-

Het web wordt flink sneller met SPDY

Gebruikers merken er nog niet veel van, hoewel inmiddels een groot aantal browsers de standaard ondersteunt: SPDY. Spreek uit: Speedy. De webversneller die als geroepen komt.

Een snelle website draagt direct bij aan een optimale gebruikerservaring, een betere positie in zoekmachines en een hogere conversie, zo betoogde Jeroen Voets van Provarix enkele maanden geleden nog op deze site. Samengevat: de laadtijden beïnvloeden direct het rendement van uw website of webshop.

Nu zou je verwachten dat dit in Nederland geen echt probleem meer is. We hebben hier immers relatief hoge breedbandsnelheden. Doch snelle laadtijden zijn van een hoop omstandigheden afhankelijk, zoals de afstand tussen de server en de gebruiker en of er een zogenoemde Content Delivery Network (CDN) wordt gebruikt. Probeer maar eens Australische sites in te laden en je weet wat ik bedoel. Ook de mobiele ontvangst kan nog wel eens tegenvallen.

Maar er is goed nieuws: Google heeft alweer in 2009 een nieuw (open) protocol ontwikkeld ter aanvulling van het huidige HTTPS, dat langzamerhand aan populariteit wint en ook steeds beter wordt. SPDY is 15 tot 44 procent sneller dan HTTPS bij het laden van webpagina’s van Google-diensten. En het kan nog sneller, zo meldde Google een dezer dagen. De snelheidswinst wordt bereikt via een aantal trucjes, zoals compressie en het iets anders afhandelen van aanvragen.

Het protocol moet wel breed worden ondersteund wil het werken. De browsers Chrome, Opera, Firefox en Internet Explorer (alleen op Windows 8, niet IE 11 op Windows 7) hebben de standaard inmiddels omarmd, evenals een handvol fabrikanten van servers en middleware. Ook steeds meer sites gaan ertoe over, waaronder Facebook, WordPress en Twitter. Toch is de schatting dat nog maar één procent van de servers SPDY gebruikt.

Apple heeft SPDY ook nog niet geadopteerd voor Safari, en de IETF werkgroep die aan HTTP 2.0 werkt wil de standaard uiteindelijk geschikt maken voor alle mobiele applicaties. Webapplicaties hoeven niet voor SPDY te worden aangepast, maar omdat niet alle browsers de standaard ondersteunen, moet je site voorlopig zowel HTTPS als SPDY ondersteunen.

Vermoedelijk gaan we er vooraf vanaf 2014 of 2015 iets van merken, als HTTP 2.0 zal zijn voltooid. Deze nieuwe standaard zal grotendeels gebaseerd zijn op SPDY.

mobile_content_infographic

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond