrek aan kennis van de Blockchain-technologie. Ook hebben we op dit moment niet genoeg technologische capaciteit om de Blockchain écht goed te gebruiken. Er kunnen maar gemiddeld zo’n zeven transacties per seconde worden verwerkt; lang niet genoeg voor de hele financiële sector om de technologie te accepteren voor hun transacties. Wel verwacht ik dat de techniek binnen afzienbare tijd de juiste capaciteit zal hebben. Hoewel de perfecte timing voor massale acceptatie van de Blockchain pas in de toekomst ligt, mogen we de mogelijkheden en potentie ervan nu niet negeren.
Tijdgeest en timing
Peer-tot-peer financieringen hebben een enorme vlucht genomen de afgelopen jaren. Technologie maakt nieuwe investeringsmogelijkheden mogelijk, buiten de traditionele om. De traditionele investeringsmogelijkheden hebben een beschadigd imago door de recessie. Daarnaast hebben de nieuwe mogelijkheden de interesse van sociale investeerders en een nieuwe generatie gewekt. Zij zien het investeren in nieuwe bedrijfjes en proposities als onderdeel van hun levensstijl, imago en reputatie.
Ook de tijdgeest beïnvloedt of de timing goed is. Het afgelopen decennium zie je steeds meer gezinnen waarin beide partners werken en dus minder vrije tijd hebben. Netflix speelt hier slim op in door mensen de mogelijkheid te bieden zelf te bepalen wat ze willen zien en wanneer. Ook Spotify is ermee bezig: iedereen kan snel afspeellijsten samenstellen. En Booking.com biedt je de mogelijkheid om snel en makkelijk hotels te vergelijken en boeken.
Kun je timing beïnvloeden?
Zelf geloof ik niet dat veel dingen timing écht kunnen beïnvloeden. Het begrip is moeilijk te concretiseren, laat staan sturen. Maar van één ding geloof ik zeker dat het invloed heeft op timing: regulering. Zo ondersteunt de Britse regering onder andere API’s en P2P-proposities. Zij creëerden daarmee een betere timing voor crowdfunding-platforms in het Verenigd Koninkrijk. En stimuleert het Europees Parlement het gebruik van API’s (Application Programmable Interfaces) met hun PSD2 ‘Access to the Account’-wetgeving. Hiermee creëren ze een geweldig momentum voor bedrijven die nieuwe inzichten in data kunnen geven aan klanten.
Hoe bereid je je voor op disruptie?
In de financiële wereld zien we een enorme golf van FinTech (Financiële Technologie) proposities opkomen. Mogelijk is dit wel dé perfecte timing voor start-ups die nieuwe financiële proposities aanbieden. Samenwerken met deze partijen en adopteren van nieuwe concepten zijn daarom voor ons belangrijk.
Net als het aanleren van nieuwe vaardigheden. Zoals nieuwe klantgerichte werkwijzen, de juiste start-ups en innovatieve tech-bedrijven selecteren, nieuwe klantproblemen identificeren en leren samenwerken met deze partijen. Start-ups van vandaag zijn niet voor niets zo succesvol: ze hebben een lean manier van werken geadopteerd en zijn zo in staat proposities sneller te valideren. Daardoor hebben ze een kortere product- en servicelifescycle. Op het gebied van agile werken, veranderingen en innovatiesnelheid kunnen we veel van ze leren. Dat is ook voor ons van belang, voor de juiste timing.
*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van ABN AMRO.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond