-

Vijf apps om te volgen in 2015

Wat zijn de vijf apps om te volgen in 2015? Welke gevestigde spelers gaan een spannende periode tegemoet, en van welke kleinere apps ga je in 2015 nog veel meer horen?

1. Acompli

Acompli was een van de verrassendste nieuwkomers onder de productiviteitsapps in 2014. De applicatie combineert e-mail, een agenda, een afsprakenplanner, toegang tot je cloudopslag en contactenbeheer – en behoudt daarbij zeker op de iPhone en iPad ook nog overzicht. Vooral met de opgeruimde e-mailinbox en de overzichtelijke agendaweergave scoort de app punten.

Vijf apps om te volgen 2015 Acompli iPad

Dat is Microsoft ook niet ontgaan. De softwaregigant herpakte zich afgelopen jaar met mobiele en goed werkende versies van Microsoft Office, notitie-app OneNote, MSN-nieuwsapps en een verrassende integratie tussen Dropbox en Office. Het ultieme gebaar dat Microsoft een nieuwe periode aanboort: het staat open voor een dienst die concurreert met Microsofts eigen (en uitstekende cloudopslag) OneDrive. Bij die nieuwe visie hoort klaarblijkelijk ook een goede applicatie die e-mail, agenda en bestandsbeheer combineert. Microsoft kocht Acompli voor 200 miljoen dollar, en heeft voor het eerst in het mobiele tijdperk een goede mailtoepassing in handen.

Wat betekent die overname voor Acompli en voor Microsoft? Acompli ondersteunt naast Outlook ook de mail- en agenda-accounts van Google en Yahoo. Zet Microsoft zijn integratie met oude vijanden door, is het een talent incquisition of wordt Acompli stiekem toch Outlook? Acompli gaat in 2015 laten zien welke kant Microsoft op wil.

2. Workflow

iOS is wat losser geworden sinds Apple iOS 8 uitbracht in het najaar van 2014. Onafhankelijke toetsenborden bestormden de App Store en applicaties introduceerden en masse widgets waarmee je een deel van een app kan raadplegen zonder die te openen. Maar de echte rekbaarheid van iOS zit hem in extensies. De jonge Amerikaan Ari Weinstein zoekt de grenzen op. Zijn applicatie Workflow maakt de weg vrij voor allerlei scripts die je vanuit een extensie kan uitvoeren.

Vijf apps om in de gaten te houden in 2015 Workflow

Momenteel zijn die scripts vooral toegespitst op Safari. Druk op de deelknop in Safari, open de Workflow-extensie en je krijgt een portaal voor allerlei acties die je zelf of anderen hebben geprogrammeerd. Nu al kan je een webpagina opslaan als PDF-pagina. Alle afbeeldingen erop downloaden naar Dropbox. Hem opslaan als Evernote-notitie, inclusief de tekst die je op je klembord hebt staan. Dat aantal mogelijkheden gaat nog veel groter worden. Door knutselaars die met de app spelen, door Weinstein die zelf nieuwe mogelijkheden toevoegt en vooral doordat steeds meer apps extensies zullen ondersteunen, die Workflow weer in het proces kan opnemen.

Waar IFTTT vooral processen op de achtergrond stroomlijnt, kan je in Workflow actief een proces starten. Déze webpagina wil je als screenshot opslaan. Voor het starten van déze app wil je dat het scherm dimt. Déze navigatie-app moet je route-informatie uitlezen. Workflow bespaart nu al kosten op andere apps voor specifieke doeleinden (zoals PDF-pagina’s maken van websites), en dat kunnen er nog veel meer worden. Maar het is vooral interessant om te zien in hoeverre Workflow iOS 8 nog verder kan oprekken.

3. Peerby

In de afgelopen vier jaar heb ik voor iCulture allerlei apps zien langskomen die leen- en ruilverkeer tussen mensen wilden opzetten. Niet een sloeg er een deuk in een pakje boter. Het schortte voortdurend aan gebruiksvriendelijkheid, een gerichte doelgroep en, niet over het hoofd te zien, koude acquisitie. Je moet niet slechts één persoon, maar een groep personen in een gebied zover zien te krijgen om een app te gebruiken. Dat lukte ze allemaal niet.

Peerby-transacties-iPhone

Behalve de Nederlandse startup Peerby. In Groningen kan ik een oproep doen voor een heggenschaar en krijg ik binnen een uur vijf antwoorden van mensen die hun heggenschaar willen uitlenen. Wanneer heb ik hem nodig? Kan ik hem deze middag al ophalen? Peerby werkt uiterst effectief – en dat is een knappe prestatie na een aanloopperiode vanaf mei 2013. De potentie van het platform bleef niet onopgemerkt. Van onder andere Sanoma haalde de leenapp 1,7 miljoen euro aan investering binnen, waarmee de applicatie voet aan de grond wil krijgen in 50 Amerikaanse steden.

Peerby is daarmee een van de meest ambitieuze Nederlandse consumer-to-consumer startups van de afgelopen jaren. Alleen dat maakt al dat we een oogje in het zeil moeten houden op de app, die op dit moment trouwens beter in elkaar steekt qua werking dan qua uitstraling.

4. Twitter

Hoe gaat Twitter het nieuwe jaar overleven? Het sociale netwerk met de berichten van 140 tekens, voelt de beurs in haar nek hijgen en ziet zich genoodzaakt om meer gebruikers te trekken en vast te houden – of op een andere manier geld te verdienen.

Vijf apps om te volgen 2015 Twitter

In de afgelopen periode poogde het netwerk vooral nieuwe gebruikers binnenboord te houden en betrokkenen te krijgen. Twitter wierp zich zeker in de VS op als het ‘tweede scherm’ om over televisieprogramma’s en sportwedstrijden te praten. Er kwam een uitgebreide Ontdekken-sectie in de app, waarin gebruikers constant geprikkeld worden populaire accounts te volgen en vooral aan te haken bij de accounts die je vrienden op het medium ook al volgen. Wie nu een Twitteraccount aanmaakt, krijgt bovendien de opdracht eerst vijftien accounts (vijf beroemdheden, vijf nieuwskanalen en vijf mensen) te volgen voordat je aan de slag kunt.

Maar het heeft Twitter nog niet gebracht wat het wilde. Onderzoeken wijzen uit dat Twitter qua gebruik en aantal fanatieke gebruikers niet of nauwelijks is gestegen. Facebook zag gebruikers minder tijd aan de app besteden, maar Instagram, Tumblr en Pinterest waren de alternatieve platformen waar mensen naar uitweken. Twitter was niet een van de voorname plussers. Dat betekent dat Twitter het vertrouwen van de beurs nog altijd niet gewonnen heeft – en dat je vraagtekens kan zetten bij de toekomst van het netwerk.

Een van de eerste vernieuwingen die Twitter zal doorvoeren, is het uploaden en afspelen van eigen video’s. Daarnaast gaan geluiden op dat Twitter moet werken aan verschillende, losse apps. Een aparte Direct Message-app die kan concurreren met de WhatsApps en Facebook Messengers van deze wereld, kan daar een voorbeeld van zijn. Succes van die losse apps is echter allerminst verzekerd. Twitter’s korte video-app Vine haalde geen greintje van het succes van Twitter zelf. Je hoeft bovendien maar naar buurman Facebook te kijken om te zien dat losse apps met een grote naam erachter, geen succesgarantie hebben. Facebook Rooms, Slingshot en Facebook Groups zetten allen geen zoden aan de dijk. Bewezen apps als selfie-app Shots overnemen, lijkt een logischere keuze om verder te groeien – maar maken die Twitter echt sterker?

5. Blendle

De spannendste startup van Nederland komt van Marten Blankesteijn en Alexander Klopping, maar is vooralsnog meer website dan app. De digitale kranten-artikelen-kiosk Blendle heeft een fraaie website waarin je door aangeraden artikelen scrollt, kranten en tijdschriften doorbladert en personen kan volgen, om hun aanraders mee te krijgen. De iPhone-app die in 2014 welgeteld één dag was te downloaden, laat echter alleen maar een artikelselectie van medewerkers van Blendle zien. Blendle Trending is zonder meer fraai, maar doet nog niet zoveel.

Vijf apps om te volgen in 2015

In 2015 wordt Blendle Trending opnieuw te downloaden in de App Store, maar het is de vraag welke positie de app dan inneemt. Als opstarter voor de gehele Blendle-belevenis in appvorm, die steeds verder wordt uitgebouwd? Of als aparte app voor de haastige gebruiker, die normaal in hetzelfde tijdsbestek NU.nl of een gratis treinkrant zou doorrazen? Waarna de volledige versie van Blendle alsnog in appvorm kan verschijnen, niet alleen voor de iPhone maar ook voor de iPad, waarvoor de interface van Trending op dit moment nog niet is geoptimaliseerd. Ook een Android-app kan niet lang meer op zich laten wachten.

Nog spannender dan de vorm van de app, is de vorming van Blendle als platform in 2015. De startup ontving een financiering van drie miljoen euro van de New York Times en Axel Springer (Bild); een springplank die wordt gebruikt om internationaal uit te breiden. Ik ben vooral benieuwd of Blendle de landsgrenzen kan overschrijden. Alle internationale toptitels met kwaliteitsartikelen en de beste longreads op één plek. Of dat nou in één of meer apps wordt ondergebracht: Blendle kan alleen maar winnen in 2015.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond