-

Videocontent: de strategie van de Persgroep

Voor de Persgroep is video een belangrijk onderdeel van de contentstrategie. Daarom werd mijn bedrijf Makers Channel – inmiddels omgedoopt tot MyChannels – vorig jaar overgenomen. AD.nl is het eerste platform waarop goed zichtbaar is waar de Persgroep heen wil met videocontent.

Over drie jaar is 82 procent van alle webverkeer video. Het toevoegen van een filmpje aan een e-mailmarketingcampagne kan de CTR met 200 tot 300 procent verhogen. Een post op social media met een video erin wordt twaalf keer meer gedeeld. Uit een meting van GfK ViewScape van afgelopen juni blijkt dat 49 procent van de Nederlanders boven de achttien inmiddels naar betaalde online videocontent kijkt via een abonnement of losse verkoop. Volgens YouTube verdubbelt de consumptie van video’s op mobiele apparaten jaarlijks. En video-advertenties maken inmiddels 35 procent uit van de totale uitgaven aan online adverteren.

Waar al deze cijfers op neerkomen, is dat video essentieel is als je een groter bereik wilt realiseren. Logisch dus dat een uitgever zoals de Persgroep kijkt naar de mogelijkheden.

Drie opdrachten

Bij de overname kregen we drie opdrachten mee: het videovirus verspreiden binnen de Persgroep, onze platformtechnologie op een eenvoudige manier intern en extern implementeren en natuurlijk de daadwerkelijke productie van videocontent.

We zijn nu dik een jaar bezig en de journalisten binnen de Persgroep zijn enthousiast over de mogelijkheden die video biedt om een verhaal te vertellen. Wat de technologie betreft, we willen één platform dat door alle titels in de Persgroep kan worden gebruikt. Die technologie kun je natuurlijk ook heel goed buiten de Persgroep inzetten. We zijn nog niet zover dat we het vermarkten maar dat zit wel in de pijplijn.

Op AD.nl/video zie je hoe we de rol van video in de Persgroep vorm hebben gegeven. Nieuws is de kern van AD.nl en de nieuwsvideo’s hebben dan ook de meeste views. Maar uit het leesgedrag blijkt dat er ook veel belangstelling is voor entertainment en sport. We zijn daarom partnerships aangegaan met partijen als Discovery, TLC, Vice en Ziggo Sport. Van populaire series en gebeurtenissen maken we video’s die geschikt zijn voor online consumptie, dus overdag kort en snel en ’s avonds wat langer.

Waarom AD.nl?

Er is gekozen voor AD als eerste platform omdat het miljoenen unieke hits per dag heeft en groot is in show en sport. Het is daardoor makkelijker om onze entertainmentcontent weg te zetten. Voor onze partners is het prettig dat ze via nieuwe kanalen worden gevonden door kijkers die misschien niet weten dat Discovery onder 16 op hun afstandsbediening is te vinden of die überhaupt niet lineair tv-kijken. De content die we maken is van tv-series die al zijn uitgezonden, waar de highlights uit worden gehaald. Het werkt dus niet kannibaliserend.

Geld verdienen we met branded content en in samenwerking met BrandDeli op pre-rolls. Dat kan een volledig branded filmpje zijn of een vorm van de bekende mededeling ‘dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door…’. Dit is overigens niet alleen interessant voor bedrijven die een jonge doelgroep willen bereiken. Onze ervaring is dat alle leeftijdsgroepen videocontent kijken, maar dan moet je het wel aanbieden op een plek waar ze aanwezig zijn. De oudere doelgroep heeft bijvoorbeeld geen zin of tijd om op YouTube te grasduinen. Door de video’s op een platform te cureren dat ze toch al bezoeken, bereik je deze mensen ook. Kortom, onze strategie is kwalitatief goede content centraal aan te bieden via verschillende kanalen.

Next step: native app

Voor ons is de volgende stap de performance omhoog krijgen. We introduceren binnenkort een nieuwe native app, waarin gebruikers hun favoriete series kunnen volgen en in de toekomst worden beloond voor hun betrokkenheid. Hoe die beloning eruit komt te zien, daar zijn we nog over aan het nadenken. We willen communities bouwen rondom series en zo kijkers aan ons binden. Met als uiteindelijk doel een videoplatform te kunnen aanbieden met een substantieel volume, dat interessant is voor verschillende doelgroepen en natuurlijk aantrekkelijk voor adverteerders.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond