-

Vijf tips voor het optimaal inzetten van video voor B2B bedrijven

Er is geen ontkomen meer aan: video is hét middel om je boodschap over te brengen. Dit geldt niet alleen voor de consumentenmarkt, maar ook zeker voor de zakelijke markt. Door te werken met de Video First strategie, zet je tijdens campagnes video op de eerste plaats. Aan de hand van vijf tips maak jij straks optimaal gebruik van video tijdens je komende B2B-campagnes.

1. Video is het begin en het einde van je campagne

Als je video first stelt, ga er dan ook vol gas voor. Laat video echt je uitgangspunt zijn door ieder project en iedere campagne te beginnen met video. Het ontwikkelen van Video First-campagnes heeft als voordeel dat het enorm veel potentie biedt voor andere uitingen. Het is dé basis-content voor campagne-uitingen als print, display, direct-mail, en ga zo maar door. 

Door de veranderende rol van video binnen B2B-campagnes, is het aan te raden om kritisch te kijken naar het type videobureau dat je wil gaan inzetten. Op het moment dat je video het middelpunt laat zijn van je campagnes is het verstandig om te kiezen voor een bureau dat een creatief team in huis heeft. Een creatief videobureau is immers in staat om met je mee te denken en met ideeën te komen waar jij nog niet aan hebt gedacht. Zodra je meerdere producties met hetzelfde bureau aangaat, zul je ook merken dat je elkaar steeds beter leert kennen en dat schakelen steeds sneller gaat.     

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

2. Denk in toepassingen, altijd en overal

Met video kun je iedere boodschap op de meest effectieve en efficiënte manier overbrengen. Dat biedt vrijwel overal in je organisatie mogelijkheden voor video. Bij Video First ga je eerst naar alle punten kijken waar je video kunt toepassen. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan corporate video’s, uitleganimaties, productvideo’s en testimonials. Van veiligheidsinstructies tot aan een toelichting op het financiële jaarverslag: het kan allemaal met video. Uiteindelijk is het de kunst om overal waar mogelijk een video beschikbaar te hebben. 

Het is uiteraard altijd goed om je te realiseren welke boodschappen je als bedrijf overbrengt, zowel intern als extern. Video is dan de ideale manier om complexe informatie behapbaar te maken of om iets saais tot leven te brengen.

3. Pas je budgettering aan

De tijden dat één commercial direct tonnen moest kosten, zijn voorbij. Zowel de productie als de distributie van video zijn efficiënter en voordeliger geworden. Je budgettering is daardoor heel anders. Ambities om voor iedere toepassing video te maken zijn zo ook realistisch en financieel haalbaar – met een veel betere ROI.

High end producties met opgepoetste beelden vanaf exotische locaties zijn niet meer nodig. Ook als het gaat om B2B video. En dat betekent natuurlijk dat je méér video voor je geld krijgt. Voor iedere uiting kun je dus eenvoudig een video maken. Ook al gaat het om iets simpels als een schilderijtje ophangen.

4. De stijl van je video telt – en die is een stuk minder gelikt dan je soms denkt

Videoproducties kosten niet alleen minder geld door voordeligere (distributie-)middelen, maar dit heeft ook te maken met de veranderde wensen van de kijker. Alles wat té gelikt is, zal tegenwoordig al snel als ‘nep’ worden ervaren. Nike is hier een mooi voorbeeld van. De campagnes van het bekende merk transformeerden van gelikte spots met shiny happy people naar échte mensen met schrammen, bulten en persoonlijke successen. 

Houd om die reden de heersende trends en de specifieke wensen van je doelgroep goed in de gaten. Op het moment dat die veranderen, zal de stijl van je video ook aangepast moeten worden. 

5. Video in de customer/employee journey

De inhoud van je video wordt bepaald door de toepassing en inzet. Hierbij is het belangrijk om de vragen ‘voor wie wordt deze video gemaakt’ en ‘op welk moment zetten we deze video in’ te stellen. Voor je (zakelijke) klant kan het betekenen dat je inhoudelijk informatie verschaft, zodat de klant zich kan oriënteren op je product. Na de aanschaf van het product is de klant opgeschoven in de customer journey en in dat stadium zal de klant veel meer gebaat zijn bij video’s over bijvoorbeeld het gebruik van je product.

Voor een potentiële medewerker is het weer interessant om te zien hoe het is om bij je bedrijf te werken. Afhankelijk van het punt waar je (potentiële) werknemer is in de employee journey, pas je de videoboodschap aan.

Veel bedrijven staan er nog niet vaak genoeg bij stil hoeveel kansen video biedt. Dat gaat in 2020 veranderen, want video gaat nu echt op de eerste plaats komen. Neem deze vijf tips mee en ga lekker aan de slag.

Over de auteur: Tim Viergever is managing partner bij Video Agency Viduate.

Deel dit bericht

1 Reactie

Mascha - Evident

Helemaal mee eens Tim!

Ken je Let‘s talk B2B! al? Een YouTube kanaal waar we mensen uit de B2B interviewen over relevante onderwerpen (#meta ?)

https://www.youtube.com/channel/UCV6EYw0jDrtpv7u1rfJuvbg

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond