-

Veranderende SERPS: zegen of vloek?

Niet alleen het algoritme van Google verandert voortdurend, ook de formats en weergave van resultaten in de SERPs veranderen. Inmiddels is 34 procent van de zoekopdrachten ‘no-click searches’. Dit betekent dat de consument het antwoord al vindt binnen de SERP. 

De alsmaar veranderende SERPs (Search Engine Result Page) bleken een hot topic op BrightonSEO. Rich Snippets, Answer boxes, grafieken, lijstjes, tabellen, afbeeldingen of carrousels; ze verschijnen allemaal in de zoekresultaten. Inmiddels is 34 procent van de zoekopdrachten ‘no-click searches’. Dit betekent dat de consument het antwoord al vindt binnen de SERP. Je hoeft niet meer door te klikken om te vinden wat je zoekt. Google focust echt steeds meer op de gebruiker. Jij moet zo snel en gemakkelijk mogelijk vinden wat je zoekt. Hoe speel je hier als bedrijf op in?

1. Wees zo zichtbaar mogelijk

Makkelijker gezegd dan gedaan: zo zichtbaar mogelijk zijn. Zeker nu de ‘ouderwetse’ organische resultaten verder naar beneden verdwijnen. Sprekers Rand Fishkin, Hannah Thorpe en Izzi Smith laten niet alleen het gevaar zien. Ze zeggen vooral: maak gebruik van de mogelijkheden die Google biedt. Investeer in on-serp en in-serp SEO. Met Structured Data, Google My Business, YouTube, Google Images en Google Maps beheer je zelf hoe en wat er over jouw bedrijf getoond wordt. Creëer content voor deze kanalen en zorg dat je content geschikt is voor de verschillende SERP features.

Wees herkenbaar. Zoals Rand Fishkin zei: “Investeer nu in SEO, zodat je sterker staat wanneer de ontwikkelingen binnen Google nog verder gaan of de SERPs ‘paid only’ worden”. Kijk hoe de SERPs er voor jouw focusgebieden uitzien en richt hier je activiteiten op. Zie je voor jouw categorieën dat er veelal video’s getoond worden? Focus op video content. En al komt er misschien geen klik uit, het is beter als jij de Answer Box hebt dan wanneer je concurrent er staat.

2. Ga voor Featured Snippets en wek interesse

De uitgebreide resultaten kunnen ervoor zorgen dat consumenten niet meer doorklikken naar je website, maar ze kunnen ook juist bijdragen aan je SEO en consumenten helpen. Izzi Smith laat vier voordelen van featured snippets zien: meer traffic, meer conversies, meer naamsbekendheid én goed voor voice search.

Stap 1 : Krijg featured snippets

Hoe krijg je featured snippets die wel in je voordeel werken? Kijk eerst waar consumenten naar op zoek zijn. Ga verder dan een keyword research, doe een ‘probleem – oplossing onderzoek’. Zorg dat de content nuttig is voor de gebruiker. Featured snippets zijn vooral gebaseerd op vragen, voorzetsels en vergelijkingen. In Google Analytics kun je zelf je kansen vinden. Ga naar de Google Search Console data in GA en regex alle zoekopdrachten die woorden als ‘waarom’, ‘hoe’, ‘hoeveel’, ‘zonder’, ‘zoals’ bevatten. Dit zijn zoekopdrachten die de mogelijkheid tot een featured snippet hebben. Creeër, herschrijf of herstructureer content zodat het user-centric is én begrijpelijk voor zoekmachines. Izzi noemt dit ‘grabbable content’. Structureer je pagina zo, zodat Google het eenvoudig over kan nemen. Gebruik lijstjes, alinea’s met duidelijke subkoppen en tabellen op je pagina. Maar vergeet ook structured data via schema.org niet.

Stap 2: Krijg clicks

Om clicks te krijgen, moet je interesse wekken. Een interessante titel kan helpen. Maar zoek ook voor de kansen met een hogere klik-intentie. Zorg dat mensen meer willen weten. Uitgebreide pagina’s met nuttige en extra informatie hebben meer kans op een klik. Laat zien dat jij er verstand van hebt en de autoriteit op dit gebied bent. Maak je lijstjes en tabellen lang genoeg. De meeste snippets kunnen niet meer dan 5 rijen laten zien. Sommige featured snippets laten een ‘lees meer’ of ‘meer items’ zien waardoor gebruikers eerder geneigd zijn door te klikken om de hele lijst of alle content te kunnen bekijken.

Stap 3: Converteerbare snippets

Wil je er ook conversies uithalen? Kijk dan eens naar zoekopdrachten met een informationele én transactionele intent. Deze kunnen komen van iemand die zoekt naar net dat beetje informatie voordat ze tot een aankoop overgaat. Bijvoorbeeld: “Hoe oud moet je zijn om een auto te huren?”

Stap 4: Brand awareness

Featured snippets verhogen je zichtbaarheid in de SERP. Het belangrijkste is dat je merk herkenbaar is. Een afbeelding van een ander merk doet af aan je naamsbekendheid. Optimaliseer je afbeeldingen dus ook voor featured snippets. Zorg dat ze relevant zijn bij de content op de pagina. De afmeting kan ook van invloed zijn. Probeer de afbeeldingen kleiner dan 600 px te houden, met een ratio 4:3.

3. Verdien het om te ranken

Als je alles geoptimaliseerd hebt, is het van belang dat je Google laat zien dat jouw merk er hoort te staan. Wanneer je hetzelfde product voor een vergelijkbare prijs verkoopt als jouw concurrenten, zul je op een andere manier het verschil moeten maken. Brand Awareness & Popularity zijn een grote indicatie voor Google. Hannah Thorpe wijst ons wederom op ‘brand’ als een van de ranking factoren. Google begrijpt het umfeld van vele zoekopdrachten: niet alleen gerelateerde zoekopdrachten en synoniemen, het begrijpt ook steeds beter waar een merk voor staat. Denk eens aan airfryers, vaseline, post-its of Google zelf. Deze merken staan vrijwel gelijk aan het product. Vergelijkbare merken worden ook door Google begrepen.

Hannah Thorpe noemt dit ‘synonym brands’. De manier waarop en hoe er naar jouw merk gezocht wordt, erover gepraat en naar gelinkt wordt, het draagt allemaal bij aan het begrip van Google. Laat zien waar je voor staat, begrijp je klanten en zet hen daadwerkelijk centraal. Wanneer je posities gelijk blijven, maar je CTR stijgt, kan het goed zijn dat je naamsbekendheid is gestegen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond