-

De disruptie voorbij: samenwerking tussen corporates en startups

In veel sectoren wemelt het van de startups, die met vernieuwende bedrijfsmodellen marktaandeel proberen te veroveren of zelfs de gevestigde orde omver willen werpen. Ze zetten verdienmodellen van traditionele corporates onder druk en dwingen ze tot verandering. Daar moet u niet bang voor zijn, u moet het juist omarmen. Creëer een corp-up: een tijdelijke formatie waar corporates en startups op strategisch niveau samenwerken en elkaars potentieel optimaal benutten om sneller betere diensten te leveren.

Laat u niet leiden door disruptie-vrees

Na onder andere de uitgeverij-, telecom- en energiesector staan nu de financials boven aan de lijst om eens flink door elkaar geschud te worden. Als u alle nieuwe uitdagers ziet, is het niet gek dat mensen roepen dat er straks geen plek voor banken meer is. Maar klopt dat wel? Er zijn zeker producten en diensten die in potentie een groot stuk van uw markt kunnen afnemen, zoals Bitcoin en het achterliggende blockchain transactiesysteem. Maar niet elke innovatie uit Silicon Valley of van een Amsterdamse zolderkamer bedreigt meteen uw bestaansrecht. Startups zijn er namelijk in verschillende vormen, en vele bieden interessante kansen tot samenwerking.

Drie soorten start-ups

Natuurlijk moeten corporates startups serieus nemen en ontwikkelingen op de voet volgen. Kijk wat u van ze kunt leren en zorg dat uw organisatie klaar is om zich snel aan te passen op kleine en grote veranderingen in het speelveld. Door de bank genomen, zijn er drie soorten start-ups:

Vervangers
Een klein aantal startups heeft de potentie om een branche helemaal op zijn kop te zetten. Zij bieden een alternatief voor uw diensten of infrastructuur en zijn daardoor in eerste instantie een bedreiging die u serieus moet nemen. Maar deze disruptieve innovators veroveren de markt meestal niet van de ene op andere dag en ook zij moeten omgaan met het hoge tempo waarin ontwikkelingen elkaar opvolgen.

Waar het vorig jaar vooral draaide om Bitcoin startups, gaat het nu over de kracht van de blockchain. In de praktijk ontstaan er daardoor vaak hybride modellen, waarbinnen corporates en startups een manier vinden samen te werken en allebei waarde toe te voegen. Zo werd Peer-to-Peer Finance jarenlang gezien als een manier om banken overbodig te maken.

Maar nu de platformen schaalvergroting zoeken en kapitaal nodig hebben om deze groei te financieren, kloppen ze aan bij de grote financiële instellingen. Is dat de start van een win-win of halen banken hiermee het paard van Troje binnen? Meer over Peer-to-Peer Finance in mijn volgende blog.

Hervormers
Deze startups werken veelal vanuit een ideologie en streven ernaar om traditionele sectoren een flinke facelift te geven. Daarbij stimuleren zij nieuwe concepten binnen een bestaande markt, zoals alternatieve financiering voor startups en mkb’ers door middel van crowdfunding.

Daarnaast willen zij de wereldwijde welvaart bevorderen door belangrijke diensten beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van bankdiensten op basis van mobiele technologie die erg succesvol is in derdewereldlanden. Alleen al vanuit maatschappelijk oogpunt is het interessant om met dit soort startups naar samenwerkingsmogelijkheden te kijken.

Verrijkers
Veruit de grootste categorie startups levert niche-diensten die kansen bieden om het bestaande aanbod van corporates uit te breiden en verbeteren. Denk aan startups die financiële data verrijken door er real time inzicht in te geven of er spelelementen aan toe te voegen om de gebruikerservaring te verbeteren (gamified content). Die partijen zoeken juist vaak de connectie met corporates. Ze willen bijvoorbeeld hun visie op de markt valideren bij een ervaren partij, hun innovatie op grote schaal testen of gebruikmaken van uw naam en netwerk.

Leer elkaars taal spreken

Een soepele samenwerking tussen startups en corporates is hard werken. Vaak vormen de enorme verschillen in bedrijfscultuur en werkwijze een flink struikelblok. De meeste startups hebben geen idee van de processen, structuren en systemen binnen grote organisaties. Corporates weten zich geen raad met dagelijkse sprints, constante user experience optimalisatie en real time experimenten.

Als twee bedrijven van verschillende planeten komen en ze willen samen iets bereiken, dan moeten ze in ieder geval dezelfde taal spreken. Een tolk is daarbij onmisbaar, een tussenpersoon die beide werelden kent en op het juiste niveau aan elkaar koppelt.

Zet stappen richting een gezamenlijk doel

Corporates moeten verandering omarmen en de deur openzetten voor innovatieve startups. Creëer hiervoor een plek binnen uw bedrijf waar geëxperimenteerd mag worden. Een plek waar u vooral veel leert, door markten te verkennen en met nieuwe bedrijfsmodellen te spelen. Zorg er wel voor dat die inzichten in uw organisatie landen, anders blijft de impact beperkt.

Innoveren biedt geen zekerheden, dus verwacht niet direct keiharde resultaten: van de twintig experimenten slagen er misschien twee. Maar moet u het daarom laten? Natuurlijk niet! Elke samenwerking met een start-up maakt u wijzer en draagt bij aan de cultuuromslag richting een wendbare, slagvaardige corp-up.

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van ABN AMRO.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marcel

Het is naar mijn idee ook een misvatting dat als corporate dergelijke innovatie te stoppen is. Je kunt innovatie maximaal vertragen. Beter echter om zelf mee te gaan en je bedrijf op tijd aan te passen aan innovatie dan vasthouden aan bestaande modellen en over 10 jaar je bestaansrecht verliezen.

En innoveren is eigenlijk toch vooral erg leuk? Waar denk je dat de generatie van vandaag de dag liever wil werken? Bij die goed betalende grijze organisatie of die hippe startup met wat minder loon?

Menno

Hallo Marcel, goede aanvulling! Het is zeker niet te stoppen. Omarmen is mijn devies. Ben inderdaad nieuwsgierig welke keuze de nieuwe generatie maakt. Het helpen een ‘traditionele’ corporate te transformeren heeft ook een appeal. Dat kan vanuit een startup in samenwerking met ons, als flexibele schil en in vast dienstverband. Welcome!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond