-

Het einde van Google Search? Of toch niet?

Veel nieuwsartikelen beschrijven een wereld waarin mensen niet langer op Google (of YouTube of TikTok) naar informatie zoeken, maar in plaats daarvan vertrouwen op ChatGPT of andere AI-‘tools’.

Wat deze artikelen echter vaak over het hoofd zien, is dat de intentie waarmee je een zoekmachine gebruikt (of het nu Google, YouTube of TikTok is) sterk van invloed is op het platform dat je kiest.

Zelfs met de introductie van GPTsearch moeten we ons afvragen: vervangt AI daadwerkelijk de ‘traditionele’ zoekplatforms, of voegt het simpelweg extra ondersteuning toe die naast andere platforms zal blijven bestaan in de search journey van een gebruiker?

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een tankstation in de buurt, dan zou je het ChatGPT waarschijnlijk niet vragen, maar gebruik je Google (Maps). Wil je weten hoe je een lekkende kraan kunt repareren, dan kijk je een video op YouTube of TikTok. Als Gen-Z wil leren hoe ze een cadeau kunnen inpakken, zoeken ze waarschijnlijk een tutorial op TikTok.

ChatGPT of andere AI-tools zullen niet al het zoekverkeer overnemen: ze zijn er simpelweg om je te helpen wanneer je op zoek bent naar zeer specifieke informatie, bijvoorbeeld een tiendaags reisschema voor een trip door Zweden maken, of de stappen opstellen om je in één maand voor te bereiden op een marathon.

Ja, consumenten zoeken op wel duizend verschillende manieren, maar hun intentie (de ‘waarom’) is cruciaal om te bepalen welk platform ze gebruiken. Dit zal altijd variëren en zal nooit leiden tot één enkel, verenigd platform.

Zoeken in bredere context

Toch verandert het internet inderdaad elke dag! En daarmee verandert ook de manier waarop we naar informatie zoeken. Nieuwsartikelen melden graag “het einde van Google”, wat naar mijn idee wat overdreven is. Maar ze wijzen echter wel terecht op een echte verschuiving in hoe consumenten zoeken. Consumenten typen niet meer alleen een paar woorden in een zoekbalk in. Tegenwoordig zoeken we naar informatie in een bredere context, vaak sterk beïnvloed door onze eigen ervaring, maar ook door die van anderen om ons heen.

Neem TikTok als voorbeeld. Met zijn korte video’s en focus op visuele storytelling is het een populaire plek geworden om snel informatie te vinden. Op zoek naar een pastarecept? Een snelle zoektocht op TikTok levert talloze video’s op van thuiskoks die je stap voor stap op een boeiende manier door het recept leiden, de een nog relevanter voor jouw zoekopdracht dan de ander.

Diversere toekomst

Deze verschuiving in zoekgedrag gaat niet alleen over het opzoeken van informatie. We zien ook een verschuiving in de wensen voor content tijdens het opzoeken van deze informatie: men wil niet langer enkel blauwe linkjes en keywords, maar juist content die visueel ook aantrekkelijk is voor onze ogen. We willen een antwoord op onze vraag, en als het even kan, worden we daarin ook meer vermaakt met wat we te zien krijgen.

Dit betekent niet dat Google verdwijnt, maar het laat wel zien hoe onze zoekgewoontes veranderen. We bewegen van een door algoritmes gedreven wereld naar een wereld waarin sociale interactie en zorgvuldig samengestelde content een grotere rol speelt. De toekomst van zoeken zal diverser zijn, met Google, AI-tools, sociale netwerken en content platforms die allemaal hun eigen rol spelen.

Terwijl we ons in dit nieuwe landschap begeven, is het duidelijk dat het belangrijker is om aanwezig te zijn waar je consument zoekt en zich oriënteert, dan je uitsluitend op één platform te richten.

Over de auteur: Stef van der Burg is Senior strategist bij team5pm.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond